Η πτωτική πορεία στις τιμές του φυσικού αερίου από τις αρχές του έτους σε συνδυασμό με τα ιστορικά υψηλά αποθήκευσης στην Ευρώπη, τα οποία ξεπερνούν το 72%  έφερε αισιοδοξία, με τους αναλυτές, αλλά και τις κυβερνήσεις να εκτιμούν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ καλύτερος.

Ωστόσο, η έντονη μεταβλητότητα που παρατηρείται τελευταία στην αγορά του φυσικού αερίου, με τις τιμές να καταγράφουν έντονες διακυμάνσεις μεταξύ αρνητικού και θετικού προσήμου, επαναφέρει την ανησυχία και θέτει τους traders προ μίας δύσκολης εξίσωσης με αρκετούς αγνώστους και ακόμα περισσότερες μεταβλητές: είναι η ενεργειακή κρίση αρκετά οξεία ώστε να δικαιολογεί την εισαγωγή πρόσθετων θαλάσσιων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χαμηλής ζήτησης; Κι αν ναι πόσο LNG χρειάζεται ώστε να μην υπάρξει υπερπροσφορά; Σημαντική παράμετρος στην εξίσωση είναι η πορεία της ζήτησης το καλοκαίρι, η οποία υποκινείται τόσο από την τουριστική κίνηση, όσο και από τις υψηλές θερμοκρασίες, που αναμένεται να εκτινάξουν τις ανάγκες για ψύξη. Αυτό είχε απασχολήσει αρκετούς αναλυτές ήδη από τον περασμένο χειμώνα, οι οποίοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι δεν αρκεί να βγει ο χειμώνας για να ξεπεραστεί η κρίση, καθώς ένα ιστορικά θερμό καλοκαίρι μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα.

Γιατί δεν τελειώσαμε με την ενεργειακή κρίση – Τα σενάρια για τις τιμές του αερίου

Μικρή αποκλιμάκωση

Παρά την αρχική πτώση οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη αυξήθηκαν έως και 7,9%. και διαμορφώθηκαν στα 38,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επεκτείνοντας το ράλι που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα όταν σημείωσε άνοδο για την πρώτη εβδομάδα μετά από 10.

Το «τρελό» σχέδιο για αποθήκες φυσικού αερίου στην Ουκρανία – Πώς η χώρα γίνεται το powerbank της Ευρώπης

Υπενθυμίζεται ότι, το συμβόλαιο αναφοράς έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 35%, τη μεγαλύτερη από τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Ευρώπη βρισκόταν στο αποκορύφωμα της ενεργειακής. Επίσης, καταγράφει την πρώτη πτωτική εβδομάδα από τον Μάρτιο.

Τι κρύβει το ξαφνικό ράλι στο φυσικό αέριο – Αύξηση 35% στην εβδομάδα

Το TTF έχει υποχωρήσει περισσότερο από 90% από την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης από το υψηλό όλων των εποχών πάνω από τα 340 ευρώ/MwH το περασμένο καλοκαίρι, καθώς η Ευρώπη ξαναγέμισε τα αποθέματά της και μείωσε την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Οι διακοπές στη Νορβηγία

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας της Νορβηγίας σύσφιγξαν τα ισοζύγια παροχής αερίου κατά περίπου 1,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ωστόσο, η χαμηλότερη από το αναμενόμενο ζήτηση και η ισχυρή διαθεσιμότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου την έχουν χαλαρώσει κατά 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Μάιο και μέχρι στιγμής τον Ιούνιο μαζί.

Ενώ η συντήρηση της Νορβηγίας «βοηθά στη μέτρια μείωση των κινδύνων για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, δεν τους αντισταθμίζει πλήρως», ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας Σαμάνθα  Νταρτ και Τζέφρι Κάρι.

Οι προμήθειες LNG στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν νωρίτερα φέτος, αλλά παραμένουν πολύ πάνω από τα εποχικά πρότυπα.

Κερδισμένες οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με το BloombergNEF, η αύξηση της τιμής αυτόν τον μήνα κατέστησε ξανά κερδοφόρο για το αμερικανικό LNG να πάει στην Ευρώπη τους επόμενους τρεις μήνες και όχι στην Ασία.

«Τώρα είναι ένα παιχνίδι εικασιών για το αν η Ευρώπη πρέπει να απορρίψει τις εισαγωγές LNG το καλοκαίρι», αναφέρει σε σημείωμά της η εταιρεία συμβούλων Inspired Energy.

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι εάν η ζήτηση στην Ευρώπη θα αυξηθεί αργότερα το καλοκαίρι, όταν οι χώροι αποθήκευσης θα φτάνουν τα όρια χωρητικότητάς τους, διακινδυνεύοντας μια προσωρινή υπερβολή στην περιοχή.

Ήδη η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της να είναι γεμάτα τα αποθέματά της φυσικού αερίου κατά 90% τον Νοέμβριο, αν και παράγοντες της αγοράς ανησυχούν ότι οι διάφοροι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σχέδιο.

Οι λοιπές ανησυχίες

Εκτός από το ζεστό καλοκαίρι που αντλεί περισσότερο φυσικό αέριο για ψύξη, η αύξηση της ζήτησης στην Ασία και περισσότερες διακοπές εφοδιασμού στις υπόλοιπες ροές φυσικού αερίου του ρωσικού αγωγού, είναι οι άλλες μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψιν τους επόμενους μήνες.

«Όλοι γνωρίζουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους ότι μόλις αρχίσει να καταναλώνεται αυτό το αέριο και εάν τα φορτία συνεχίσουν να πηγαίνουν στην Ασία, επιστρέφουμε στην κατάσταση πριν από δύο χρόνια», όταν υπήρχε παγκόσμιος ανταγωνισμός για το LNG, σχολίασε στους Financial Times ένας trader φυσικού αερίου.

Ένα σημαντικό μέρος της αύξησης των τιμών πέρυσι οφειλόταν στο ότι οι αγοραστές έπρεπε να τιμολογήσουν τους Ασιάτες ανταγωνιστές εκτός αγοράς. Στις αρχές Ιουνίου, η αγορά φαινόταν να δείχνει ότι η Ευρώπη είχε αρκετό φυσικό αέριο, τουλάχιστον προς το παρόν. Το TTF έπεσε σε χαμηλό δύο ετών, επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία πριν η Ρωσία αρχίσει να κλείνει σταδιακά τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η ασιατική ζήτηση

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ – ένας βασικός παράγοντας για την κάλυψη της χειμερινής ζήτησης – είναι ήδη πλήρεις κατά 72% , περίπου 20% πάνω από τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας για τη συγκεκριμένη εποχή του έτους.

Η χαμηλή τιμή λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους εμπόρους να στείλουν θαλάσσιο LNG στην Ευρώπη και αναζητούν άλλες αγορές για μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Παραδοσιακά, στρέφονταν προς ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα, που πριν από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης ήταν κορυφαίες αγορές για το LNG.

«Η αγορά είναι καλά ισορροπημένη αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Νατάσα Φίλντινγκ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής τιμολόγησης φυσικού αερίου στην Argus Media.

«Είναι ένα παιχνίδι εικασιών για το αν η Ευρώπη πρέπει να απορρίψει τις εισαγωγές LNG για το καλοκαίρι» ή αν θα υπάρξει αρκετά σημαντική μείωση στις ροές αγωγών προς την περιοχή, υπογράμμισε.

Ενώ η ασιατική ζήτηση LNG ήταν υποτονική μέχρι στιγμής φέτος, «το βασικό σενάριο προβλέπει ότι οι αγοραστές της βορειοανατολικής Ασίας όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα θα αυξήσουν την αγοραστική δραστηριότητα ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης», υποστήριξε από την πλευρά του ο Σαμ Ρέινολντς , επικεφαλής έρευνας στο Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο του παγκόσμιου ανταγωνισμού για προμήθειες, με δυνητικά υψηλότερες τιμές ως αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια