Με μικτά πρόσημα κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η αρχική ευφορία για την τελική έγκριση της άρσης του ανώτατου ορίου για το αμερικανικό χρέος, επισκιάζει η τελευταία απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τυχόν πληθωριστικές πιέσεις που μπορεί να προκληθούν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,1%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,36% στις 7.635 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,15% στις 16.075 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,15% στις 7.259 μονάδες.

Η σιωπηρή εβδομάδα της Fed και το ράλι της ΑΙ – Τι θα γίνει στις αγορές

Στο επίκεντρο σήμερα είναι ο κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφού η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την Κυριακή εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή της, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν θα προβεί σε αλλαγές στις προγραμματισμένες περικοπές της παραγωγής πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη εξακολουθούν να αναλύουν τον αντίκτυπο των στοιχείων για τον πληθωρισμό, τα οποία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ποσοστό του 6,1% εξακολουθεί να είναι “πολύ υψηλό” και ανέφερε, μαζί με άλλους αξιωματούχους της ΕΚΤ, ότι ο κύκλος αυξήσεων της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να συνεχιστεί.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, η Γερμανία εξήγαγε αγαθά συνολικής αξίας 130,4 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Απρίλιο, ενώ εισήγαγε αγαθά αξίας 112 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα το εξωτερικό εμπόριο να παρουσιάζει πλεόνασμα 18,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό ήταν σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τα 14,9 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα και τα 3,6 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, ενισχυμένο από την επαναλειτουργία της Κίνας μετά το Covid-19, και έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 και πλέον ετών.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση και 1,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7% και 10,3% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές