Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί η διαμάχη Σαουδικής Αραβίας με την Τουρκία για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, με τις δυο μουσουλμανικές χώρες να έρχονται όλο και πιο κοντά σε οικονομικό επίπεδο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι επικεφαλής της Aramco είχαν μπαράζ επαφών μέσα στην εβδομάδα με στρατιές… Τούρκων εργολάβων για να συζητήσουν πιθανά έργα 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο βασίλειο του Κόλπου.

Εκπρόσωποι της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας πετρελαίου συναντήθηκαν με περίπου 80 κατασκευαστικές εταιρείες στην Άγκυρα την Τρίτη και την Τετάρτη, για την επιλογή αναδόχων για έργα  που έχουν προγραμματιστεί έως το 2025.

«Η Aramco θέλει να δει όσο το δυνατόν περισσότερους Τούρκους εργολάβους στα έργα της», ο Erdal Eren, επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Εργολάβων σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Σχεδιάζουν διυλιστήρια, αγωγούς, κτίρια διαχείρισης και άλλες κατασκευές υποδομών που θα ανέλθουν σε επενδύσεις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ανάδοχοι

Η εταιρεία, η τρίτη πιο πολύτιμη στον κόσμο μετά την Apple Inc και τη Microsoft Corp, θα καταρτίσει σύντομα μια λίστα με τους αναδόχους που μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για τα έργα, είπε, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα συναντηθούν ξανά σύντομα στη Σαουδική Αραβία.

«Αυτή είναι μια σανίδα σωτηρίας για τους Τούρκους εργολάβους, οι οποίοι έχουν υποφέρει πολύ από τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Έρεν. «Τα επενδυτικά έργα που υποστηρίζονται από την τουρκική κυβέρνηση έχουν επίσης υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τους σεισμούς», είπε, αναφερόμενος στους σεισμούς του Φεβρουαρίου που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία. Η Aramco αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σεισμοί

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη για τρίτη θητεία την περασμένη εβδομάδα, υποσχέθηκε να δώσει προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση περίπου δώδεκα πόλεων που καταστράφηκαν από τους σεισμούς.

Ο Ερντογάν και ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν συμφώνησαν τον περασμένο Ιούνιο να ενισχύσουν τους οικονομικούς και αμυντικούς δεσμούς, δίνοντας τέλος στην εχθρότητα πολλών ετών για τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή