Η PGA Tour (ο διοργανωτής των αγώνων γκολφ στις ΗΠΑ) και αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πήραν το ίδιο σκληρό μάθημα τους τελευταίους μήνες: η Σαουδική Αραβία είναι πολύ πλούσια για να την αποφεύγει κανείς.

Ως υποψήφιος πρόεδρος, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι η Σαουδική Αραβία θα «πλήρωνε το τίμημα» για το κακό ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και ο Επίτροπος της PGA, Τζέι Μόναχαν, είχε αποκαλέσει το πρωτάθλημα γκολφ LIV που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία ως μια κραυγαλέα προσπάθεια να ξεπλυθούν οι αμαρτίες του βασιλείου στο παρελθόν. Στο τέλος και οι δύο αναγκάστηκαν να φάνε τα λόγια τους.

Πώς η Σαουδική Αραβία φτιάχνει το διεθνές image της – Πόσα χρήματα επενδύει

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ότι το PGA και το LIV θα παραμερίσουν τη διαμάχη τους και θα συγχωνευθούν έδειξε ότι η Σαουδική Αραβία και ο διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κέρδισαν και πάλι το πάνω χέρι.

Κληθείς να σχολιάσει τη συμφωνία, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να εκφέρει γνώμη για ιδιωτική συγχώνευση, αν και πρόκειται για ένα deal που θα πρέπει να υποβληθεί σε αντιμονοπωλιακό έλεγχο.

Πίσω από τη συμφωνία

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ περισσότερα από μια άλλη συμφωνία. Συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν έπρεπε να παραιτηθεί από τη δέσμευσή του να κάνει τη Σαουδική Αραβία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της, που συμβολίζεται πιο έντονα από τη δολοφονία του αντιφρονούντα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Έδειξε ξανά πώς ξένες δυνάμεις —νομίζουν ότι η Κίνα, με την εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο TikTok— ασκούν ήπια ισχύ στις ΗΠΑ και όχι το αντίστροφο.

«Αποδεικνύει δύο σημαντικά φαινόμενα – την ένταση μεταξύ των επιχειρηματικών αποφάσεων των αμερικανικών εμπορικών σημάτων υψηλού προφίλ και της κυβερνητικής πολιτικής, ιδιαίτερα σημαντική σε σχέση με την Κίνα, και την άσβεστη επιθυμία αυτής της σαουδαραβικής κυβέρνησης να δυσφημήσει τις ΗΠΑ», δήλωσε η Kori Schake, διευθύντρια του Σπουδές εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής στο American Enterprise Institute, η οποία στο παρελθόν εργάστηκε στο State Department και στο Πεντάγωνο.

«Ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας διασκεδάζει ταπεινώνοντας την κυβέρνηση Μπάιντεν», είπε.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι ελάχιστες, μόνο ότι θα είναι μια «νέα, συλλογική κερδοσκοπική οντότητα», σύμφωνα με μια δήλωση. Αλλά πρόκειται για μια δραματική ανατροπή για το PGA και τον ίδιο τον Μόναχαν, οι οποίοι είχαν προηγουμένως επικρίνει το LIV ότι πλήρωσε ποσά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να φύγουν οι παίκτες του PGA από τις αγώνες.

Όταν ρωτήθηκε για τη συμφωνία σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο Μπάιντεν απέφυγε με ένα αστείο – κάνοντας μια πρόταση και λέγοντας ότι επρόκειτο να γίνει μέλος της PGA. Υπογράμμισε τη δύσκολη ισορροπία που πρέπει να διατηρήσει ο πρόεδρος, ένας παίκτης γκολφ μερικές φορές το Σαββατοκύριακο, μεταξύ του να μην θέλει να στενοχωρήσει τους Σαουδάραβες και να μην θέλει να προσβάλει μια πολιτική εκλογική περιφέρεια στο εσωτερικό – τις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και τους υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένων των Καπιτώλιο, για τον Κασόγκι και τη χήρα του.

Η 11η Σεπτεμβρίου

Η ομάδα 9/11 Families United κατηγόρησε την PGA και το Μόναχαν ότι «πήραν δισεκατομμύρια δολάρια για να καθαρίσουν τη φήμη της Σαουδικής Αραβίας, έτσι ώστε οι Αμερικανοί και ο κόσμος να ξεχάσουν πώς το Βασίλειο ξόδεψε τα δισεκατομμύρια του δολάρια πριν από την 11η Σεπτεμβρίου για να χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία, να διαδώσει τη μισαλλοδοξία του  και το  μίσος για τους Αμερικανούς».

«Μην κάνετε λάθος – δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», είπε η ομάδα. Η Σαουδική Αραβία έχει από καιρό αρνηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες 15 από τους 19 αεροπειρατές ήταν Σαουδάραβες.

Η δυσφορία για τη συμφωνία φάνηκε ξεκάθαρα στο Καπιτώλιο, όπου η θέση των Δημοκρατικών τα τελευταία χρόνια ήταν να υποστηρίξουν το επιχείρημα του Μπάιντεν ότι η Σαουδική Αραβία είναι παρίας και να επιδιώξει να επιβάλει όρια στις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι