
Χρώμα Ινδίας είχε η φετινή αεροπορική έκθεση του Παρισιού, με την ασιατική χώρα να κυριαρχεί για δεύτερη ημέρα καθώς η Air India ολοκλήρωσε μια τεράστια παραγγελία για 470 αεροπλάνα από την Airbus και την Boeing .
Air India: Μετά την παραγγελία μαμούθ, μπορεί να αγοράσει άλλα 370 αεροπλάνα
Όταν προγραμματιζόταν, τον Φεβρουάριο, επρόκειτο για την μεγαλύτερη παραγγελία αεροπλάνων που έχει γίνει ποτέ με βάση τον αριθμό των αεροσκαφών. Αλλά ξεπεράστηκε την πρώτη ημέρα της έκθεσης του Παρισιού από την παραγγελία της ινδικής ανταγωνίστριας IndiGo για 500 αεροσκάφη στενής ατράκτου της Airbus.
Η οριστικοποίηση της συμφωνίας την τοποθετεί στα ανεκτέλεστα της αεροδιαστημικής βιομηχανίας ως σταθερή παραγγελία. Μέχρι τώρα, ήταν μόνο μια προκαταρκτική συμφωνία. Η Air India δήλωσε ότι η αξία της ήταν 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε τιμές καταλόγου, αν και οι αεροπορικές εταιρείες συνήθως λαμβάνουν εκπτώσεις σε μεγάλες παραγγελίες που αξίζουν τουλάχιστον το ήμισυ της αρχικής τιμής, λένε οι αναλυτές.
Αγώνας δρόμου
Οι προσπάθειες των ινδικών αεροπορικών εταιρειών να συμβαδίσουν με την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αεροπορική αγορά του κόσμου, που εξυπηρετεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό, έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην αεροπορική βιομηχανία παρά την προσπάθεια των κατασκευαστών να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής λόγω εμπλοκών στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να παραγγείλουν υπερβολικά πολλά αεροσκάφη.
Η συμφωνία της Air India περιλαμβάνει 250 αεροπλάνα από την Airbus και 220 από την Boeing. Το τμήμα που αφορά την Airbus περιλαμβάνει 210 αεροσκάφη στενής ατράκτου A320neo και A321neo και 40 αεροσκάφη ευρείας ατράκτου A350. Η συμφωνία της Boeing αφορά 190 αεροσκάφη στενής ατράκτου 737 MAX, καθώς και 20 αεροσκάφη 787 Dreamliner και 10 αεροσκάφη ευρείας ατράκτου 777X.
«Με το φιλόδοξο πρόγραμμα ανανέωσης και επέκτασης του στόλου μας, η Air India θα χρησιμοποιήσει τα πιο προηγμένα και αποδοτικά ως προς τα καύσιμα αεροσκάφη σε όλο το δίκτυο δρομολογίων μας εντός πέντε ετών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Air India Campbell Wilson.

«Ντελίριο» παραγγελιών
Το «ντελίριο» αγορών των ινδικών αεροπορικών εταιρειών έρχεται να προστεθεί στις ενδείξεις ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης για αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας, καθώς τα ταξίδια ανακάμπτουν από την πανδημία και οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις με νέα μοντέλα που είναι πιο αποδοτικά σε καύσιμα.
Η ζήτηση ήταν πιο έντονη για αεροσκάφη στενής ατράκτου μικρών και μεσαίων αποστάσεων, αλλά η κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων Rolls-Royce δήλωσε την Τρίτη ότι η αγορά για αεροσκάφη ευρείας ατράκτου μεγάλων αποστάσεων επανέρχεται επίσης δυναμικά.
Ωστόσο, οι κατασκευαστές αεροσκαφών και οι προμηθευτές τους εξακολουθούν να ανησυχούν για την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στα διογκωμένα βιβλία παραγγελιών εν μέσω αύξησης του κόστους, ελλείψεων ανταλλακτικών και έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων.
Ο Lars Wagner, Διευθύνων Σύμβουλος της MTU Aero Engines, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα προβλήματα με στην παραγωγή αποτελούν τις μεγαλύτερες πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού κινητήρων.
Η Air India
Όπως σημειώνει το Reuters, η Air India ήταν κάποτε γνωστή για τα πλούσια διακοσμημένα αεροπλάνα της και τις εξαιρετικές υπηρεσίες της, αλλά η φήμη της έπεσε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, καθώς τα οικονομικά προβλήματα αυξήθηκαν.
Η αναγέννησή της υπό τον όμιλο Tata έχει ως στόχο να επωφεληθεί από την αυξανόμενη βάση επιβατών και τη μεγάλη διασπορά της Ινδίας, η οποία σήμερα εξυπηρετείται κυρίως από ξένους ανταγωνιστές όπως η Emirates.
Η παραγγελία-μαμούθ θα θέσει επίσης την Air India σε ισχυρότερη βάση για να ανταγωνιστεί την αντίπαλη εταιρεία IndiGo, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της ινδικής αγοράς και ισχυρή θέση στις περιφερειακές πτήσεις.
Οι άλλες χώρες
Όσον αφορά τις άλλες εταιρείες, η Ethiopian Airlines δήλωσε ότι αναμένεται να ανακοινώσει παραγγελία για περίπου 130 αεροπλάνα Airbus και Boeing. Η εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης Avolon οριστικοποίησε μια παραγγελία για 40 αεροσκάφη Boeing 737 MAX 8, ενώ η Philippine Airlines επιβεβαίωσε μια παραγγελία για εννέα αεροσκάφη ευρείας ατράκτου Airbus A350-1000 και η Qantas οριστικοποίησε μια συμφωνία για εννέα αεροσκάφη Airbus A220-300, επιβεβαιώνοντας ένα δημοσίευμα του Reuters.


Latest News

Ποια αμερικανικά προϊόντα σκέφτεται να εξαιρέσει από τους δασμούς 125% το Πεκίνο
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ