Ανοδικά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, μετά από μια απότομη πτώση την περασμένη εβδομάδα, με το ελληνικό και το ιταλικό spread να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς της ευρωζώνης, ενισχύεται στο 2,358%, ενώ παρά την σημερινή άνοδο η εικόνα στα ελληνικά ομόλογα εξακολουθεί να «δείχνει» επενδυτική βαθμίδα.

Γιατί οι αγορές ψηφίζουν ελληνικά assets – Επενδυτική βαθμίδα δείχνουν τα ομόλογα

Αναλυτές εκτιμούν ότι μεταξύ των παραγόντων που ωθούν σήμερα υψηλότερα το κόστος δανεισμού είναι τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, τα οποία ενισχύουν τις πιέσεις στη Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον μία φορά ακόμη από το τρέχον επίπεδό τους 5% σε 5,25%.

Ομόλογα: Πτώση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα [γραφήματα]

«Η απασχόληση στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή και όσο αυτό ισχύει αμφισβητείται το ενδεχόμενο παύσης [στην αύξηση των επιτοκίων] από τη Fed », δήλωσε ο Florian Ielpo, επικεφαλής μακροοικονομικής στη Lombard Odier Asset Management.

Η Ielpo είπε επίσης ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τη Δευτέρα -αποτέλεσμα της απόφασης της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει εθελοντικά την παραγωγή της- αποτελεί μία υπενθύμιση ότι «η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει ακόμη». Το αργό πετρέλαιο Brent κινείται ανοδικά κατά περίπου 1,75 δολάρια το βαρέλι στα 77,90 δολάρια.

Τα ελληνικά ομόλογα

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,74% με το spread να υποχωρεί στις περίπου 133 μονάδες βάσης, στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και έναν χρόνο.

Ανάλογη είναι η εικόνα και του ιταλικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας, με τη Ιταλία ωστόσο να δανείζεται αρκετά πιο ακριβά από την Ελλάδα:  το ιταλικό spread διαμορφώνεται στις 168 bps, επίσης χαμηλό έτους.

Αναλυτές αναφέρουν στο Reuters, ότι η μείωση του spread οφείλεται τόσο σε οικονομικούς όσο και σε τεχνικούς παράγοντες.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ έχει αναγκάσει τους επενδυτές να μειώσουν τα στοιχήματά τους για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες είναι συνήθως πιο επώδυνες για χώρες με υψηλότερο φορτίο χρέους.

Η οικονομία της Ιταλίας έχει επίσης καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο και οι προσφερόμενες αποδόσεις των ομολόγων της χώρας παραμένουν μερικές από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και ως εκ τούτου είναι ελκυστικές για τους επενδυτές.

Ο Olivier De Larouziere, επικεφαλής επενδύσεων για το παγκόσμιο σταθερό εισόδημα της BNP Paribas Asset Management, δήλωσε ότι οι αποφάσεις του περασμένου μήνα από τους οίκους αξιολόγησης να διατηρήσουν σταθερή την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας καθησύχασαν τους επενδυτές.

Κόστος δανεισμού

Η πτώση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας κατά περίπου 10 μονάδες βάσης μέσα σε δέκα ημέρες έχει αυξήσει τις φωνές ότι η έλευση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να έρθει πιο σύντομα από τα τέλη του 2023. Το ελληνικό δημόσιο μπορεί να δανειστεί σε όρους φθηνότερους από την Ιταλία καθώς η απόδοση του 10ετους ομολόγου βρίσκεται στο 3,7%, κάτω από το αντίστοιχο ιταλικό (4,8%). Εν ολίγοις το επιτόκιο δανεισμού μειώθηκε περισσότερο από 100 μονάδες βάσης από το υψηλό του περασμένου έτους, μειώνοντας σημαντικά το spread (σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο) στο 1,38.

Ακόμα και πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου η απόδοση των ελληνικών ομολόγων κατέγραφε σταθερή πορεία κάτω του 4% παρά τις διεθνείς “ανασφάλειες”, εξαιτίας των τριγμών στην αμερικανική οικονομία.

«Η Ελλάδα βρυχάται»

«Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα έχουν πυροδοτήσει τόση αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών που είναι πλέον πρόθυμοι να αρπάξουν τα ομόλογα της χώρας για πολύ χαμηλότερες αποδόσεις από ό,τι στην Ιταλία και όχι πολύ μακριά από τα αμερικανικά ομόλογα σε ονομαστικούς όρους» έγραφε χαρακτηριστικά σε ανάλυσή του το Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα.

Κόντρα στο ρεύμα τα ελληνικά ομόλογα: Πέφτουν οι αποδόσεις, κλείνει το spread

Το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο, αναφέρει ότι τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν το μοναδικό ράλι στον ανεπτυγμένο κόσμο την περασμένη εβδομάδα, μειώνοντας την απόδοση του 10ετούς τίτλους αναφοράς κάτω από το 3,9%. Αυτό είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από το επιτόκιο που πληρώνουν τα ιταλικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης, μία διαφορά που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά. Οι αποδόσεις των διετών είναι πλέον παρόμοιες με αυτές της Γαλλίας, υπογραμμίζει.

Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι οι επιδόσεις καταδεικνύουν τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα κερδίσει την επιστροφή στο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, 13 χρόνια μετά από μια άνευ προηγουμένου κρίση που διέκοψε τη χρηματοδότηση του έθνους. Ενώ οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να σπάσουν το ανώτατο όριο του χρέους τους και οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να αποτρέψουν μια ύφεση, η «ελληνική οικονομία βρυχάται».

Επενδυτική βαθμίδα

Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται ήδη σαν η χώρα να έχει ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα, δήλωσαν στο Reuters τραπεζικοί αναλυτές που ασχολούνται με το ελληνικό δημόσιο χρέος, με το πρακτορείο ειδήσεων να αναφέρει ότι οι επενδυτές θεωρούν την επιστροφή της Ελλάδας στις αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας «τελειωμένη συμφωνία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές