Αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση στεγαστικών δανείων βρίσκεται η Βρετανία, καθώς τα επιτόκια δανεισμού εκτινάσσονται στα ύψη.

Νέα στοιχεία από την εταιρεία χρηματοοικονομικών πληροφοριών Moneyfacts έδειξαν ότι το μέσο διετές σταθερό επιτόκιο στεγαστικού δανείου με υποθήκη στη Βρετανία, αυξήθηκε από 5,98% την Παρασκευή σε 6,01% την Δευτέρα, το υψηλότερο επίπεδό του από την 1η Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει το CNBC.

Βρετανία: Tα πρώτα στεγαστικά δάνεια 100% από την κρίση του 2008

Σε υψηλά 15ετίας

Η άνοδος στα τέλη του 2022, ήρθε στον απόηχο του μίνι προϋπολογισμού της κυβέρνησης Τρας που προκάλεσε αναταραχή στην αγορά. Πριν από τον Δεκέμβριο, τα σταθερά επιτόκια δύο ετών ήταν πάνω από το 6% τον Νοέμβριο του 2008, σύμφωνα με την Moneyfacts. Το μέσο επιτόκιο για ένα πενταετές στεγαστικό δάνειο είναι σήμερα 5,67%.  Ο αριθμός των διαθέσιμων στεγαστικών προϊόντων κατοικιών μειώθηκε επίσης, από 5.264 την 1η Μαΐου σε 4.683. Ο Μάρτιν Στιούαρτ, διευθυντής στεγαστικών δανείων της London Money, ανέφερε ότι οι τελευταίοι εννέα μήνες ήταν «σεισμικοί» για τον τομέα των στεγαστικών δανείων «στο ίδιο επίπεδο με την οικονομική κρίση», αν και με διαφορετικές αιτίες.

Ερωτηθείς σχετικά με τη στήριξη των προβληματικών νοικοκυριών, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε τη Δευτέρα στο πρόγραμμα Good Morning Britain του ITV ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν η μείωση του πληθωρισμού κατά το ήμισυ και ότι έπρεπε να «τηρήσει το σχέδιο».

Απόσυρση προϊόντων

Εν τω μεταξύ, αρκετές τράπεζες,συμπεριλαμβανομένων των HSBC και Santander έχουν αποσύρει προσωρινά, προϊόντα στεγαστικών δανείων τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω αβεβαιότητας της αγοράς.

Η απόσυρση έρχεται καθώς οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου ανεβαίνουν, με την απόδοση 2 ετών να φτάνει σε νέο υψηλό 15ετίας τη Δευτέρα.

Οι αγορές τιμολογούν με επιτόκια σχεδόν 6%, από το σημερινό 4,5%. Μια ισχυρή έκθεση για την αγορά εργασίας στις 13 Ιουνίου οδήγησε τις προσδοκίες για τα επιτόκια υψηλότερα, με την Τράπεζα της Αγγλίας να ανακοινώνει την απόφασή της για τα επιτόκια την Πέμπτη, αφού προέβη στη 12η συνεχή άνοδο τον Μάιο.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν τω μεταξύ, παραμένει μεταξύ των υψηλότερων όλων των ανεπτυγμένων οικονομιών, στο 8,7%, με αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να προειδοποιούν ότι οι δευτερογενείς επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των τιμών και των υψηλότερων μισθών, θα μπορούσαν να τον κρατήσουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Νομίζω ότι τα χειρότερα από την κρίση των στεγαστικών δανείων είναι μπροστά μας», δήλωσε ο Viraj Patel, ανώτερος αναλυτής στρατηγικής της Vanda Research. Σημείωσε ότι πάνω από το 50% των νοικοκυριών εξακολουθούν να βρίσκονται σε νέα υποθήκη με υψηλότερα επιτόκια και αυτό θα προσθέσει άγχος στην αγορά κατοικίας και στην ευρύτερη οικονομία.

«Τα χειρότερα έρχονται»

Ο Patel είπε ότι αναμένει «το μεγαλύτερο μέρος της επιβράδυνσης των καταναλωτών που προέρχεται από το υψηλότερο κόστος στεγαστικών δανείων» να αποτυπωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

«Η τράπεζα της Αγγλίας και οι αγορές πρέπει να γνωρίζουν τις μεγάλες και μεταβλητές καθυστερήσεις της νομισματικής πολιτικής – με τις επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί», πρόσθεσε.

Κίνδυνος χρεοκοπίας για 750.000 νοικοκυριά

Η Αρχή Οικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιανουάριο προειδοποίησε ότι περισσότερα από 750.000 νοικοκυριά κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν καθώς αυξάνονται τα επιτόκια.

«Τώρα βρισκόμαστε σε μια απίστευτα δύσκολη θέση να κοιτάμε επίμονα την άβυσσο, όπου αρχίζουν να συσσωρεύονται τα πτώματα των υπερμοχλευμένων, των λιγότερο σωσμένων, των ιδιοκτητών, των ενοικιαστών και των ιδιοκτητών επιχειρήσεων», τόνισε ο Μάρτιν Στιούαρτ της London Money .

«Πολλοί δανειολήπτες, μας λένε ότι θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν κάτι για να καλύψουν τη νέα υψηλότερη πληρωμή τους», πρόσθεσε. «Δυστυχώς έτσι ξεκινούν οι υφέσεις», τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή