Με εξωπραγματικά νούμερα, τόσο σε ότι αφορά την αξία όσο και το μέγεθός τους, τα 5 ακριβότερα σπίτια του κόσμου απαιτούν ένα ασύλληπτο επίπεδο προσωπικού πλούτου, ακόμη και αν πρόκειται για τους ιδρυτές της Google, της Apple ή της LVMH.
Ποια είναι όμως τα 5 πιο ακριβά σπίτια στον κόσμο;
Πολυτελείς κατοικίες: Ποια είναι τα 9 κορυφαία χαρακτηριστικά τους
Buckingham Palace
Το πιο διάσημο παλάτι της βρετανικής μοναρχίας, το παλάτι του Μπάκιγχαμ, κατέχει τον τίτλο του ακριβότερου σπιτιού στον κόσμο, με την αξία του ακινήτου να εκτιμάται σε 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Χτίστηκε αρχικά για τον δούκα του Μπάκιγχαμ το 1703 και αποκτήθηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Γ’ το 1761 και έκτοτε παραμένει στη βασιλική οικογένεια.
Περιτριγυρισμένο από 162 στρέμματα περιποιημένων ιδιωτικών κήπων, το παλάτι του Μπάκιγχαμ εκτείνεται σε 77.110 τ.μ. και περιλαμβάνει πάνω από 775 δωμάτια.
Επίσης διαθέτει μια γκαλερί τέχνης που φιλοξενεί περισσότερα από 7.000 έργα, μεταξύ των οποίων έργα των Ρέμπραντ, Βερμέερ και Καναλέτο, μια ιδιωτική αίθουσα συναυλιών, μια αίθουσα χορού 150 θέσεων και έναν μεγάλο στάβλο (Royal Mews) με δεκάδες άλογα και άμαξες, συμπεριλαμβανομένης της Golden State Coach αξίας 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων.
Antilia
Η Antilia, η έπαυλη – ουρανοξύστης, που ανήκει στον πλουσιότερο άνθρωπο της Ινδίας, τον Mukesh Ambani, βρίσκεται σε μία από τις ακριβότερες διευθύνσεις του κόσμου, την Altamount Road, ή τον δρόμο των δισεκατομμυριούχων, στη Βομβάη.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο περίτεχνες ιδιωτικές κατοικίες στον κόσμο, σε 27 ορόφους, 173 μέτρα ύψος, εμβαδόν πάνω από 37.000 τετραγωνικά μέτρα και απίστευτες ανέσεις, όπως εξαώροφο γκαράζ 168 αυτοκινήτων όπου ο Ambani παρκάρει, μεταξύ άλλων, τη Mercedes Maybach των 600.000 δολαρίων, 3 ελικοδρόμια, αίθουσα χορού, 9 ανελκυστήρες υψηλής ταχύτητας, θέατρο 50 θέσεων, κρεμαστούς κήπους, πισίνα, σπα, κέντρο υγείας, ναό, σάλα παγωτού, αλλά και δωμάτιο χιονιού ως όαση δροσιάς για τις ημέρες που θερμόμετρο στη Βομβάη χτυπάει κόκκινο.
Σχεδιασμένη από τους αρχιτέκτονες Perkins and Will με έδρα το Σικάγο και με όνομα που παραπέμπει στο μυθικό νησί Αντίλια στον Ατλαντικό Ωκεανό, η πολυτελής έπαυλη μπορεί να αντέξει σε σεισμό μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ οι εργασίες συντήρησης απαιτούν δαπάνη άνω των 30.000 δολαρίων το μήνα.
Η αξία της Antilia υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύρια δολάρια και δεδομένου ότι το Παλάτι του Μπάκιγχαμ είναι… παλάτι και δεν πωλείται, λογίζεται ως η ακριβότερη ιδιωτική κατοικία στον πλανήτη.
Ο πρόεδρος της Reliance Industries Mukesh Ambani, που ελέγχει το μεγαλύτερο συγκρότημα διύλισης πετρελαίου στον κόσμο, είναι ο 13ος πλουσιότερος άνθρωπος διεθνώς, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaire Index, με καθαρή περιουσία 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μια από τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την οικογένεια Ambani είναι ότι μετακόμισαν στο νέο τους σπίτι το 2011, ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, φοβούμενοι την κακή τύχη.
Villa La Leopolda
Η Villa La Leopolda βρίσκεται στη Γαλλική Ριβιέρα (Villefranche-sur-Mer), μέσα σε ένα εκπληκτικό κτήμα 73 στρεμμάτων, με την αξία της να εκτιμάται στα 750 εκατομμύρια δολάρια.
Πρόκειται για το τρίτο πιο ακριβό σπίτι στον κόσμο το οποίο άνηκε αρχικά στον βασιλιά Λεοπόλδο Β’ του Βελγίου.
Επανασχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Ogden Codman, Jr. (άλλοι πελάτες του οποίου ήταν οι οικογένειες Vanderbilt και Rockefeller) και αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα της Belle Époque που διατηρείται μέχρι σήμερα.
Η Villa La Leopolda με εσωτερικούς χώρους 4.645 τ.μ. βρίσκεται στη μεσογειακή ακτή και απολαμβάνει εκπληκτική θέα, ενώ διαθέτει ιδιωτική παραλία.
Με την πάροδο των χρόνων η βίλα είχε αρκετούς αξιόλογους ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων των Gianni και Marella Agnelli, Izaak και Dorothy J. Killam και, από το 1987, του Edmond και της Lily Safra.
Ο Ρώσος μεγιστάνας του νικελίου Μιχαήλ Προκόροφ είχε κάνει πολλές προσπάθειες για να αγοράσει την τεράστια βίλα προτού η ιδιοκτήτρια Lily Safra αποδεχτεί την προσφορά του στην τιμή των 390 εκατ. ευρώ το 2008.
Αλλά ο Προκόροφ αποσύρθηκε από την πώληση καθώς ξέσπασε η οικονομική κρίση στα τέλη του 2008, χάνοντας και την προκαταβολή των 39 εκατ. ευρώ που είχε δώσει.
Σήμερα ιδιοκτήτης της βίλας είναι ο Michele Alberto Di Grazia.
Witanhurst
Ως η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική κατοικία στο Λονδίνο (μετά το Παλάτι του Μπάκιγχαμ), δεν είναι τυχαίο που το μέγαρο Witanhurst συμπεριλαμβάνεται στην κορυφαία λίστα των 5 ακριβότερων σπιτιών στον κόσμο, με την εκτιμώμενη αξία του να ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια δολάρια.
Βρίσκεται σε ένα κτήμα 44,5 στρεμμάτων στο Highgate, στο Βόρειο Λονδίνο. Είχε αρκετούς εξέχοντες ιδιοκτήτες από τότε που ξαναχτίστηκε από τον μεγιστάνα του σαπουνιού Sir Arthur Crosfield. Μετά από αρκετές δεκαετίες εγκατάλειψης, υποβλήθηκε σε ουσιαστική ανακαίνιση μετά την πώλησή του το 2008 σε μια υπεράκτια εταιρεία που ανήκε στην οικογένεια του Ρώσου επιχειρηματία Andrey Guryev.
Διαθέτοντας 8.360 τ.μ. εσωτερικών χώρων, με εσωτερική πισίνα, κινηματογράφο και πολλά περισσότερα από όσα μπορεί ένας κοινός θνητός να φανταστεί, η έπαυλη βρίσκεται ξανά σε διαδικασία ανακαίνισης. Μάλιστα προστέθηκε ένα τεράστιο υπόγειο δύο επιπέδων κάτω από το οικοδομικό ίχνος του κτιρίου.
Le Palais Bulle
Γνωστό και ως «Παλάτι της φούσκας», το Le Palais Bulle σχεδιάστηκε από τον Ούγγρο αρχιτέκτονα Antti Lovag και χτίστηκε την περίοδο 1975-1989.
Το παρατσούκλι του προέρχεται από μια σειρά κυκλικών δωματίων που βλέπουν προς τη Μεσόγειο. Επί του παρόντος, το «Παλάτι της φούσκας»ανήκει στον Pierre Cardin, με την αξία του να υπολογίζεται σε 390 εκατομμύρια δολάρια.
Συνολικά, το ακίνητο των 1.208 τ.μ. εσωτερικών χώρων διαθέτει 29 στρογγυλά δωμάτια, εκ των οποίων τα 10 υπνοδωμάτια, 11 μπάνια, ένα υπαίθριο αμφιθέατρο 500 θέσεων, 3 πισίνες και ένα μεγάλο πανοραμικό σαλόνι. Καθένα από τα 10 υπνοδωμάτια έχει διακοσμηθεί από διαφορετικό καλλιτέχνη, όπως οι Jerome Tisserand, Daniel You, François Chauvin και άλλοι.
Ενώ το «Παλάτι της φούσκας» δεν είναι το πιο ακριβό σπίτι στον κόσμο, θεωρείται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά σπίτια σε αυτή τη λίστα.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία