«Αμφιβολίες» σχετικά με την ικανότητα της Ουγγαρίας να ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2024 εξέφρασε η Γερμανίδα υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Άνα Λίρμαν, απηχώντας τις ανησυχίες ευρωβουλευτών.

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η στάση προς την ΕΕ και οι φόβοι για «Huxit»

Η Ουγγαρία, υπό τον εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, «είναι αυτή τη στιγμή απομονωμένη στην ΕΕ εξαιτίας προβλημάτων που συνδέονται με το κράτος δίκαιου τα οποία είναι πραγματικά σοβαρά», σχολίασε η Λίρμαν με την ευκαιρία της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ομολόγων της στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου η Γερμανίδα υπουργός υπογράμμισε ότι η Ουγγαρία «αφήνει ακόμη να πλανώνται αμφιβολίες σχετικά με τη στήριξή της προς την Ουκρανία στον βίαιο επιθετικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία».

«Για τον λόγο αυτό έχω αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Ουγγαρίας να φέρει εις πέρας την προεδρία του Συμβουλίου», συνέχισε.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα επίσης δήλωσε ότι νιώθει «άβολα» με την προοπτική η Ουγγαρία να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. «Αυτό αισθανόμαστε όλοι», τόνισε.

Τι λένε οι Ούγγροι

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Γιούντιτ Βάργκα υπερασπίστηκε την ικανότητα της χώρας της να αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ. Η Βουδαπέστη είχε αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Η Βάργκα επέκρινε εξάλλου «την πολιτική πίεση» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο πρόκειται να ψηφίσει την Πέμπτη επί απόφασης για το θέμα, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση αυτή «παράλογη».

Πώς η κυβέρνηση του Ορμπάν «μπορεί να εκπληρώσει με αξιόπιστο τρόπο το καθήκον της, με δεδομένη την έλλειψη σεβασμού προς το δίκαιο και τις αξίες της ΕΕ;», ρωτά το προσχέδιο της απόφασης, το οποίο ζητεί από το Συμβούλιο της ΕΕ «να βρει λύση το συντομότερο δυνατό».

Το προσχέδιο κατέθεσαν κάποιες από τις βασικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), το Renew Europe, οι Πράσινοι και η Ομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL).

Αντιπαράθεση

Η Ουγγαρία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, αλλά και τις απόπειρές της να πλήξει την ελευθερία του Τύπου και της δικαιοσύνης. Η ΕΕ έχει αναστείλει την καταβολή δισεκατομμυρίων ευρώ σε ευρωπαϊκούς πόρους που θα έπρεπε να έχει λάβει η Βουδαπέστη.

Επιπλέον, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ορμπάν αρνείται να βοηθήσει στρατιωτικά το Κίεβο και επικρίνει την πολιτική κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα