Υπουργείο Ανάπτυξης: Σε ισχύ η ΚΥΑ περί επενδύσεων – Τι αλλάζει

Η νέα απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Υπουργείο Ανάπτυξης: Σε ισχύ η ΚΥΑ περί επενδύσεων – Τι αλλάζει

Σε ισχύ έχει τεθεί από τις 19 Μαΐου 2023 η νέα απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ρυθμίζει θέματα σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, που έχει να κάνει με τις επενδύσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου.

Μάχη επενδυτών για τα logistics – Ποιοι, πού και πόσα κεφάλαια ρίχνουν

Οι αλλαγές

Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση, με αρ. 46834/ 19-05-2023, «Κατηγορίες επενδύσεων, διαδικασία και δικαιολογητικά αιτήματος διαπίστωσης ολοκλήρωσης της επένδυσης, χρόνος διακράτησης της επένδυσης και παρακολούθηση αυτής, διακοπή ή μεταβολή στην επένδυση μετά τη διαπίστωση ολοκλήρωσης αυτής, για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, περί εναλλακτικής φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα» (Β΄3393), παύει να ισχύει η με αρ. 147269 ΕΞ 2020/30-12-2020 ΚΥΑ και επέρχονται οι εξής αλλαγές:

  • Προβλέπεται η δυνατότητα για λοιπές πηγές χρηματοδότησης για το υπερβάλλον ποσό, πέραν των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ.
  • Στις κατηγορίες επενδύσεων προστίθεται η επένδυση μέσω εισφοράς κεφαλαίου σε σύσταση εταιρείας.
  • Αποσαφηνίζεται και απλοποιείται η διαδικασία διαπίστωσης της ολοκλήρωσης της επένδυσης.
  • Απλοποιούνται τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν το αίτημα διαπίστωσης της ολοκλήρωσης της επένδυσης.
  • Αποσαφηνίζεται η δυνατότητα για έως τρεις διακριτές επενδύσεις σε έως τρεις διαφορετικές κατηγορίες.
  • Προβλέπεται και εξειδικεύεται η δυνατότητα μεταβολής της επένδυσης άπαξ εντός της τριετίας από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 5Α.
  • Αποσαφηνίζεται και απλοποιείται η διαδικασία μεταβολής της επένδυσης μετά τη διαπίστωση της ολοκλήρωσης αυτής.
  • Η Διεύθυνση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ορίζεται αρμόδια για τη διαπίστωση ολοκλήρωσης της επένδυσης.

Μετά την έκδοση της νέας ΚΥΑ, και σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 3 αυτής, φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Α του  ν. 4172/2013 και μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ δεν έχει διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της επένδυσης, οφείλουν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα διαπίστωσης της ολοκλήρωσης, όπως αυτό περιγράφεται στη νέα ΚΥΑ.

OT Originals

Περισσότερα από Economy

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο