Άνοδο στο ευρώ και πτώση στα ομόλογα προκάλεσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β. σηματοδοτώντας παράλληλα συνέχιση της σφικτής νομισματικής πολιτικής.

Το κοινό νόμισμα εκτινάχθηκε έως και 0,5% στα 1,0881 δολάρια, αγγίζοντας  το ισχυρότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου. Η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 3,17%, πλησιάζοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης εκτινάχθηκαν, αλλά στη συνέχεια αντιστάθμισαν τα κέρδη καθώς οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος φαινομενικά προσπαθούσαν να αποφασίσουν για τις προοπτικές της ΕΚΤ. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης (bps) στο 3,5%, το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών.

Νέες αυξήσεις

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον προορισμό μας», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση. «Έχουμε ακόμα έδαφος να καλύψουμε».

Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, λέγοντας ότι η αύξηση των τιμών θα συνεχίσει να τρέχει με ρυθμό 2,2% το 2025, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 2,1%.

«Είναι μια απίστευτη έκπληξη, καθώς οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν υψηλότερα από το αναμενόμενο», σχολίασε ο Σεμπάστιαν Βισμάρα, στρατηγικός αναλυτής της BNY Mellon Investment Management. «Αυτό είναι μια ένδειξη περαιτέρω σύσφιγξης».

Ο Arne Petimezas, ανώτερος αναλυτής του AFS Group στο Άμστερνταμ, είπε ότι η αρχική αντίδραση της αγοράς ομολόγων στην ΕΚΤ ήταν «υπερβολική».

«Δεδομένου του θετικού πληθωρισμού και της έκπληξης των τιμών παραγωγού και της νομισματικής επιβράδυνσης, η ΕΚΤ θα κάνει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων», υπογράμμισε.

Επανεπενδύσεις

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν επίσης ότι θα σταματήσουν τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων των 3,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ από τον επόμενο μήνα.

«Αυτό δίνει στην απόφαση μια ελαφρώς πιο επιθετική κλίση και θα μπορούσε να ενθαρρύνει την επανατιμολόγηση ενός υψηλότερου τερματικού επιτοκίου», σχολίασε ο Valentin Marinov, επικεφαλής στρατηγικής στην Credit Agricole.

Το ευρώ είχε αυξηθεί περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές