Την παύση των επιτοκίων έχουν προεξοφλήσει οι αγορές ότι θα ανακοινώσει αύριο η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος υποχώρησε τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο διετίας.

Η αγορά ομολόγων

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν σε όλη την καμπύλη με αιχμή του δόρατος τους ομολογιακούς τίτλους μικρότερης διάρκειας.Η απόδοση των διετών ομολόγων υποχώρησε έως και 9 μονάδες βάσης στο 4,49% πριν σταθεροποιηθεί κοντά στο 4,51%. Οι αποδόσεις των δεκαετών υποχώρησαν περίπου 3 μονάδες βάσης στο 3,70%. Οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αφήσει τα επιτόκια σταθερά αυτή την εβδομάδα, καθώς η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον περασμένο μήνα ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες.

Ελ Εριάν για Fed: Οι τρεις «όχι καλές» επιλογές για τα επιτόκια

«Η αντίδραση της αγοράς ήταν υπερβολική λόγω των στοιχημάτων για υψηλότερα επιτόκια» εξηγεί στο Bloomberg ο Ed Al-Hussainy, στρατηγικός αναλυτής για τα επιτόκια στην Columbia Threadneedle. Η αγορά ομολόγων «ήταν λίγο short σε αυτή τη συνεδρίαση και η σπασμωδική αντίδραση είναι ένα ράλι ανακούφισης» συνεχίζει παρόλα αυτά, «η βασική θέση που παίζει είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα που θα τους αναγκάσουν να αυξήσουν τα επιτόκια αύριο».

Tα Swaps

Iστορικά, η χρηματοπιστωτική κοινότητα χρησιμοποεί τα Fed Funds Futures για να μετρήσει τις προσδοκίες για τα αμερικανικά επιτόκια. Παρά το γεγονός αυτό, οι δείκτες ανταλλαγής μίας ημέρας (Overnight Indexed Swaps) θεωρούνται όλο και περισσότερο ως εναλλακτική λύση. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι ρευστοποιήσιμα σε μεγαλύτερους χρονικούς ορίζοντες και είναι διαθέσιμα σε αγορές εκτός ΗΠΑ, δίνοντας μια παγκόσμια ματιά στις προσδοκίες για τα επιτόκια

Οι διαπραγματευτές swaps μείωσαν σε περίπου 10% την πιθανότητα μιας 11ης συνεχιζόμενης αύξησης του αμερικανικού βασικού επιτοκίου από το σημερινό εύρος 5% έως 5,25%.  Ενώ περιόρισαν επίσης τις πιθανότητες αύξησης κατά 25 μονάδες βασης τον Ιούλιο.

«Έχουν την επιλογή» αυτή την εβδομάδα «να παραλείψουν την αύξηση των επιτοκίων σε αυτή τη συνεδρίαση», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Abby Joseph Cohen, πρώην ανώτερος στρατηγικός σύμβουλος επενδύσεων στην Goldman Sachs.«Έχουν ήδη κάνει τόσα πολλά. Θα ψήφιζα υπέρ της αναμονής και της παρακολούθησης».

Fed Fund Futures

Οι έμποροι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το επιτόκιο πολιτικής της Fed  (Fed Fund futures) βλέπουν τώρα μια πιθανότητα 95% περίπου ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αποφασίσει να παραιτηθεί από μια 11η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων και να διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 5,00% έως 5,25% την Τετάρτη. Πριν από την έκθεση, οι έμποροι έβλεπαν περίπου μία στις τέσσερις πιθανότητες για αύξηση του επιτοκίου τον Ιούνιο.

Οι έμποροι περιόρισαν επίσης τα στοιχήματα για αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Ιούλιο, που αναμενόταν συντριπτικά στις αγορές πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, ο οποίος σημείωσε την ετήσια αύξηση εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

«Τα στοιχεία κλίνουν τα πράγματα πάντα τόσο ελαφρώς προς την κατεύθυνση ότι αυτό δεν είναι απλώς μια παράλειψη, αλλά μια πλήρης αναμονή», εξηγεί στο Reuters ο Brian Jacobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Annex Wealth Management.

Wall Street

Aνοδικά κινείται το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς ενισχύθηκε η αισιοδοξία των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να παραλείψει την αύξηση των επιτοκίων

Ο βιομηχανικός Dow Jones διαπραγματευόταν 156 μονάδες υψηλότερα, ή 0,5%. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,6% και ο Nasdaq Composite ενισχύεται κατά 0,5%. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite σημείωσαν τη Δευτέρα το υψηλότερο κλείσιμο από τον Απρίλιο του 2022.

«[Η Fed] θα αγοράσει στον εαυτό της το μέγιστο ποσό προαιρετικότητας σηματοδοτώντας τουλάχιστον μία περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του 2023, ευθυγραμμισμένη με τις προσδοκίες της αγοράς, και θα καθοδηγήσει προς μια “παράκαμψη” αντί για μια παρατεταμένη παύση για να καθίσει και να παρατηρήσει τα αποτελέσματα της αύξησης των επιτοκίων κατά 5% από την αρχή του κύκλου αύξησης» λέει στο CNBC  ο Gargi Chaudhuri, επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής iShares Americas.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές