Έκρηξη συμμετοχής καταγράφεται στα προγράμματα επιδοτήσεων προς τα νοικοκυριά για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Και πιο συγκεκριμένα ο λόγος γίνεται για τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

Οι αιτήσεις πέφτουν σωρηδόν στις δύο πλατφόρμες με χιλιάδες καταναλωτές να διεκδικούν τις ενισχύσεις είτε για την εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής με την χρήση της ηλιακής ενέργειας είτε για την αντικατάσταση των συμβατικών θερμοσιφώνων με νέους ηλιακούς.

ΙΕΑ: Η Ελλάδα δεύτερη στον κόσμο στα φωτοβολταϊκά

Οι θερμοσίφωνες

Κοντά στις 290.000 ανέρχονται οι αιτήσεις για τη διεκδίκηση των επιδοτήσεων που αφορούν στην ανακύκλωση του συμβατικού θερμοσίφωνα με αντικατάσταση του από νέο ηλιακό.

Για την ακρίβεια, από τις 11 Μαίου οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα https://allazothermosifona.gov.gr/ μέχρι και την περασμένη εβδομάδα είχαν υποβληθεί 280.724 αιτήσεις. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 20η Ιουνίου.

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι στα 100 εκ. ευρώ. Εκτιμάται ότι για να ικανοποιηθούν οι περίπου 290.000 αιτήσεις απαιτούνται πόροι της τάξης των 300 εκ. ευρώ.

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων:

·                Μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας.

·                Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.

·                Μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.

·                Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Η επιδότηση

Η επιδότηση ανέρχεται έως 60% της δαπάνης αγοράς κάθε νέου ηλιακού θερμοσίφωνα. Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του.

Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού) και την τιμή αγοράς του.

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στο πρόγραμμα  «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» από τις 2 Μαίου – οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα – έχουν υποβληθεί 11.478 αιτήσεις και ήδη έχουν εγκριθεί 6.293 επιχορηγήσεις με το δεσμευμένο ποσό να ανέρχεται στα 63,8 εκ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος που μένει ανοιχτό μέχρι να εξαντληθούν (απώτατο όριο είναι το τέλος Ιουνίου) οι πόροι είναι στα 238 εκ. ευρώ.

Οι 6.293 επιχορηγήσεις κατανέμονται ως εξής:

1.             Οι 1.218 αφορούν σε ευάλωτα νοικοκυριά.

2.             Οι 3.424 αφορούν σε πολίτες με ατομικό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ ή οικογενειακό στα 40.000 ευρώ.

3.             Οι 1.200  αφορούν σε πολίτες με ατομικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ ή οικογενειακό άνω των 40.000 ευρώ.

4.             Και οι 451 αιτήσεις αφορούν σε αγρότες.

Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων είναι: https://pvstegi.gov.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green