«Συνάντηση υψηλού επιπέδου» για τον τερματισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τα  πλαστικά διοργανώνεται από τη Γαλλία στην Unesco με στόχο να δοθεί ώθηση στην ευαίσθητη σύνοδο που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο μια συνθήκη για το ζήτημα αυτό.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά και ο ομόλογός της για την Οικολογική Μετάβαση Κριστόφ Μπεσί θα υποδεχθούν περίπου σαράντα εκπροσώπους κρατών από όλον τον κόσμο σε μια προσπάθεια να δοθεί πολιτική ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος από πλαστικά.

Αυτές θα αρχίσουν τη Δευτέρα ανάμεσα σε διαπραγματευτές από 175 κράτη που έχουν διαφορετικές φιλοδοξίες και υπόκεινται σε αντίθετες πιέσεις από τη βιομηχανία και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ηχηρή παρέμβαση στην ΕΕ για τα μικροπλαστικά

Η αρχική συμφωνία

Πριν από λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, στο Ναϊρόμπι της Κένυας, επετεύχθη κατ’αρχήν συμφωνία για να δοθεί τέλος στην μόλυνση του περιβάλλοντος από πλαστικά στον κόσμο, φιλοδοξώντας να καταρτιστεί ως το τέλος του 2024 μια νομικά δεσμευτική συνθήκη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Έπειτα από έναν πρώτο κύκλο διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου στην Πούντα ντελ Έστε στην Ουρουγουάη, το Παρίσι θα φιλοξενήσει τον δεύτερο από τους πέντε που προβλέπονται συνολικά. Διοικητικά ζητήματα έχουν κυριαρχήσει προς το παρόν στις συνομιλίες, αλλά οι πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων αναμένεται να καταστήσουν δυνατή την χάραξη γενικών κατευθυντήριων γραμμών.

Πλαστικά, μια παγκόσμια κρίση που αναζητά ακόμη λύση

Αυτές «θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα κρίσιμο στάδιο, με την προετοιμασία μιας πρώτης εκδοχής του τελικού κειμένου της συνθήκης», δήλωσε ο Κριστόφ Μπεσί.

Αυτό που διακυβεύεται είναι σημαντικό καθώς τα πλαστικά είναι παντού: συσκευασίες, ίνες ρούχων, υλικά οικοδομών, ιατρικά εργαλεία κλπ.

Αύξηση στην παραγωγή

Η ετήσια παραγωγή τους, η οποία υπερδιπλασιάστηκε σε 20 χρόνια και έφτασε τους 460 εκατομμύρια τόνους, μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστεί ως το 2060 αν δεν γίνει τίποτα.

Η κατάσταση αυτή καθίσταται ακόμη πιο ανησυχητική από το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των πλαστικών απορρίπτονται έπειτα από μία μόνο ή μερικές χρήσεις και ότι ποσοστό κάτω από το 10% των πλαστικών απορριμμάτων ανακυκλώνονται.

Πλαστικά απορρίμματα όλων των μεγεθών καταλήγουν στον βυθό των ωκεανών, στους θαλάσσιους πάγους, στο στομάχι των πτηνών, ακόμη και στις κορυφές των βουνών. Μικροπλαστικά έχουν ανιχνευθεί εξάλλου στο αίμα, το μητρικό γάλα ή τον πλακούντα των ανθρώπων.

Τα πλαστικά αποτελούν επίσης πρόβλημα όσον αφορά τον ρόλο που έχουν στην κλιματική αλλαγή: το 2019 αντιπροσώπευαν 1,8 δισεκατομμύρια τόνους των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δηλαδή το 3,4% των παγκόσμιων εκπομπών, ενώ ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί ως το 2060, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Οι πιο φιλόδοξες χώρες (54 χώρες με επικεφαλής την Ρουάντα και τη Νορβηγία, μεταξύ των οποίων αυτές της ΕΕ, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Αυστραλία και, από την Παρασκευή, η Ιαπωνία) επιθυμούν πλέον “μείωση της χρήσης και της παραγωγής πλαστικών”.

Ωστόσο άλλες χώρες, στην Ασία (η Ινδία κυρίως) ή οι ΗΠΑ, μπορεί να φανούν πιο συγκρατημένες και να επιμείνουν στην ανάγκη ανακύκλωσης και καταπολέμησης της εγκατάλειψης πλαστικών απορριμμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη