To 2022 το ευρέως ακολουθούμενο χαρτοφυλάκιο 60/40 αμφισβητήθηκε έντονα καθώς κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Και καθώςτο 2023 συμπληρώνει ήδη σχεδόν ένα εξάμηνο οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν πώς θα κινηθεί η παραδοσιακή επενδυτική συνταγή που προβλέπει τοποθέτηση 60% σε μετοχές και 40% σε ομόλογα.

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι ότι τα πιο γνωστά ονόματα στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και την επενδυτική τραπεζική έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη.

Η BlackRock υποστηρίζει ότι απώλειες – οι χειρότερες σε ονομαστικούς όρους για ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 από την οικονομική κρίση του 2008-9 και οι χειρότερες σε πραγματικούς όρους σε ένα ημερολογιακό έτος από τη Μεγάλη Ύφεση – δείχνουν ότι η δομή αυτή είναι ξεπερασμένη.

Το τυπικό ράλι των «αρκούδων» και η αμφισβήτηση της στρατηγικής 60/40

Η Goldman Sachs διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι παρά τις απώλειες το 60/40 παραμένει μια έγκυρη προσέγγιση.

Μια νέα έρευνα

Στο ίδιο μήκος κύματος τάσσεται και ο επενδυτικός κολοσσός Vanguard. Έρευνά του, που αντλεί στοιχεία από το 1977, δείχνει ότι το περασμένο έτος καταγράφηκε μια «ιστορική ανωμαλία» για το χαρτοφυλάκιο 60/40, καθώς ήταν το μόνο έτος κατά το οποίο τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα υποχώρησαν σε αξία- προκαλώντας μάλιστα διψήφιες απώλειες.

Κάθε δεύτερο έτος, είτε και τα δύο κινούνται σε θετικό έδαφος, είτε τα κέρδη του ενός αντιστάθμισαν τις ζημιές του άλλου.

Ο Ρότερ Αλιάγκα – Ντιάζ, επικεφαλής οικονομολόγος της Vanguard για την Αμερική υποστηρίζει ότι οι σπασμωδικές αντιδράσεις στις ανατροπές της αγοράς δεν είναι σοφές κινήσεις.

Σύμφωνα με τους Financial Times, o Αλιάγκα – Ντιάζ επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των 10 ετών έως το τέλος Δεκεμβρίου ένα κλασικό χαρτοφυλάκιο 60/40 θα έχει δώσει απόδοση 6% σε ετήσια βάση. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυτό το ποσοστό εξακολουθούσε να είναι 5,9% και η πρόβλεψη του Μοντέλου Κεφαλαιαγοράς Vanguard για τα επόμενα 10 χρόνια από το τέλος Δεκεμβρίου μιλά για αποδόσεις 6,1%.

«Η διόρθωση πέρυσι ήταν τόσο ισχυρή, και γι’ αυτό είμαστε τόσο αισιόδοξοι», είπε ο Αλιάγκα – Ντιάζ.

Στρατηγική κατανομή

Ο οικονομολόγος υποστήριξε επίσης ότι οι επενδυτές θα πρέπει να δουν το χαρτοφυλάκιο 60/40 ως συντομογραφία για τη στρατηγική κατανομή των περιουσιακών τους στοιχείων, προσθέτοντας ότι η κατάλληλη κατανομή μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου καθώς εξελίσσονται οι μοναδικές συνθήκες του κάθε επενδυτή: «Αλλά το κλειδί για τους επενδυτές είναι να καθορίσουν μια κατάλληλη κατανομή περιουσιακών στοιχείων που να συνάδει με τους στόχους τους, τον χρονικό ορίζοντα και την ανοχή κινδύνου και να το διατηρήσουν σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς», πρόσθεσε.

Ο Τζέιμς ΜακΜάνους, επικεφαλής επενδύσεων της Nutmeg, μιας βρετανικής ψηφιακής επενδυτικής πλατφόρμας που προσφέρει διαχειριζόμενα χαρτοφυλάκια κατασκευασμένα με ETF, συμφώνησε.

«Το χαρτοφυλάκιο 60/40 βίωσε μια ιστορικά δύσκολη χρονιά το 2022, αλλά το πλαίσιο εξακολουθεί να είναι τόσο επίκαιρο σήμερα όσο ήταν πάντα για τους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές – αν και οι αποδόσεις είναι απίθανο να επισκιάσουν αυτές του παρελθόντος», είπε ο ΜακΜάνους, προσθέτοντας ότι η Nutmeg αύξησε πρόσφατα τη στάθμισή της στα κρατικά ομόλογα.

«Υπάρχουν ακόμη παράγοντες που μας κάνουν να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την αγορά ομολόγων – οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, η κατάρρευση των κρατικών τίτλων των δικών τους ομολόγων και το μεγάλο χρέος που δημιουργήθηκε από προγράμματα στήριξης της Covid που επεκτείνει τους δημοσιονομικούς κινδύνους», είπε ο ΜακΜάνους.

Τα ETF ομολόγων

Από την πλευρά του ο Brett Pybus, παγκόσμιος συνεπικεφαλής των ETFs σταθερού εισοδήματος iShares, είπε επίσης στους FT, ότι τα ETF ομολόγων θα ήταν ιδανικά για αυτή τη νέα εποχή αυτού που η BlackRock αποκαλεί Great Yield Reset.

«Τα ETF ομολόγων είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου, οι οποίοι πρέπει να είναι πιο ευκίνητοι στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς», δήλωσε η Pybus.

Οι αντικρουόμενες συμβουλές σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να συγκρατήσουν τα νεύρα τους ό,τι αποφασίσουν να κάνουν. Αλλά ο Αλιάγκα-Ντιάζ  υποστηρίζει ότι «το περιβάλλον κινδύνου αλλάζει τόσο γρήγορα που τη στιγμή που θα απαντήσεις μπορεί να έχεις ήδη αργήσει».

«Δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να προσπαθήσουμε να το χρονομετρήσουμε», είπε και πρόσθεσε: «Η εγκατάλειψη μιας στρατηγικής κατανομής όταν οι αγορές είναι ασταθείς μπορεί να προκαλέσει ζημιές στους επενδυτές και να βλάψει την ικανότητά τους να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους επενδυτικούς τους στόχους».

Ισχυρά επιχειρήματα

Όπως είχε γράψει προ μηνών σε ανάλυσή της η Wall Street Journal, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ και κατά της συνταγής 60/40 ως λογικό σημείο εκκίνησης για τη διαμόρφωση ενός χαρτοφυλακίου: δίνει στον επενδυτή αξιοπρεπή έκθεση στην ανάπτυξη μέσω του στοιχείου των μετοχών, σταθερό εισόδημα από τα ομόλογα και ένα μαξιλάρι κατά τη διάρκεια της ύφεσης, όταν οι μετοχές συχνά πέφτουν έντονα και οι αποδόσεις των ομολόγων συνήθως πέφτουν επίσης, αυξάνοντας τις τιμές των ομολόγων.

Πέρυσι, οι μετοχές σημείωσαν μεγάλη πτώση και τα ομόλογα έχασαν επίσης χρήματα. Ο δείκτης Dow Jones US Total Stock Market έχασε 19,5% συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, ενώ ο δείκτης ICE BofA US Treasury έχασε 12,9%.

Ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 των ΗΠΑ είχε μια από τις χειρότερες χρονιές του, επειδή τα ομόλογα δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν το 2022 ήταν εξαίρεση και τα ομόλογα θα ξαναρχίσουν τώρα την κανονική τους λειτουργία.

Τι υποστηρίζει η BofA

Στο πλευρό της Goldman φαίνεται να τάσσεται και η Bank of America, η οποία βλέπει αλλαγή σκηνικού  φέτος.

Η τοποθέτηση 60% σε μετοχές και 40% σε ομόλογα «θα πρέπει να δημιουργήσει θετική απόδοση το 2023», αναφέρει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BofA Μάικλ Χάρτνετ, αναλύοντας τις προοπτικές για το επόμενο έτος που δημοσίευσε η αμερικανική τράπεζα.

Ο Χάρτνετ προβλέπει ότι τα ομόλογα θα ενισχυθούν το πρώτο εξάμηνο του έτους, τονίζοντας ότι η ύφεση θα διαρκέσει τους πρώτους έξι έως εννέα μήνες, χωρίς ωστόσο να είναι βαθιά ή  έντονη.

«Η χρηματιστηριακή αγορά θα σημειώσει άνοδο το δεύτερο εξάμηνο μόλις καταστεί σαφές ότι έχουμε ξεπεράσει την κορύφωση των επιτοκίων και το κατώτατο όριο των εταιρικών κερδών», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές