H υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Μάιο στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας ενισχύει τις πιθανότητες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να κάνει σήμερα παύση στις αυξήσεις προετοιμάζοντας πιθανώς τις αγορές για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αυξήσει αύριο Πέμπτη -για μια ακόμη φορά- το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη κατά 25 μονάδες βάσης και να πραγματοποιήσει άλλη μια αντίστοιχη αύξηση και τον επόμενο μήνα.

Μία αναπροσαρμογή η οποία έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί τόσο από την ίδια την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο κι από άλλους κεντρικούς τραπεζίτες. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δώσει σήμα ότι ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει κλείσει καθώς παρατηρούνται σημάδια ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Με μια νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στις 15 Ιουνίου θα οδηγούσε το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,50%. Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό της ανόδου των επιτοκίων της στις 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Μάιο μετά από συνεχείς αυξήσεις 75 και 50 μονάδων βάσης.

Ελ Εριάν για Fed: Οι τρεις «όχι καλές» επιλογές για τα επιτόκια

Το ζήτημα του πληθωρισμού

Το βασικό επιχείρημα για τη συνέχιση ανόδου των επιτοκίων είναι ότι παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, υποχώρησε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, απέχει πολύ από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός , εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, παραμένει υψηλός παρά τη μικρή επιβράδυνση που κατέγραψε τον Μάιο στο 5,3% από 5,6% τον Απρίλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου στην Ελλάδα, δεν αναμένεται να «δουν» νέες αυξήσεις στη μηνιαία τους δόση, καθώς οι ελληνικές τράπεζες, συστημικές και μη, όπως και οι εταιρίες διαχείρισης δανείων, έχουν προχωρήσει σε «πάγωμα» των επιτοκίων για ένα χρόνο στα επίπεδα που ήταν κατά την 31η Μαρτίου. Επομένως οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες δεν επηρεάζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων που ανακοινώνει η ΕΚΤ.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα επιχειρηματικά ή καταναλωτικά δάνεια που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά επιτόκια. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα δουν τις δόσεις τους να αυξάνονται για ακόμα μία φορά από τον Ιούλιο του 2022.

Οι κινήσεις της FED

Στις ΗΠΑ η FED, η οποία είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα τις αυξήσεις από την ΕΚΤ, ελπίζει τα ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών –υπό το πρίσμα μάλιστα και των πρόσφατων αναταράξεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας. Η FED όμως μπορεί κι αυτή να κάνει νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο την ώρα που οι τιμές παραμένουν πάνω από το στόχο της.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve πρόκειται να κάνουν την πρώτη παύση μετά από συνεχή εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησε πριν από 15 μήνες.

Ως εκ τούτου, σήμερα αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού στο εύρος 5% με 5,25%, σημειώνοντας την πρώτη παύση μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Ενώ οι προσπάθειες των αξιωματούχων βοήθησαν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές στην οικονομία των ΗΠΑ, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αργεντινή: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,8%, αλλά πλέον γίνεται αισθητή η ύφεση
Διεθνή |

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή που βυθίζεται πλέον στην ύφεση

«Καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό, είναι σαν να μη βλέπουμε καμία αλλαγή» λέει εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στην Αργεντινή όπου πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η ύφεση.