Στο Παρίσι θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής με αντικείμενο την χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Στην ατζέντα των ΗΠΑ βρίσκεται ψηλά η μεταρρύθμιση της αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου συστήματος δανεισμού με στόχο την καλύτερη στήριξη των φτωχών χωρών και την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών όπως η κλιματική αλλαγή και οι μελλοντικές πανδημίες.

Η Σύνοδος Κορυφής για το νέο παγκόσμιο χρηματοδοτικό σύμφωνο, που διοργανώνεται από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έχει ως στόχο να διαχειριστεί θέματα όπως είναι η  μεταρρύθμιση των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών, η  αντιμετώπιση της υπερχρέωσης του χρέους, η χρηματοδότηση των πράσινων υποδομών και η ενεργοποίηση της χρηματοδότησης για τις χώρες που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.

Γέλεν- Παγκόσμια Τράπεζα: Να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις

Αν και τυπικά η Σύνοδος δεν θεωρείται φόρουμ όπου θα ληφθούν αποφάσεις, το ταξίδι της Γέλεν έχει σκοπό να σηματοδοτήσει την πολιτική σημασία του θέματος για τις ΗΠΑ και να αποτελέσει μέρος μιας σειράς συναντήσεων φέτος που η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε πρόοδο στους τομείς αυτούς, δήλωσε στο Bloomberg ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις ΗΠΑ, οι οποίες ζητούν την αναθεώρηση των πολυμερών αναπτυξιακών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις και να επιταχυνθεί η ροή ιδιωτικών κεφαλαίων προς τις φτωχές και αναδυόμενες οικονομίες.

Η σύνοδος κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχουν αρκετοί αρχηγοί κρατών καθώς και οι επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 22-23 Ιουνίου.

«Ενώ βρίσκεται στο Παρίσι, η Υπουργός Yellen θα προωθήσει τις συνεργασίες με τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή», δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Θα «εργαστεί για την προώθηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση των προκλήσεων χρέους που αντιμετωπίζουν πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες».

Η συμμετοχή της Κίνας

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang αναμένεται επίσης να παραστεί στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι, ανέφερε Γάλλος αξιωματούχος, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά εδώ και μήνες που ένας ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος συμμετέχει σε πολυμερείς συνομιλίες για αυτα τα θέματα μαζί με τις ΗΠΑ.

Η Γέλεν έχει επαναλάβει τους τελευταίους μήνες ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια σχέση με την Κίνα όπου θα μπορούν να συνεργαστούν σε παγκόσμιες προκλήσεις όπως το κλίμα και το χρέος. Οι προσπάθειες για τη διαπραγμάτευση αναδιαρθρώσεων δημόσιου χρέους σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ζάμπια και η Σρι Λάνκα έχουν βαλτώσει, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα διαφωνούσαν ως προς τον τρόπο προώθησης.

Περισσότερες από τις μισές από τις χώρες με χαμηλό εισόδημα παγκοσμίως διατρέχουν υψηλό κίνδυνο δσυκολίας εξυπηρέτησης του χρέους ή βρίσκονται ήδη σε αυτή, ενώ αρκετές από αυτές έχουν κηρύξει στάση πληρωμών. Αλλά παρά το γεγονός ότι η Ομάδα των 20 συμφώνησε το 2020 σε ένα σχέδιο που ονομάζεται Κοινό Πλαίσιο για την ομαλή διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων που οι κυβερνήσεις δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν ή να αποπληρώσουν, ούτε ένα κράτος δεν έχει λάβει ουσιαστική ελάφρυνση βάσει αυτού μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή