Για μερικές χιλιάδες εκατομμυριούχους στη Γενεύη, μια περιφερειακή ψηφοφορία τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να έχει μόνιμο αντίκτυπο στο πορτοφόλι τους.

Η ψηφοφορία της 18ης Ιουνίου θα καλέσει τους πολίτες της εύπορης πόλης της λίμνης να αποφασίσουν αν θα επιβάλουν μια επιπλέον εισφορά «αλληλεγγύης» σε άτομα με περισσότερα από 3 εκατομμύρια φράγκα (3,3 εκατομμύρια δολάρια) για την επόμενη δεκαετία.

Η ψηφοφορία αποτελεί κληρονομιά της πανδημίας, όταν η διεύρυνση της παγκόσμιας ανισότητας και οι ανησυχίες για τον τρόπο αποπληρωμής του διογκούμενου δημόσιου χρέους προκάλεσαν εκτεταμένες πολιτικές συζητήσεις για το πώς θα γείρει η πλάστιγγα. Οι φόροι στον πλούτο ήταν μία από τις ιδέες που συζητήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο έως την Καλιφόρνια.

Ενώ η Ελβετία έχει ήδη μια τέτοια εισφορά, ένας συνασπισμός αριστερών βουλευτών, συνδικάτων και ακτιβιστών στη Γενεύη συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές στο πλαίσιο του συστήματος άμεσης δημοκρατίας της χώρας για να ρωτήσει αν οι πλουσιότεροι πολίτες της θα πρέπει να πληρώνουν ακόμη περισσότερα.

“Η έξοδος από την υγειονομική, κοινωνική, οικονομική και κλιματική κρίση απαιτεί δράση μαζικής κλίμακας”, αναφέρει το κείμενο της πρωτοβουλίας, εντός του οποίου προστίθεται πως “Η μεσαία τάξη πληρώνει βαρύ τίμημα γι’ αυτή την κρίση και είναι επομένως δίκαιο να ζητήσουμε από τους πολυεκατομμυριούχους μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης”.

Ο φόρος περιουσίας

Η Γενεύη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μιας από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, έχει 506.000 κατοίκους.

Τα στοιχεία του φόρου περιουσίας δείχνουν ότι από αυτούς, περισσότεροι από 19.000 φτάνουν το όριο του εκατομμυριούχου. Ένας μικρότερος αριθμός, κάπου μεταξύ 4.200 και 10.000, θα επηρεαζόταν από την πρόταση – περίπου το κορυφαίο 1%.

Ο φόρος περιουσίας της Γενεύης, ύψους περίπου 1% ετησίως, είναι ήδη ένας από τους υψηλότερους της Ελβετίας, σύμφωνα με το thinktank Avenir Suisse. Η “προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης επί των μεγάλων περιουσιών”, όπως αναφέρει η πρόταση, θα τον ανεβάσει ουσιαστικά στο 1,5%.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της εκστρατείας, στους οποίους περιλαμβάνεται και το ελβετικό Πράσινο Κόμμα, το μέτρο θα αποφέρει επιπλέον 430 εκατομμύρια φράγκα (474 εκατομμύρια δολάρια) κατά τη διάρκεια της 10ετούς διάρκειάς του.

Ενώ η συμμαχία που πίεσε για την επιβολή της εισφοράς το έκανε σε μια εποχή μεγάλων δημοσιονομικών δαπανών και «χαλαρότητας» στα δημόσια οικονομικά, τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Η Γενεύη ανακοίνωσε δημοσιονομικό πλεόνασμα ρεκόρ 727 εκατομμυρίων φράγκων το 2022, λόγω των υψηλότερων από το αναμενόμενο φορολογικών εσόδων.

Τι αναφέρει η κυβέρνηση

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση συμβουλεύει τους πολίτες να ψηφίσουν όχι.

“Η πρόταση αυτή μελετήθηκε σε περιόδους κρίσης του Covid-19, για να μπορέσει το κράτος να αντιμετωπίσει την αύξηση της φτώχειας χάρη σε περισσότερα οικονομικά μέσα”, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Nathalie Fontanet των Φιλελεύθερων στην εφημερίδα Tribune de Geneve. “Τα φορολογικά έσοδα τα τελευταία χρόνια ήταν επαρκή για να το αντιμετωπίσουν», σημείωσε.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών αντιπάλων επισημαίνουν το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου η αύξηση της εισφοράς σε έως 1,1% – χαμηλότερη από την προτεινόμενη στη Γενεύη – ώθησε τους πλούσιους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το παράδειγμα της Νορβηγίας

“Θέλουμε οπωσδήποτε να αποφύγουμε το νορβηγικό σύνδρομο όπου οι πλούσιοι απομακρύνονται”, δήλωσε ο Vincent Subilia, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Γενεύης, σε τηλεφωνική συνέντευξη. “Αυτή η ιδεολογική και δημαγωγική πρωτοβουλία πρέπει να απορριφθεί με σαφήνεια”, είπε, προσθέτοντας ότι “Είναι επικίνδυνη, διότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διαμονή των πλούσιων πολιτών της Γενεύης”.

Πέρυσι, οι πλουσιότεροι φορολογούμενοι της πόλης – όσοι έχουν πάνω από 2 εκατομμύρια φράγκα σε παγκόσμιο πλούτο – πλήρωσαν σχεδόν 700 εκατομμύρια φράγκα, ή το 83% του συνολικού φόρου πλούτου της Γενεύης, σύμφωνα με τα στοιχεία.

“Πρόκειται για έναν ελάχιστο αριθμό ατόμων”, δήλωσε ο Subilia. “Αν 10 από αυτούς έφευγαν από την περιοχή, αυτό θα μας στερούσε 200 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε φορολογικά έσοδα”.

Αλλά το Πράσινο Κόμμα της Ελβετίας υποβαθμίζει τον κίνδυνο μιας εξόδου, παρατηρώντας ότι ο υφιστάμενος φόρος πλούτου δεν έχει διώξει τους πλούσιους πολίτες.

“Οι αντίπαλοι θα πουν ότι αυτή η συσκευή θα τρομάξει κάποιες από αυτές τις περιουσίες”, δήλωσε το κόμμα. “Οι Πράσινοι δυσκολεύονται να το πιστέψουν αυτό”.

Οι αντίπαλοι θα πουν ότι αυτή η πρόταση θα τρομάξει κάποιους από αυτούς, τονίζει το κόμμα, συμπληρώνοντας πως “Οι Πράσινοι δυσκολεύονται να το πιστέψουν αυτό”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή