Αρκετές εναλλαγές προσήμου, έντονη μεταβλητότητα και εν τελεί μικτά πρόσημα προκάλεσε το σιβυλλικό μήνυμα της Federal Reserve σήμερα στη Wall Street, καθώς από τη μία κράτησε σταθερά τα επιτόκια, έπειτα από ένα σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων, αλλά ταυτόχρονα ανέφερε ότι θα αυξήσει άλλες δύο φορές τα επιτόκια αργότερα φέτος και ότι οι μειώσεις αυτών θα καθυστερήσουν για πολύ ακόμη.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,68% στις 33.980 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,08% στις 4.372 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 13.626 μονάδες.

Καθυστερεί η μείωση των επιτοκίων από τη Fed – Τι είπε ο Πάουελ

Προς διαφορετικές κατευθύνσεις κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του διετούς τίτλου να ανεβαίνει στο 4,73% από 4,69% χθες, του δεκαετούς να υποχωρεί στο 3,79% από 3,83% νωρίτερα και του 30ετούς να καταγράφει τη μεγαλύτερη μεταβολή πέφτοντας στο 3,87% από 3,94% νωρίτερα.

Όπως ανέμενε η Wall Street, η Fed διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος-στόχο του 5%-5,25% σήμερα, τερματίζοντας ένα σερί 10 συνεχόμενων αυξήσεων. Παρά την παύση, η αρχική αντίδραση των αγορών ήταν αρνητική, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για το υπόλοιπο του έτους, οι οποίες έδειχναν ότι η Fed θα επανεκκινήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων μετά από λίγο καιρό.

«Η δήλωση και οι προβλέψεις ήταν τόσο επιθετικές, που είμαι σίγουρος ότι η Wall Street σκέφτεται ότι θα έπρεπε να είχαν αυξήσει τα επιτόκια μόλις σήμερα», δήλωσε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda. «Η Fed θα στείλει την οικονομία σε ύφεση το επόμενο έτος, αν συνεχίσει τις αυξήσεις», ανέφερε.

Ωστόσο, παρά το αρχικό sell-off που προκάλεσε η ανακοίνωση της Fed, υπήρξε κάποια ηρεμία στην αγορά, με τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να δηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για τη συνεδρίαση του Ιουλίου.  «Θα έλεγα σχεδόν ότι οι συνθήκες που πρέπει να δούμε να υπάρχουν για να μειωθεί ο πληθωρισμός μπαίνουν στη θέση τους», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

«Αυτό που νομίζω ότι ο Πάουελ βοήθησε να εξομαλυνθεί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του είναι ότι η Fed εξακολουθεί να ακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η αγορά σχετικά με τα επιτόκια», σχολίασε ο Anthony Saglimbene, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην Ameriprise Financial. «Αφήνουν στον εαυτό τους περιθώριο να αυξήσουν τα επιτόκια αν χρειαστεί», εξήγησε.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις από τη συνέντευξη Τύπου του Πάουελ και τις οικονομικές προβλέψεις ότι μια «ήπια προσγείωση» εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι, δήλωσε ο Saglimbene. «Ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι αυξημένος, ο πληθωρισμός εξελίσσεται με τον τρόπο που ήθελαν», πρόσθεσε ο Saglimbene.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν ακόμη περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, παρέχοντας άλλη μια ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αρχίζουν να μειώνονται στην αμερικανική οικονομία. Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 0,3% για το μήνα, περισσότερο από την αναμενόμενη μείωση 0,1% από τον Dow Jones.

Οι τιμές των αγαθών τελικής ζήτησης διολίσθησαν κατά 1,6%, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής μείωσης. Αυτή η πτώση των τιμών των αγαθών με τη σειρά της μπορεί να αποδοθεί σε μια πτώση 13,8% του δείκτη βενζίνης. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,2%, σύμφωνα με την εκτίμηση. Εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και των εμπορικών υπηρεσιών, ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street