Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τελικά οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, ανατρέποντας μάλιστα το ενδοσυνεδριακό αρνητικό πρόσημο που προκάλεσε η δημοσίευση νέων οικονομικών στοιχείων, ιδίως από τη Γερμανία, τα οποία έδειξαν σημάδια αποδυνάμωσης της παραγωγικής δραστηριότητας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,1%, με τον κλάδο της υγείας να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 7.628 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,18% στις 15.992 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,11% στις 7.209 μονάδες.

Κρυπτονομίσματα: Κλυδωνίζεται η Binance μετά την μήνυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Οι επενδυτές παρέμειναν όμως επιφυλακτικοί στις ευρωαγορές μετά τα στοιχεία για τις νέες παραγγελίες στον γερμανικό μεταποιητικό τομέα, οι οποίες μειώθηκαν κατά 0,4% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) την Τρίτη. Οι παραγγελίες παρουσίασαν πτώση 9,9% σε ετήσια βάση.

Οι κεντρικές τράπεζες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Πάντως στο επίκεντρο παρέμειναν οι εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Σύμφωνα με τον Klaas Knot, πρόεδρο της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, ο πυρήνας του πληθωρισμού της ευρωζώνης αποδεικνύεται κολλώδης, αλλά οι ενέργειες που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζουν να αποδίδουν.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια συνολικά 375 μονάδες βάσης τον τελευταίο χρόνο σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού και οι αγορές χρήματος πιστεύεται ότι έχουν τιμολογήσει άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης για τις επόμενες συνεδριάσεις, ανέφερε το Reuters.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, ο όγκος του λιανικού εμπορίου στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε αμετάβλητος τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ο όγκος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 0,1% την ίδια περίοδο. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 2,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 2,9% στην ΕΕ.

Επίσης, η κατασκευαστική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών τον Μάιο, σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global και του Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS). Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών στις Κατασκευές (PMI) ανήλθε στο 51,6 τον Μάιο από 51,1 τον Απρίλιο. Το σύνολο των νέων εργασιών αυξήθηκε με έντονο ρυθμό, η απασχόληση ενισχύθηκε για τέσσερις συνεχόμενους μήνες και οι συνθήκες προσφοράς βελτιώθηκαν σημαντικά, αναφέρεται στην έκθεση.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με φόρα προς τις 1.250 μονάδες

Με τον τζίρο να αναρριχάται και πάλι σε τριψήφια εκατομμύρια, το ελληνικό χρηματιστήριο άρχισε τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου με ισχυρή άνοδο και βλέποντας πλέον με καλύτερες προοπτικές τις 1.250 μονάδες. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,21% στις 1.244,75 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 143 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές