Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία προσαρμοσμένα στις προκλήσεις των καιρών, στο πρωτόγνωρο και απαιτητικό τοπίο που αναδύεται παγκοσμίως, είναι απαραίτητα προκειμένου να ενισχύσουν το οπλοστάσιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αντεπεξέλθουν και να εξελιχθούν.

Είναι κοινός τόπος ότι οι τάσεις της αποπαγκοσμιοποίησης, των διεθνών γεωπολιτικών αναταράξεων και των κλιματικών και ενεργειακών προκλήσεων τείνουν να καταστούν κυρίαρχες σε διεθνές επίπεδο.

Η αβεβαιότητα και η νέα εποχή των σημαντικά υψηλότερων από την προηγούμενη δεκαετία επιτοκίων αποτελούν πλέον εκ των ων ουκ άνευ χαρακτηριστικά του κόσμου που «ανατέλλει» μετά την πανδημία του κορωνοϊού και με φόντο τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι επιχειρήσεις που φιλοδοξούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το νέο τοπίο – και πολύ περισσότερο να αναπτυχθούν και να διευρύνουν τους τομείς δραστηριοποίησής τους, χρειάζονται στήριξη. Στήριξη για την ικανοποίηση των καθημερινών, απρόβλεπτων πολλές φορές, υποχρεώσεων και αναγκών. Αλλά και στήριξη ώστε να αναβαθμιστούν ψηφιακά και να «περπατήσουν» με επιτυχία στον δρόμο της πράσινης μετάβασης.

Ειδικά όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση υπό ευνοϊκούς όρους αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.

Στοχευμένα προγράμματα

Σε ένα περιβάλλον εντεινόμενου ανταγωνισμού, και με δεδομένα τα αυξημένα επιτόκια, τα στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα μπορούν να αποτελέσουν απάντηση στο ερώτημα της εξασφάλισης των αναγκαίων κεφαλαίων για τα μεγάλα άλματα στο μέλλον που απαιτούνται.

Και, συγκεκριμένα, τα χρηματοδοτικά προγράμματα που προσφέρει η Εθνική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Η Εθνική συμμετέχει στη διάθεση δανείων του Business Growth Fund της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, για την παροχή χρηματοδοτήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους.

Με αυτόν τον τρόπο, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σκοπεύουν να επενδύσουν στην ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση, μπορούν να αποκτήσουν δάνεια με χρηματοδότηση κατά 60% από την Εθνική Τράπεζα και κατά 40% άτοκα από την ΕΑΤ, με προνομιακούς όρους.

Συγκεκριμένα:

Δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης: για την ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών της επιχείρησής σας (εξοπλισμός και λογισμικό, διαδίκτυο, ευρυζωνικές συνδέσεις, δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, δορυφορικές τεχνολογίες, εφαρμογές, ιστότοποι, API, υπηρεσίες cloud), ψηφιακή εκπαίδευση εργαζομένων και απασχόληση ειδικών πληροφορικής, digital marketing και social media, εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών (τρισδιάστατη εκτύπωση, ρομποτική, IoT, τεχνητή νοημοσύνη, drones, εικονική πραγματικότητα), καθώς και δαπάνες συμβούλων για ανάλυση αναγκών και εκπόνηση μελέτης της επένδυσης, μπορείτε να χρηματοδοτηθείτε με ποσό από €25 χιλ. έως €1 εκατ., για διάρκεια 2 έως 10 χρόνια, με περίοδο χάριτος έως 24 μήνες.

Πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια για επενδύσεις μέσω μίας ή περισσότερων δράσεων που περιλαμβάνονται στα 3 υποπρογράμματα :

-Υποπρόγραμμα 1 – Δάνεια πράσινης κινητικότητας (Green mobility loans): με σκοπό την προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών επαναφόρτισης και ανεφοδιασμού οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων, στην  αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων σταθμών ενέργειας σε σταθμούς φόρτισης μέσων μεταφοράς χαμηλών ή μηδενικών ρύπων και στη δημιουργία τοπικών μονάδων παραγωγής ή αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, για τους σκοπούς λειτουργίας της υποδομής επαναφόρτισης.

-Υποπρόγραμμα 2 – Δάνεια ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων (Loans for energy upgrade): για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με σκοπό την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης επαγγελματικών κτιρίων (βιομηχανικού, βιοτεχνικού, εμπορικού ή άλλου αποκλειστικά επαγγελματικού σκοπού).

-Υποπρόγραμμα 3 – Δάνεια για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Green Renewable Energy) για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, η οποία αφορά νέες εγκαταστάσεις, ώστε να προβούν οι ΜμΕ στην αγορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, στη διαμόρφωση του χώρου, στην παραγωγή, αποθήκευση, διανομή και μετάδοση της παραγόμενης ενέργειας, που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή ενέργεια, η αιολική ενέργεια και η γεωθερμική ενέργεια.

Διαδικασία υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης

Οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση των νέων προγραμμάτων μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση στην πλατφόρμα HDB-KYC επιλέγοντας την Εθνική Τράπεζα. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να καταχωρήσουν αίτημα στην πλατφόρμα ΠΣΚΕ επιλέγοντας την Εθνική Τράπεζα. Ως τελευταία ενέργεια, θα πρέπει να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε ένα κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, μία επικοινωνία με την Εθνική Τράπεζα και τον υπεύθυνο Relationship Manager αποτελεί τον πιο απλό τρόπο ώστε οι επιχειρηματίες να μάθουν για τις προσφερόμενες λύσεις, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της επιχείρησής τους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νέα προγράμματα χρηματοδοτήσεων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι προσβάσιμες εδώ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις