Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ Intel  θα δαπανήσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο εργοστάσιο στο Ισραήλ, δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς τη τη μεγαλύτερη διεθνή επένδυση στη χώρα.

Το εργοστάσιο στο Kiryat Gat πρόκειται να ανοίξει το 2027, να λειτουργήσει τουλάχιστον έως το 2035 και να απασχολήσει χιλιάδες ανθρώπους, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ και πρόσθεσε ότι με βάση τη συμφωνία, η Intel θα πληρώσει φορολογικό συντελεστή 7,5%, από τον σημερινό 5%.

Ισχυρή παρουσία

Όπως γράφει στην ιστοσελίδα της εταιρείας, κατά τη διάρκεια των σχεδόν πέντε δεκαετιών που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ, η Intel έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο ιδιωτικό εργοδότη και εξαγωγέα της χώρας και ηγέτη της τοπικής βιομηχανίας ηλεκτρονικών και πληροφοριών,

Το 2017, η Intel αγόρασε την Mobileye Global Inc που εδρεύει στο Ισραήλ , η οποία αναπτύσσει προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού, έναντι 15 δισ. δολαρίων. Η Intel κυκλοφόρησε το Mobileye πέρυσι.

Ανακοινώνοντας τη συμφωνία προς το υπουργικό του συμβούλιο, ο Νετανιάχου την χαρακτήρισε «ένα τεράστιο επίτευγμα για την ισραηλινή οικονομία – 90 δισεκατομμύρια σέκελ (25 δισεκατομμύρια δολάρια) – τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ από διεθνή εταιρεία στο Ισραήλ».

Σε ανακοίνωσή της, η Intel ανέφερε ότι οι δραστηριότητές της στο Ισραήλ «έπαιξαν κρίσιμο ρόλο» στην παγκόσμια επιτυχία της εταιρείας.

«Η πρόθεσή μας να επεκτείνουμε την παραγωγική ικανότητα στο Ισραήλ καθοδηγείται από τη δέσμευσή μας να καλύψουμε τις μελλοντικές κατασκευαστικές ανάγκες… και εκτιμούμε τη συνεχή υποστήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης», ανέφερε.

Η επένδυση στην Πολωνία

Η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας ανακοίνωσε επίσης την περασμένη Παρασκευή ότι σχεδιάζει να επενδύσει έως και 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο εργοστάσιο συναρμολόγησης και δοκιμής ημιαγωγών κοντά στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Η επένδυση αυτή αποτελεί μέρος μιας επενδυτικής προσπάθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλη την Ευρώπη για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε τσιπ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Intel: Επιδοτήσεις 10 δισ. από το Βερολίνο για εργοστάσιο μικροτσίπ

Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε πέρυσι τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός μεγάλου συγκροτήματος παραγωγής ημιαγωγών στη Γερμανία μαζί με εγκαταστάσεις στην Ιρλανδία και τη Γαλλία, καθώς επιδιώκει να επωφεληθεί από τους χαλαρούς κανόνες χρηματοδότησης και τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ΕΕ εξάλλου προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από την προμήθεια ημιαγωγών τόσο από τις ΗΠΑ όσο και την Ασία.

2.000 εργαζόμενοι

Η εγκατάσταση στην Πολωνία θα απασχολεί 2.000 εργαζόμενους και θα δημιουργήσει αρκετές χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής και τις προσλήψεις μέσω προμηθευτών, ανέφερε η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωσή της.

«Η Πολωνία ήταν λίγο πιο “πεινασμένη” για να κερδίσει αυτή την επένδυση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ σε συνέντευξη Τύπου.

Διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο

Σχεδόν 10 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις αναμένεται να λάβει η Intel Corp. από τη γερμανική κυβέρνηση, για ένα εργοστάσιο κατασκευής τσιπ στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία ανέβαλε την έναρξη της κατασκευής του εργοστασίου —το οποίο είχε συμφωνήσει προηγουμένως να κατασκευάσει στο Μαγδεμβούργο με 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ (7,2 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κρατική βοήθεια— στα τέλη του περασμένου έτους λόγω των αντίξοων οικονομικών ανέμων και ζητούσε περισσότερα κεφάλαια.

Η Γερμανία έχει εκφράσει τώρα την προθυμία να χορηγήσει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ ως μέρος των διαπραγματεύσεων, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και μια επίσημη ανακοίνωση μπορεί να έρθει μέχρι τη Δευτέρα.

Έτοιμη να τινάξει την μπάνκα η Intel – «Φλερτάρει» με την μεγαλύτερη IPO της χρονιάς

«Εντατικές» διαπραγματεύσεις

Η Γερμανία παραμένει σε «εντατικές» διαπραγματεύσεις με την Intel για τις επιδοτήσεις, παραδέχθηκε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, αρνούμενος ωστόσο να σχολιάσει τα «ποσά που κυκλοφορούν». Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα στο Βερολίνο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Intel Πατ Γκέλσινγκερ, δήλωσε άλλος εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές