Ήταν μια δύσκολη χρονιά για να είσαι δισεκατομμυριούχος κρυπτονομισμάτων. Ισχυρισμοί για απάτη, αγωγές και έρευνες των Αρχών, εσωτερικές διαμάχες και καταρρέουσες αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων συνδυάστηκαν, πλήττοντας μια εύθραυστη βιομηχανία. Οι δισεκατομμυριούχοι υποστηρικτές της έχασαν συνολικά 110 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τη λίστα World’s Billionaires List του Forbes 2023.

Πέρυσι το Forbes εντόπισε 19 δισεκατομμυριούχους κρυπτονομισμάτων, τους περισσότερους από ποτέ, των οποίων η συνολική αξία αγγίζει τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα, η αξία αυτή έχει «πέσει» σε λιγότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια, από τις 10 Μαρτίου 2023, την ημερομηνία που το Forbes μέτρησε τις καθαρές αξίες. Δέκα από αυτούς δεν είναι πλέον δισεκατομμυριούχοι.

Crypto: Τουρκία και Αργεντινή στην κορυφή των αγοραστών κρυπτονομισμάτων [Γράφημα]

Το μεγαλύτερο κραχ

Το μεγαλύτερο κραχ της χρονιάς ήταν αυτό του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ. Πριν από δώδεκα μήνες, το ανταλλακτήριο FTX του μεγιστάνα των crypto είχε μόλις ολοκληρώσει μια άντληση κεφαλαίων ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων που το αποτίμησε στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια, δίνοντας στον ίδιο καθαρή αξία 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καθιστώντας τον έναν από τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes.

Έκτοτε, η FTX κατέθεσε αίτηση για προστασία από πτώχευση και η αξία των περουσιακών στοιχείων του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ μηδενίστηκε . Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ του έχουν απαγγείλει κατηγορίες για πολλαπλές απάτες και άλλα οικονομικά αδικήματα. Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος για όλες τις κατηγορίες. Οι πρώην συνάδελφοι του  Caroline Ellison και ο επίσης πρώην δισεκατομμυριούχος Gary Wang, έχουν μετατραπεί σε μάρτυρες κατηγορίας. Η δίκη του έχει οριστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και ισόβιας κάθειρξης.

Απώλειες

Έκτοτε, κατά τους 12 μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2023 τα κρυπτονομίσματα έχασαν περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία – πέφτοντας στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια – σύμφωνα με την CoinMarketCap. Συν τοις άλλοις, οι αποτιμήσεις των ιδιωτικών startups κρυπτονομισμάτων κατέρρευσαν λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της απόσυρσης των επενδυτών από την τεχνολογία. Η διάδοση της αγοράς των crypto, η οποία ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι με την έκρηξη του hedge fund Three Arrows Capital και κορυφώθηκε με την κατάρρευση του FTX τον Νοέμβριο, πυροδότησε μια εκτεταμένη  παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον επίτροπο Γκάρι Γκένσλερ και τους εισαγγελείς των ΗΠΑ, που τρόμαξε τους επενδυτές και δεν άφησε κανέναν δισεκατομμυριούχο κρυπτονομισμάτων αλώβητο.

Οι κατηγορίες

Ο Changpeng Zhao, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου crypto Binance, εξακολουθεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κλάδου, αν και το Forbes υπολογίζει τώρα την περιουσία του στα 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια, από 65 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο. Τον περασμένο μήνα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι Αρχές μήνυσαν τον Zhao και την Binance για παράκαμψη των ελέγχων συμμόρφωσης των ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως η CZ και η Binance απέρριψαν τις κατηγορίες ως ανακριβείς. Εν τω μεταξύ, οι εισαγγελείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με αξιωματούχους της IRS, εξετάζουν την απαγγελία ποινικών κατηγοριών κατά του Zhao και της Binance για ξέπλυμα χρήματος και κατηγορίες φοροδιαφυγής, ανέφερε το Reuters νωρίτερα φέτος. Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διεξάγει τη δική της έρευνας για την Binance, ανέφερε η Wall Street Journal. Την ίδια στιγμή,  η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ετοιμάζεται επίσης να επιβάλει κυρώσεις στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Paxos για τον ρόλο της στην έκδοση του σταθερού νομίσματος BUSD της Binance, ενός μέσου ανταλλαγής που χρησιμοποιείται από τους συναλλασσόμενους στην Binance, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Golden dogecoin coin. Cryptocurrency dogecoin. Doge cryptocurrency and computer keyboard.

Ο Brian Armstrong, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του αμερικανικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase, έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων – από 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, ως αποτέλεσμα της πτώσης των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας του. Τον Ιανουάριο, η Coinbase κατέβαλε πρόστιμο 50 εκατομμυρίων δολαρίων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης για να διευθετήσει τις κατηγορίες ότι η Coinbase δεν είχε αποτρέψει το ξέπλυμα χρήματος στο ανταλλακτήριό της. Τον περασμένο μήνα, η Coinbase αποκάλυψε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ετοιμάζει επιβολή του νόμου εναντίον της. Η Coinbase επιμένει ότι είναι “σίγουρη για τη νομιμότητα των περιουσιακών στοιχείων και των υπηρεσιών της”. Ωστόσο, εν μέσω της καταστολής, η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαινιάσει έναν εξωχώριο τόπο συναλλαγών.

Ακολουθεί η λίστα με τους 10 πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους κρυπτονομισμάτων:

1. Changpeng Zhao

Καθαρή αξία: 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια (από 65 δισεκατομμύρια δολάρια)

Πηγή του πλούτου: Binance

2. Jed McCaleb

Καθαρή αξία: 2,4 δισ. δολάρια (από 2,5 δισ. δολάρια)

Πηγή του πλούτου: Ripple

3. Brian Armstrong

Καθαρή αξία: 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια (από 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια)

Πηγή του πλούτου: Coinbase

4. Chris Larsen
Καθαρή αξία: 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια (από 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια)

Πηγή πλούτου: Ripple

5. Nikil Viswanathan και Joseph Lau

Καθαρή αξία: 1,8 δισ. δολάρια ο καθένας (από 2,4 δισ. δολάρια ο καθένας)

6. Cameron και Tyler Winklevoss

Καθαρή περιουσία: 1,2 δισ. δολάρια ο καθένας (από 4 δισ. δολάρια ο καθένας)

Πηγή του πλούτου: Bitcoinbitcoin , Gemini

7. Matthew Roszak

Καθαρή αξία: 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια (από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια)

8. Song Chi-hyung

Καθαρή αξία: 950 εκατομμύρια δολάρια (από 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια)

Πηγή πλούτου: Upbit

9. Fred Ehrsam

Καθαρή αξία: 930 εκατομμύρια δολάρια (από 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια)

Πηγή του πλούτου: Coinbase

10. Michael Saylor

Καθαρή αξία: 760 εκατομμύρια δολάρια (από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια)

Πηγή πλούτου: Bitcoin, Microstrategy Solutions

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto