Νέο ιστορικό υψηλό αναμένεται να καταγράψει η μέση θερμοκρασία το  2023 ή το 2024, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργειακή και την επισιτιστική κρίση, προειδοποιούν επιστήμονες του κλίματος, τονίζοντας ότι καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η αναμενόμενη επιστροφή του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο.

Τα κλιματικά μοντέλα υποδηλώνουν ότι μετά από τρία χρόνια επικράτησης της Λα Νίνα στον Ειρηνικό Ωκεανό, που γενικά μειώνει ελαφρώς τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, ο κόσμος θα βιώσει μια επιστροφή στο Ελ Νίνιο με αποτέλεσμα την σημαντική άνοδο του θερμομέτρου.

Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, οι άνεμοι που πνέουν δυτικά κατά μήκος του ισημερινού επιβραδύνονται και το ζεστό νερό ωθείται προς τα ανατολικά, δημιουργώντας θερμότερες επιφανειακές θερμοκρασίες των ωκεανών.

Ανησυχία για το ρύζι

Η άφιξη Ελ Νίνιο φέτος αναμένεται να δοκιμάσει τα αποθέματα ρυζιού.

Η αλλαγή του κλίματος θα φέρει θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες στην Ασία, η οποία παράγει και καταναλώνει το 90% των παγκόσμιων προμηθειών ρυζιού.

FAO: Σε νέο ρεκόρ ο παγκόσμιος λογαριασμός τροφίμων – Αδυνατούν να πληρώσουν τις ανατιμήσεις οι φτωχές χώρες

Η φετινή συγκομιδή αναμένεται να είναι χαμηλότερη από το κανονικό, και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι παγκόσμια αποθέματα φέτος θα υποχωρήσουν κατά περίπου 5% – πέφτοντας από 182 εκατομμύρια τόνους το 2022 σε 173 εκατομμύρια τόνους το 2023.

Οι τιμές

Μετά την άνοδο για μεγάλο μέρος του 2022, οι διεθνείς τιμές του ρυζιού παρέμειναν σε ανοδική τροχιά το 2023, όπως προκύπτει από τον Δείκτη Τιμών Ρυζιού FAO All Rice, ο οποίος τον Μάιο του 2023 ήταν αυξημένος κατά 7,5% από τον Δεκέμβριο του 2022, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο 2011. Οι τιμές σε κυρίαρχες παγκοσμίως ποικιλίες, στα Indica (τα λεγόμενα κίτρινα ρύζια) και Aromatic ηγήθηκαν αυτής της αύξησης, σημειώνοντας άνοδο, αντίστοιχα, κατά 9,5% και 7,0% εκατό από την έναρξη του 2023. Αυτές οι αυξήσεις επηρεάστηκαν από έναν συνδυασμό παραγόντων της ζήτησης και της προσφοράς. Από την πλευρά της ζήτησης, οι τιμές έχουν υποστηριχθεί από ισχυρές αγορές της Ασίας, που συχνά αποδίδονται σε κρατικές προσπάθειες συγκράτησης των τιμών στις χώρες αυτές ή επανασύστασης των αποθεμάτων τους.

Σύμφωνα με τον FAO η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,3% το 2023/24 σε 523,5 εκατομμύρια τόνους, ενώ το διεθνές εμπόριο αναμένεται να μειωθεί κατά 4,3% σε όρους όγκου στους 53,6 εκατομμύρια τόνους.

Η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής αντανακλά κυρίως τα κίνητρα που παρέχονται από τις γενικά υψηλότερες τιμές παραγωγού, τη χαλάρωση του κόστους των λιπασμάτων και τη συνέχιση των μέτρων κρατικής βοήθειας.

Το διεθνές εμπόριο ρυζιού προβλέπεται να σημειώσει την πρώτη του συρρίκνωση μετά από τέσσερα χρόνια το 2023 (Ιανουάριος-Δεκέμβριος), περνώντας από το υψηλό ρεκόρ των 56,0 εκατομμυρίων τόνων το 2022 στους 53,6 εκατομμύρια τόνους φέτος. Η Ασία, ο κύριος προορισμός των παγκόσμιων ροών ρυζιού, αναμένεται να παραδώσει σχεδόν το ήμισυ αυτού του όγκου, ή περίπου 25,6 εκατομμύρια τόνους, 4,7 τοις εκατό λιγότερο από το υψηλό του 2022.

Ελλειμμα

Η παγκόσμια αγορά ρυζιού πρόκειται να σημειώσει το μεγαλύτερο έλλειμμα των τελευταίων δύο δεκαετιών το 2023, σύμφωνα με τη Fitch Solutions. Και ένα έλλειμμα αυτού του μεγέθους για ένα από τα πιο καλλιεργούμενα σιτηρά στον κόσμο θα βλάψει τους μεγάλους εισαγωγείς.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πιο εμφανής αντίκτυπος του παγκόσμιου ελλείμματος ρυζιού ήταν, και εξακολουθεί να είναι, οι υψηλές τιμές του ρυζιού εδώ και μία δεκαετία», ανέφερε προσφάτως ο Τζαρλς Χαρτ, αναλυτής εμπορευμάτων της Fitch Solutions.

Οι τιμές του ρυζιού αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά μέχρι το 2024, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Solutions Country Risk & Industry Research.

Προβλήματα

Υπάρχει έλλειψη ρυζιού ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και της κακοκαιρίας σε ρυζοπαραγωγικές οικονομίες όπως η Κίνα και το Πακιστάν.

Το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη μεγαλύτερη παραγωγό ρυζιού στον κόσμο, Κίνα, επλήγησαν από έντονες καλοκαιρινές βροχοπτώσεις και πλημμύρες .

Οι συσσωρευμένες βροχοπτώσεις στην επαρχία Γκουανγκσί και Γκουανγκντόνγκ της χώρας, τους σημαντικότερους κόμβους παραγωγής ρυζιού της Κίνας, ήταν οι δεύτερες υψηλότερες σε τουλάχιστον 20 χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία γεωργικών αναλύσεων Gro Intelligence .

Ομοίως, το Πακιστάν – το οποίο αντιπροσωπεύει το 7,6% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού – είδε την ετήσια παραγωγή να βυθίζεται κατά 31% από έτος σε έτος λόγω των σοβαρών πλημμυρών πέρυσι, δήλωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), χαρακτηρίζοντας τον αντίκτυπο ως «ακόμη χειρότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν».

Όπως επισημαίνει το CNBC το ρύζι είναι μια ευάλωτη καλλιέργεια και έχει την υψηλότερη πιθανότητα ταυτόχρονης απώλειας καλλιεργειών κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος Ελ Νίνιο, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη .

Εκτός από τις αυστηρότερες προκλήσεις εφοδιασμού, το ρύζι έγινε μια ολοένα και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση μετά την άνοδο της τιμής άλλων μεγάλων σιτηρών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, πρόσθεσε ο Χαρτ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO