Μια νέα γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη προωθεί ο κολοσσός των ημιαγωγών, Nvidia, αξιοποιώντας τη φρενίτιδα για την AI, που την κατέστησε την μεγαλύτερης αξίας εταιρεία κατασκευής τσιπ και την έθεσε στο επίκεντρο της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Τεχνητή νοημοσύνη: Η τεχνολογία στο μικροσκόπιο Ευρώπης και ΗΠΑ

Όπως ανακοίνωσε ο CEO της Nvidia, Γιένσεν Χουάνγκ, η ευρεία νέα σειρά περιλαμβάνει μια πλατφόρμα υπερυπολογιστών AI που ονομάζεται DGX GH200, η οποία θα βοηθήσει τις εταιρείες τεχνολογίας να δημιουργήσουν διαδόχους του ChatGPT. Η Microsoft, η Meta και η Google αναμένεται να είναι μερικοί από τους πρώτους χρήστες.

Η Nvidia συνεργάζεται επίσης με την WPP για να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη και το metaverse ώστε να μειώσει το κόστος παραγωγής διαφήμισης. Ο κολοσσός της διαφήμισης στη Βρετανία, θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία Omniverse της Nvidia για να δημιουργήσει «εικονικά δίδυμα» προϊόντων που μπορούν να χειριστούν για να προσαρμόσουν τις διαφημίσεις και να μειώσουν την ανάγκη για δαπανηρές επαναλήψεις.

Ακόμη, η εταιρεία επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα βιντεοπαιχνίδια. Πρόκειται για μια υπηρεσία που ονομάζεται Nvidia ACE for Games η οποία θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να ζωντανέψει δευτερεύοντες χαρακτήρες και να τους δώσει περισσότερη προσωπικότητα.

Ο υπολογιστής DGX είναι μια άλλη προσπάθεια να κρατηθούν οι χειριστές των κέντρων δεδομένων συνδεδεμένοι με τα προϊόντα της Nvidia. Η Microsoft, η Google και κ.ά. αγωνίζονται για να αναπτύξουν υπηρεσίες παρόμοιες με το chatbot ChatGPT της OpenAI — και αυτό απαιτεί άφθονη υπολογιστική ιπποδύναμη. Για να ικανοποιήσει αυτήν τη διάθεση, η Nvidia προσφέρει εξοπλισμό για κέντρα δεδομένων και κατασκευάζει τους δικούς της υπερυπολογιστές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πελάτες. Αυτό περιλαμβάνει δύο νέους υπερυπολογιστές στην Ταϊβάν, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας.

Ένα από τα μεγαλύτερα σημεία συμφόρησης της τεχνητής νοημοσύνης είναι η ταχύτητα με την οποία τα δεδομένα κινούνται μέσα στα κέντρα δεδομένων. Το Spectrum X της Nvidia, ένα σύστημα δικτύωσης που χρησιμοποιεί τεχνολογία που αποκτήθηκε κατά την αγορά της Mellanox Technologies το 2020, θα αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Και η εταιρεία κατασκευάζει ένα κέντρο δεδομένων στο Ισραήλ για να δείξει πόσο αποτελεσματικό είναι.

«Φτάσαμε στο σημείο καμπής»

Ο Χουάνγκ υποστήριξε ότι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της βιομηχανίας τεχνολογίας δεν βελτιώνεται πλέον αρκετά γρήγορα ώστε να συμβαδίζει με πολύπλοκες εργασίες υπολογιστών. Για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, οι πελάτες στρέφονται όλο και περισσότερο σε μονάδες ταχείας επεξεργασίας υπολογιστών και γραφικών ή GPU, όπως αυτές που κατασκευάζει η Nvidia.

«Φτάσαμε στο σημείο καμπής μιας νέας εποχής των υπολογιστών», είπε ο Χουάνγκ, μιλώντας στην έκθεση Computex show στην Ταϊβάν.

«Φλερτάρει» με το 1 τρισ. δολάρια

Την περασμένη εβδομάδα, ο Χουάνγκ ανακοίνωσε μια εκπληκτική πρόβλεψη πωλήσεων για το τρέχον τρίμηνο – σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών – που τροφοδοτείται από τη ζήτηση για τσιπ κέντρων δεδομένων που χειρίζονται εργασίες τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό εκτόξευσε τη μετοχή της εταιρείας σε υψηλό ρεκόρ και την αποτίμηση της αξίας της κοντά στο 1 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια κεφαλαιοποίηση στην ιστορία της αμερικανικής αγοράς.

Η Nvidia είναι έτοιμη να γίνει η ένατη εταιρεία που θα ξεπεράσει το ορόσημο του ενός τρισ. δολαρίων. Οι επενδυτές έχουν ξεχωρίσει τη Nvidia ως έναν από τους μεγάλους  νικητές στην τεχνητή νοημοσύνη, μετά την επιτυχία του ChatGPT  και άλλων δημοφιλών εργαλείων.

Ακόμη και πριν από το άλμα της προηγούμενης εβδομάδας, οι μετοχές της Nvidia είχαν διπλασιαστεί το 2023, καθώς οι περσινές ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση των δαπανών στο cloud μετά από μια υπερβολή της Big Tech στην εποχή της πανδημίας έδωσαν τη θέση τους στον φρενήρη ενθουσιασμό για μια νέα γενιά AI, με επικεφαλής τα chatbots όπως το OpenAI’s ChatGPT και Google’s Bard.

Παρόλο που οι Amazon, Google, Meta και Microsoft επενδύουν στα δικά τους προσαρμοσμένα τσιπ για τεχνητή νοημοσύνη, οι αναλυτές είπαν ότι λίγες εταιρείες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο τεχνολογικό πλεονέκτημα της Nvidia.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί