Μπορεί η Federal Reserve στην τελευταία της συνεδρίαση να έκανε μία παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο επιθετικός αυτός κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής έχει κλείσει.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι είναι πιθανό να αποφασιστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να σημειωθεί πρόσθετη πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού.

«Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη FOMC εκτιμούν ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθούν κάπως περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους», είπε ο Πάουελ στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής. Η ομιλία είναι μέρος της εξαμηνιαίας εμφάνισής του στο Καπιτώλιο για να ενημερώσει τους νομοθέτες σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

«Ξαναχτυπούν» τα γεράκια της Fed μετά την παύση στις αυξήσεις επιτοκίων

Μετά τη διήμερη συνεδρίαση της FOMC της περασμένης εβδομάδας, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βλέπουν αυξήσεις επιτοκίων συνολικού ύψους 0,5 ποσοστιαίας μονάδας έως το τέλος του 2023.

Αυτό υποδηλώνει δύο επιπλέον αυξήσεις ύψους 25 μ.β. εκάστη. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed είναι επί του παρόντος συνδεδεμένο σε ένα εύρος μεταξύ 5%-5,25%.

Δρόμος μπροστά

Σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αλλά «παραμένει πολύ πάνω» από τον στόχο του 2% της Fed, ο Πάουελ είπε ότι η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη περισσότερη δουλειά να κάνει.

«Ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους», είπε. «Παρ’ όλα αυτά, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές και η διαδικασία για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει».

Οι αξιωματούχοι της Fed γενικά προτιμούν να εξετάζουν τον «πυρήνα» πληθωρισμό, ο οποίος αποκλείει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Αυτό δείχνει ότι ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 4,7% σε ετήσια βάση μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με το προτιμώμενο μέτρο της κεντρικής τράπεζας για τις τιμές των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών. Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Μάιο ήταν στο 5,3%.

Καθυστερήσεις

Οι κινήσεις νομισματικής πολιτικής, όπως οι αυξήσεις επιτοκίων και οι προσπάθειες της Fed να αποβάλει τα ομόλογα στον ισολογισμό της, τείνουν να λειτουργούν με καθυστερήσεις. Ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα στην τελευταία τους συνάντηση, προκειμένου να λάβουν καλύτερες ενδείξεις για τον αντίκτυπο που έχει μέχρι στιγμής στην οικονομία η αυστηροποίηση της πολιτικής.

Ο Πάουελ είπε επίσης ότι η αγορά εργασίας είναι ακόμα σφιχτή, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συνθήκες χαλαρώνουν, όπως η αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στην κύρια ηλικιακή ομάδα 25 έως 54 ετών και κάποια μείωση των μισθών. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό.

«Βλέπουμε τα αποτελέσματα της σύσφιγξης της πολιτικής μας στη ζήτηση στους πιο ευαίσθητους στα επιτόκια τομείς της οικονομίας», είπε. «Θα χρειαστεί χρόνος, ωστόσο, για να γίνουν αντιληπτές οι πλήρεις επιπτώσεις της νομισματικής συγκράτησης, ειδικά στον πληθωρισμό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]