Στην τρίτη μέσα σε ένα εξάμηνο αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησή της για την τιμή του πετρελαίου μέχρι τον Δεκέμβριο προχώρησε η Goldman Sachs, με καταλύτη τη ρωσική παραγωγή και την πρόβλεψη για επιβράδυνση της ζήτησης, παρά την πρόσφατη ανακοίνωση της ηγετικής δύναμης Σαουδικής Αραβίας να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Ιούλιο.

Πετρέλαιο: Δεύτερη σερί πτωτική εβδομάδα αντίθετα στις προβλέψεις [Γράφημα]

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε αργά την Κυριακή, όπως αναφέρει το CNBC, η επενδυτική τράπεζα μείωσε τις προοπτικές της για το Brent στα 86 δολάρια το βαρέλι, από 95 δολάρια το βαρέλι και για το αμερικανικό αργό WTI στα 81 δολάρια από 89 δολάρια το βαρέλι.

«Οι σημαντικοί ρυθμοί προσφοράς από το Ιράν και τη Ρωσία οδήγησαν την κερδοσκοπική θέση σχεδόν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ», αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας στην έκθεση της οποίας ηγείται με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Επικεφαλής Έρευνας Εμπορευμάτων, Τζέφρι Κάρι.

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας παρέμεινε ανθεκτική ακόμη και με τις δυτικές κυρώσεις, με τον υφυπουργό Ενέργειας Πάβελ Σορόκιν τον Απρίλιο να διαβεβαιώνει ότι η παραγωγή πετρελαίου της Μόσχας θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2025, σύμφωνα με το περιοδικό Neftegazovaya Vertikal.

«Μετά από μια αρχική κάθετη πτώση 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, η ρωσική προσφορά έχει ανακάμψει σχεδόν πλήρως παρά την απόφαση πολλών εταιρειών να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της Goldman.

Ακόμη, η τράπεζα προχώρησε σε ανοδικές αναθεωρήσεις όσον αφορά τις προβλέψεις της για την προσφορά πετρελαίου από χώρες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις, με «αναβαθμίσεις του 2024 για τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα 0,4/0,35/0,05 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα».

Όσον αφορά την παράμετρο Ιράν, σε σχέση με την επιδιωκόμενη συμφωνία για τα πυρηνικά και τον τρόπο που θα επηρέαζε την παραγωγή αργού, οι παρατηρητές της αγοράς έχουν εκτιμήσει ότι μια επιτυχημένη συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαγωγές αργού τουλάχιστον ενός επιπλέον εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα.

Όμως, «η ελπίδα για μια συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν εντός των ορίων είναι ένα πράγμα. Αλλά η εγγύηση για ένα γρήγορο και απρόσκοπτο πέρασμα μιας τόσο περίπλοκης, πολυεπίπεδης συμφωνίας είναι κάτι άλλο», δήλωσε ο Vishnu Varathan του Mizuho σε σημείωμά του. ένα καθημερινό σημείωμα έρευνας.

Η Goldman εκφράζει την άποψη ότι οι πρόσθετες περικοπές από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας είναι απίθανο να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών.

Το πρωί της Δευτέρας, τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύθηκαν στα 73,99 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 1,07%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν στα 69,43 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1,05%.

«Μια τρύπα στο νερό» ο σαουδαραβικός αιφνιδιασμός;

Την προηγούμενη εβδομάδα η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε έναν νέο αιφνιδιασμό των αγορών γνωστοποιώντας ότι προχωρά μονομερώς σε νέα περικοπή της ημερήσιας παραγωγής της κατά 1 ακόμη εκατομμύριο βαρέλια, σε μια προφανή προσπάθεια να στηρίξει την τιμή. Μετά από αυτό δεν θα απαιτούνταν ιδιαίτερη εμπειρία για να επριμένει κανείς ότι η τιμή του αργού θα ανακάμψει. Ωστόσο, την προηγούμενη Παρασκευή ήρθε η έκπληξη με τις τιμές να σημειώνουν πτώση για δεύτερη εβδομάδα.

Η αισιοδοξία γύρω από την κίνηση του Ριάντ αντικαταστάθηκε γρήγορα από μια επιδείνωση της προοπτικής για την κατανάλωση, όπως αναφέρει το Μοneyweb. Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της Κίνας παρέμεινε κοντά στο μηδέν τον Μάιο, δίνοντας νέα στοιχεία ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπαίνει στην «κατάψυξη». Εν μέσω αυτών των οικονομικών δεδομένων, τα αποθέματα αργού της Κίνας έφθασαν σε υψηλό δύο ετών τον Μάιο, καθώς η ζήτηση υπολείπεται των προσδοκιών.

Πτώση 15% μέσα σε δυο μήνες

Ο δείκτης αναφοράς του αμερικανικού πετρελαίου έχει υποχωρήσει περίπου 15% από το ανώτατο όριο στα μέσα Απριλίου, καθώς οι ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της Κίνας καθυστερεί και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό έχουν διαδραματίσει αρνητικό ρόλο. Επιπλέον, οι εξαγωγές αργού της Ρωσίας ήταν επίσης πιο ανθεκτικές από ό,τι αναμενόταν, αυξάνοντας την παγκόσμια προσφορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities