Καθαρά κέρδη-ρεκόρ ύψους 5,5 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η εταιρεία διακίνησης εμπορευμάτων Trafigura το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού της έτους, ποσό υπερδιπλάσιο από την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Η Trafigura συγκαταλέγεται έτσι στη χορεία των ομίλων που αποκόμισαν τεράστια κέρδη από την ενεργειακή κρίση.

Ενέργεια: 100 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια εξοικονόμησαν οι Ευρωπαίοι από την ανάπτυξη ΑΠΕ

Η εταιρεία κατέβαλε μέρισμα ρεκόρ ύψους 3 δισ. δολαρίων που θα μοιραστεί στους περίπου 1.200 μετόχους της, οι οποίοι είναι σχεδόν όλοι traders και στελέχη της εταιρείας. Το ποσό αυτό είναι επίσης υψηλότερο από τα 1,7 δισ. του προηγούμενου έτους.

Τα κέρδη αποτελούν μια πολύτιμη ανάσα για την εταιρεία που επιβαρύνεται με 600 εκατ. δολάρια από την αποκάλυψη μιας φερόμενης απάτης στον τομέα της εμπορίας νικελίου. Η διαχείριση της κρίσης έχει αναγκάσει την εταιρεία να δεσμεύσει το ποσό των 590 εκατ. δολαρίων.

Κερδισμένοι της κρίσης

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, τα αποτελέσματα της Trafigura δείχνουν πώς οι μεγαλύτεροι οίκοι διακίνησης εμπορευμάτων, οι ισχυρές εταιρείες που διακινούν πρώτες ύλες σε όλο τον κόσμο, συνεχίζουν να επωφελούνται από τις διαταραχές που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το οικονομικό έτος της Trafigura διαρκεί από τον Σεπτέμβριο και τα αποτελέσματα του εξαμήνου καλύπτουν την περίοδο έως τα τέλη Μαρτίου. Τα κέρδη ebitda την περίοδο αυτή ανήλθαν σε 8,1 δισ. δολάρια.

Στα ισχυρά αποτελέσματα συνέβαλε η τετραετής συμφωνία της Trafigura για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία, ύψους 3 δισ. δολαρίων, η οποία αναλήφθηκε εν μέρει από τον Γερμανικό Οργανισμό Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes.

Σύμφωνα με τους FT, τα τεράστια κέρδη του εξαμήνου θα συμβάλουν σχεδόν σίγουρα σε έναν ακόμη γύρο μεγάλων μπόνους στο τέλος του οικονομικού έτους.

Όσον αφορά την επόμενη περίοδο, η Trafigura βλέπει «προσγείωση» μετά την «έκρηξη» κερδών, με την κερδοφορία να υποχωρεί σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους της εταιρείας – αν και θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή