
Γιατί κάποια άτομα εμφανίζουν νόσο Αλτσχάιμερ και κάποια άλλα όχι; Και γιατί πολλά άτομα των οποίων ο εγκέφαλος είναι γεμάτος εναποθέσεις της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές που θεωρείται η «ένοχη» για την Αλτσχάιμερ, δεν εκδηλώνουν ποτέ τη νόσο ούτε άλλες μορφές άνοιας;
Με υπέρταση πάνω από 3.000.000 Ελληνες
«Βαρόμετρο» τα αστροκύτταρα
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ (Pitt) πιστεύουν ότι βρήκαν τις απαντήσεις στα σημαντικά αυτά ερωτήματα. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine» η οποία αναμένεται να αλλάξει τη θεώρησή μας σχετικά με τα αίτια της Αλτσχάιμερ, το «κλειδί» φαίνεται να είναι εγκεφαλικά κύτταρα με σχήμα αστεριού, τα αστροκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελούν «βαρόμετρο» σχετικά με το αν η νευροεκφυλιστική νόσος θα εκδηλωθεί ή όχι.
Ο συνδυασμός που οδηγεί προς την Αλτσχάιμερ
Οι επιστήμονες ανέλυσαν το αίμα περισσότερων από 1.000 ηλικιωμένων ατόμων που δεν εμφάνιζαν γνωστικά προβλήματα – ορισμένοι από τους εθελοντές είχαν πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλο ενώ άλλοι όχι. Ανακάλυψαν ότι μόνο τα άτομα που συνδύαζαν την παθολογία του εγκεφάλου με βιοδείκτες στο αίμα που μαρτυρούσαν μη φυσιολογική ενεργοποίηση των αστροκυττάρων (αντιδραστικότητα) εκδήλωναν στην πορεία συμπτωματική Αλτσχάιμερ. Η ανακάλυψη αυτή είναι άκρως σημαντική σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη φαρμάκων τα οποία θα βάζουν «φρένο» στην εξέλιξη της νόσου.
Ρυθμιστές της εξέλιξης της νόσου
«Η μελέτη μας δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος εντοπισμού των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ είναι ο έλεγχος του εγκεφάλου για ύπαρξη πλακών αμυλοειδούς σε συνδυασμό με εξέταση βιοδεικτών στο αίμα που δείχνουν την αντιδραστικότητα των αστροκυττάρων» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Τάρικ Πασκοάλ, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευρολογίας στο Pitt και προσέθεσε: «Το εύρημα αυτό θέτει τα αστροκύτταρα στο επίκεντρο δείχνοντας ότι αποτελούν ρυθμιστές της εξέλιξης της νόσου και αμφισβητώντας τη θεώρηση ότι το β-αμυλοειδές είναι αρκετό από μόνο του να πυροδοτήσει τη νόσο Αλτσχάιμερ».
Η κρατούσα θεωρία και η αποτυχία των θεραπειών
Η Αλτσχάιμερ είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος η οποία προκαλεί σταδιακή απώλεια μνήμης και άνοια «κλέβοντας» από τους ασθενείς πολλά χρόνια καλής ζωής. Σε επίπεδο ιστών, επί δεκαετίες εθεωρείτο ότι η συσσώρευση πλακών της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο καθώς και συσσωματώσεων μιας άλλης πρωτεΐνης που ονομάζεται ταυ αποτελούν όχι μόνο σημάδι της νόσου αλλά τους «ενόχους» για την εμφάνισή της. Αυτή η κρατούσα θεωρία οδήγησε και τις φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν σε μόρια που στοχεύουν το β-αμυλοειδές και την πρωτεΐνη ταυ – μόρια που επί μακρόν αποτύγχαναν να κάνουν τη διαφορά στην αντιμετώπιση της Αλτσχάιμερ – παραβλέποντας τη σημασία που μπορεί να έχουν άλλες παράμετροι, όπως το νευρο-ανοσοποιητικό σύστημα.


Latest News

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

Νέος πρεσβευτής της Chanel ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ
Η σχέση του Κέντρικ Λαμάρ με τον οίκο ξεκίνησε το 2023, όταν παρευρέθηκε στο Met Gala το οποίο είχε ως θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty».

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.