Περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια στερλίνες θα μπορούσε αποφέρει στα κρατικά έσοδα της Βρετανίας ένας «συμβολικός» φόρος περιουσίας 2% στις 350 πλουσιότερες οικογένειες της χώρας, ποσό αρκετό ώστε να χτιστούν 145.000 οικονομικά προσιτές κατοικίες για οικογένειες που τις έχουν ανάγκη.
Αυτό προκύπτει από έρευνα οργανώσεων υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης και συγκεκριμένα των Tax Justice UK, Economic Change Unit και New Economics Foundation (NEF), σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, με βάση την οποία εάν όσοι ανήκουν στη λίστα της Sunday Times με τους πλουσιότερους Βρετανούς πλήρωναν ένα ελάχιστο 2% φόρο επί των περιουσιακών τους στοιχείων που υπερβαίνουν τα 10 εκατ. στερλίνες, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν έως και 22 δισ. στερλίνες για τον κρατικό κορβανά.
Βρετανία: Το Brexit έχει επιβαρύνει με 7 δισ. λίρες το κόστος των τροφίμων
Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι παρόμοιοι φόροι περιουσίας στη Νορβηγία, στην Ισπανία και στην Ελβετία συνέβαλαν στη μείωση των ανισοτήτων και στην αντιμετώπιση της εκτίναξης του κόστους ζωής για τους φτωχότερους.
Καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επείγουσα μεταρρύθμιση της «θεμελιώδους αδικίας στο φορολογικό σύστημα που σημαίνει ότι το εισόδημα από την εργασία φορολογείται περισσότερο από το εισόδημα από επενδύσεις, ενοίκια και κληρονομιές».
Ανισότητες
Ο Lukasz Krebel, οικονομολόγος στο thinktank NEF, δήλωσε: «Η φετινή λίστα πλουσίων δείχνει ότι σε μια εποχή που τόσοι πολλοί από εμάς παλεύουμε με το κόστος ζωής, οι πιο πλούσιοι στην κοινωνία συνεχίζουν να ευημερούν».
«Ωστόσο αυτή η οικονομική ελίτ δεν φορολογείται τόσο πολύ όσο εμείς που δουλεύουμε για τον βιοπορισμό μας, αφήνοντας [τον κρατικό προϋπολογισμό] με λιγότερα χρήματα για να επενδυθούν σε νοσοκομεία, σχολεία και πάρκα. Μπορούμε να αναδιανείμουμε τον πλούτο που δημιουργούμε όλοι αυξάνοντας τους φόρους στους πολύ πλούσιους. Κάνοντας αυτό, μπορούμε να επισκευάσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες μας, να τροφοδοτήσουμε το μέλλον μας με τοπική ενέργεια από τον άνεμο και τον ήλιο και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ακμάζουσες γειτονιές για όλες τις οικογένειές μας».
Ο πρωθυπουργός στο Νο 275
Οι 250 πλουσιότερες οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συνολική περιουσία 748 δισεκατομμυρίων στερλινών, σύμφωνα με την ετήσια λίστα των Sunday Times που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, και μάλιστα, αυξημένη κατά 44 δισ. στερλίνες από πέρσι.
Στη λίστα των πλουσιότερων Βρετανών περιλαμβάνεται το πρωθυπουργικό ζεύγος Σούνακ, που κατατάσσονται στην 275η θέση, με περιουσία 529 εκατομμυρίων στερλινών και ο 32χρονος Δούκα του Westminster, με 9,9 δισ. στην 11η θέση.
Οι ακτιβιστές επεσήμαναν ότι λιγότεροι από τους 25 πλουσιότερους της λίστας των Sunday Times εμφανίζονται στον ετήσιο φορολογικό κατάλογο της ίδιας έκδοσης με εκείνους που πληρώνουν τους περισσότερους φόρους.
Φορολογική αδικία
Ο Robert Palmer, εκτελεστικός διευθυντής της Tax Justice UK, δήλωσε: «Ο αυξανόμενος πλούτος όσων περιλαμβάνονται στη λίστα των πλουσίων υπογραμμίζει την ανισότητα στο φορολογικό μας σύστημα, όπου όσοι είναι ήδη πλούσιοι από επενδύσεις, ενοίκια και κληρονομιές φορολογούνται λιγότερο σε σύγκριση με εκείνους των οποίων το εισόδημα προέρχεται από την εργασία τους. Δεν μπορεί πολλοί εργαζόμενοι να φορολογούνται στην πραγματικότητα υψηλότερα από ορισμένους από τους πιο πλούσιους, ειδικά όταν βλέπουμε πτώση του βιοτικού επιπέδου και αύξηση των λογαριασμών για την πλειονότητα [των εργαζομένων]».
«Η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει επειγόντως μεταρρυθμίσεις για να διορθώσει το διαλυμένο φορολογικό μας σύστημα, επιβάλλοντας υψηλότερους φόρους στον πλούτο, ώστε όσοι κερδίζουν τα περισσότερα και κατέχουν τα περισσότερα, να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί».
Η πανδημία δημιούργησε δισεκατομμυριούχους
Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την πανδημία, από 147 το 2020 σε 171 φέτος, με τους δισεκατομμυριούχους να κατέχουν τώρα περίπου 4 δισεκατομμύρια λίρες κατά μέσο όρο ο καθένας.
Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι υπήρχαν 15 δισεκατομμυριούχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν οι Sunday Times δημοσίευσαν για πρώτη φορά τη λίστα το 1990.
Latest News
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση