Οι μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης του ΟΠΕΚ+, καθώς το πετρελαϊκό καρτέλ βρίσκεται αντιμέτωπο με πτώση των τιμών του πετρελαίου και διαφαινόμενη υπερβάλλουσα προσφορά.

ΟΠΕΚ: Ζυμώσεις για νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Η ομάδα, που αποτελείται από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, καθυστέρησε την έναρξη των επίσημων συνομιλιών κατά τουλάχιστον τρεισήμισι ώρες λόγω παρασκηνιακών συζητήσεων. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, τα μέλη του ΟΠΕΚ με τη μεγαλύτερη επιρροή και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του Κόλπου με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία προσπαθούσαν να πείσουν τις αφρικανικές χώρες με μικρότερη παραγωγή, όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα, να θέτουν πιο ρεαλιστικούς στόχους παραγωγής, ανέφεραν οι πηγές.

«Οι συνομιλίες με τους Αφρικανούς παραγωγούς αποδεικνύονται δύσκολες», δήλωσε μια πηγή του ΟΠΕΚ+. Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διεκδικούν ένα υψηλότερο όριο παραγωγής το οποίο να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη παραγωγική τους ικανότητα.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του με επικεφαλής τη Ρωσία, εξορύσσει περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποφάσεις πολιτικής του μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.

Οι περικοπές παραγωγής

Τρεις από τις τέσσερις πηγές δήλωσαν ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, επιπλέον των υφιστάμενων περικοπών των 2 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα και των εθελοντικών περικοπών των 1,6 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, που ανακοινώθηκαν με μια αιφνιδιαστική κίνηση τον Απρίλιο και τέθηκαν σε ισχύ τον Μάιο.

Η ανακοίνωση του Απριλίου οδήγησε σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά περίπου 9 δολάρια ανά βαρέλι, πάνω από τα 87 δολάρια, αλλά υποχώρησαν γρήγορα υπό την πίεση των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση. Την Παρασκευή, η διεθνής τιμή αναφοράς Brent διαμορφώθηκε στα 76 δολάρια.

Εάν εγκριθεί, μια νέα περικοπή θα ανεβάσει τον συνολικό όγκο των μειώσεων στα 4,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή περίπου 4,5% της παγκόσμιας ζήτησης.

Συνήθως, οι περικοπές της παραγωγής τίθενται σε ισχύ τον επόμενο μήνα από τη συμφωνία, αλλά οι υπουργοί θα μπορούσαν επίσης να συμφωνήσουν σε μεταγενέστερη εφαρμογή. Πάντα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η παραγωγή να διατηρηθεί σταθερή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ, δήλωσε ότι οι επενδυτές που στοιχημάτιζαν σε πτώση της τιμής του πετρελαίου, θα πρέπει να προσέχουν, κάτι που πολλοί παρατηρητές της αγοράς ερμήνευσαν ως προειδοποίηση για πρόσθετες περικοπές της προσφοράς.

Αντιπαράθεση με τη Δύση

Τα δυτικά έθνη έχουν κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ ότι χειραγωγεί τις τιμές του πετρελαίου και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Η Δύση έχει επίσης κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ ότι συντάσσεται με τη Ρωσία παρά τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚ απαντά ότι το τύπωμα χρήματος από τη Δύση κατά την τελευταία δεκαετία οδήγησε σε έκρηξη του πληθωρισμού, αναγκάζοντας τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη να δράσουν για να διατηρήσουν την αξία του κύριου εξαγωγικού τους προϊόντος.

Οι ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μερίδιο των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις δυτικές κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου.

Ο ΟΠΕΚ έχει αρνηθεί την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στην έδρα του σε δημοσιογράφους του Reuters και άλλων ειδησεογραφικών μέσων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης