
Προειδοποιητικά σήματα κινδύνου εκπέμπει η αγορά φυσικού αερίου, για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να κυλίσει ξανά σε κρίση. Μόνο χθες Πέμπτη, τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς σημείωσαν άλμα έως και 30%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές Απριλίου, όταν νωρίτερα τον Ιούνιο είχαν υποχωρήσει σε χαμηλό διετίας.
100% πάνω οι τιμές του φυσικού αερίου σε 10 μέρες – «Μήλον της έριδος» το LNG
Οι ευρείας κλίμακας διακυμάνσεις των τιμών, απόρροια μιας σειράς από μικρές διακοπές από σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Νορβηγία και το προγραμματισμένο κλείσιμο μιας βασικής μονάδας παραγωγής στην Ολλανδία, σκιαγράφησαν ένα δείγμα γραφής του πόσο εύθραυστη είναι η αγορά σε οποιαδήποτε απειλή στον εφοδιασμό της Ευρώπης.
Οι έμποροι από τη μεριά τους έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται χαλαροί: οι χώροι αποθήκευσης είναι πιο γεμάτοι από ό,τι συνήθως, την ώρα που η ζήτηση στην Ασία παραμένει σε λογικά πλαίσια. Και όμως, η μεταβλητότητα βρίσκεται σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν από την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης. Η έλλειψη σταθερότητας δεν είναι θετική εξέλιξη για τις βιομηχανίες που προσπαθούν να επανέλθουν σε μια ομαλή κατάσταση, αλλά και για τις κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να εκτιμήσουν πόσο πρέπει να πιέσουν τις οικονομίες με υψηλότερα επιτόκια για να κρατήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.
Κίνδυνος ενόψει
«Αυτό ήταν μια πρόγευση του δυνητικού κινδύνου που θα ακολουθήσει», δηλώνει ο Νικ Κάμπελ, διευθυντής της Inspired Energy. «Ενώ μπορεί να πείσει τις μεγάλες βιομηχανίες να διατηρήσουν χαμηλότερα την παραγωγή τους ή να θέσουν σε ακινησία κάποιες εγκαταστάσεις, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για μια δυνητική αύξηση της ζήτησης, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην προσφορά».
Οι υψηλές τιμές ρεκόρ της ενέργειας αποτέλεσαν βασικό παράγοντα στην κρίση κόστους διαβίωσης που χτύπησε την Ευρώπη το 2022. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, υπέστη την πρώτη της ύφεση μετά την έναρξη της πανδημίας το α΄ τρίμηνο του 2023. Οι Βρετανοί που βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη με διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού πραγματοποιούν απεργίες σε διάφορους κλάδους.
Το γεγονός ότι η αγορά ενέργειας εκπέμπει για άλλη μια φορά προειδοποιητικά σημάδια, την ώρα που προσπαθεί να ανοικοδομήσει τις υποδομές της, μπορεί να μην αποτελεί καλό οιωνό για την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να περιορίσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Παρόλο που οι πιέσεις στο κόστος έχουν κάπως υποχωρήσει σε σχέση με την κορύφωσή τους, εξακολουθούν να περιορίζουν τη βιομηχανική δραστηριότητα. Οι traders υποστηρίζουν ότι ένα μέρος της ζήτησης θα μπορούσε να χαθεί μόνιμα, δεδομένου ότι πολλοί μεταποιητές που επιβράδυναν την παραγωγή τους δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα κανονικά επίπεδα.
Ο κίνδυνος του καλοκαιριού
Ο θερμότερος από το κανονικό καλοκαιρινός καιρός θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τη ζήτηση ενέργειας για ψύξη. Πέρυσι, η ξηρασία σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης και οι φονικοί καύσωνες στέγνωσαν ποτάμια, προκάλεσαν πυρκαγιές και δοκίμασαν τις ενεργειακές υποδομές της περιοχής, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη.
Η Κίνα είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, καθώς πορεύεται με μια ασθενέστερη από το αναμενόμενο οικονομική ανάκαμψη μετά τα αυστηρά μέτρα για την πανδημία. Η επιστροφή της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας αργότερα μέσα στο έτος σε υψηλά επίπεδα, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη Γηραιά Ήπειρο κατά τους κρίσιμους μήνες για τη θέρμανση.
Αν και η αγορά βρίσκεται σε «πολύ καλύτερη» θέση από ό,τι το περασμένο καλοκαίρι, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν ακόμη και να υπερδιπλασιαστούν εάν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι κινηθούν προς την κατεύθυνση της χειρότερης προοπτικής για το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον Μάσιμο Ντι Οντοάρντο, αντιπρόεδρο της Wood Mackenzie, υπεύθυνο έρευνας για το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
«Η Ευρώπη δεν έχει διαφύγει ακόμη από το δάσος, όμως μια επανάληψη της κορύφωσης των τιμών το περασμένο καλοκαίρι μοιάζει απίθανη», καταλήγει.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ