Οι αναταραχές που επηρεάζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχουν αρχίσει να επηρεάζουν και την αγορά χρυσού της Κίνας.

Σε μία ακόμα ένδειξη ότι η οικονομία έχει χάσει την αναπτυξιακή της δυναμική, μειώνεται η όρεξη των Κινέζων για αγορές του πολύτιμου μετάλλου.

Η Κίνα συναγωνίζεται με την Ινδία ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ράβδων χρυσού, νομισμάτων και κοσμημάτων στον κόσμο. Η κεντρική της τράπεζα προχώρησε επίσης σε φρενήρεις αγορές για επτά συνεχόμενους μήνες μετά από μια τριετή παύση. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού διαπραγματεύεται ως χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο – ιδιαίτερα ως καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους επικίνδυνων περιόδων ή ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού – η φυσική ζήτηση της Κίνας είναι μεταξύ των παραγόντων που εκτίναξαν φέτος τις τιμές σε πάνω από 2.000 δολάρια η ουγγιά.

Σε ποια χέρια καταλήγει ο χρυσός του πλανήτη [γράφημα]

Η ταχεία επέκταση των λιανικών πωλήσεων χρυσών και ασημένιων κοσμημάτων διαμορφώθηκε σε 24% από έτος σε έτος τον Μάιο στα 26,6 δισεκατομμύρια γιουάν (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια). Αυτό είναι πιο αργό από την ανάπτυξη 44% και 37% που καταγράφηκε τους προηγούμενους δύο μήνες. Η ίδια περίοδος πέρυσι περιελάμβανε το εκτεταμένο lockdown της Σαγκάης, όταν η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες μειώθηκε σε όλη την οικονομία.

Η Κίνα γεμίζει τα θησαυροφυλάκιά της με χρυσό – Με φρενήρεις ρυθμούς οι αγορές

Εκτιμήσεις

Ένας βασικός δείκτης ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο υποδηλώνει περαιτέρω αποδυνάμωση τον Ιούνιο. Από το premium των 44,20 δολαρίων ανά ουγγιά τον Μάρτιο, η τιμή του χρυσού της Σαγκάης διαπραγματεύεται τώρα με έκπτωση στη διεθνή αγορά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

«Οι κάτοικοι είναι αρκετά προσεκτικοί στο να ξοδεύουν μετρητά αυτή τη στιγμή, εν μέσω διαφόρων αβεβαιοτήτων», δήλωσε ο Jiang Shu, γενικός διευθυντής του τμήματος πολύτιμων μετάλλων της Shanghai Shandong Gold Industrial Development Co. «Μπορεί να μην δούμε ξανά ταχεία αύξηση στις αγορές χωρίς πτώση του χρυσού τιμές».

Οι παράγοντες που κρατούν τις διεθνείς τιμές κοντά σε επίπεδα ρεκόρ εξακολουθούν να υφίστανται: ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου και φόβοι για τον πληθωρισμό και την ύφεση σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, εγχώριοι παράγοντες, όπως οι αδύναμες αγορές για άλλες επενδύσεις, όπως μετοχές και ακίνητα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη στήριξη της ζήτησης.

Αν και οι ρυθμοί έχουν πέσει, οι λιανικές πωλήσεις θα παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα, καθώς ο χρυσός παραμένει μια καλή επένδυση, ενώ οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να υφίστανται, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Zhang Ting, αναλυτής της Sichuan Tianfu Bank Co. Περαιτέρω αγορές από την κεντρική τράπεζα της Κίνας θα μπορούσαν επίσης να αντισταθμίσουν τις μειώσεις στις λιανικές πωλήσεις, δήλωσε ο Jiang της Shanghai Shandong.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities