Από τις γερακίσιες παύσεις μέχρι τις αυξήσεις των επιτοκίων και τους χαμηλούς τόνους, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου χάραξαν την προηγούμενη εβδομάδα πολύ διαφορετικούς δρόμους στη νομισματική τους πολιτική, όπως αναφέρει το CNBC.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια την Πέμπτη και εξέπληξε τις αγορές καθώς αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, οδηγώντας τους επενδυτές να τιμολογήσουν  περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ.

ΕΚΤ: Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα γεράκια και τα περιστέρια

Mία ημέρα νωρίτερα, η Fed αποφάσισε να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ πριν, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα βασικά μεσοπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού για να τονώσει την οικονομία. Στην Ιαπωνία, όπου ο πληθωρισμός είναι πάνω από τον στόχο, η κεντρική τράπεζα έχει αφήσει αμετάβλητη την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της.

Η παγκόσμια οικονομία δεν είναι πλέον συγχρονισμένη

«Η λήψη όλων αυτών των διαφορετικών προσεγγίσεων ταυτόχρονα, δείχνει ότι όχι μόνο φαίνεται να υπάρχει μια νέα απόκλιση ως προς τη σωστή προσέγγιση για τη νομισματική πολιτική, αλλά  ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι πλέον συγχρονισμένη», δήλωσε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής macro στην ING Γερμανίας.

Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, αλλά παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ. Αυτό συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη μετά από πολύ ισχυρά στοιχεία για την εργασία.

Η Fed, η οποία ξεκίνησε τον κύκλο αυξήσεων πριν από την ΕΚΤ, αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα τον Ιούνιο — αλλά είπε ότι θα υπάρξουν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων αργότερα φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι ο κύκλος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η εικόνα στην Ασία

Ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική στην Ασία. Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας καθυστερεί, με την υποχώρηση τόσο της εγχώριας όσο και της εξωτερικής ζήτησης να οδηγεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εντείνουν τα μέτρα στήριξης σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της δραστηριότητας.

Στην Ιαπωνία – η οποία μάχεται ένα αποπληθωριστικό περιβάλλον για πολλά χρόνια – η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός να μειωθεί αργότερα αυτό το έτος και επέλεξε να μην αλλάξει ακόμα στρατηγική.

«Κάθε κεντρική τράπεζα προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της δικής της οικονομίας, η οποία προφανώς περιλαμβάνει σκέψεις για αλλαγές στις χρηματοοικονομικές συνθήκες που επιβάλλονται από το εξωτερικό», δήλωσε μέσω email ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του ομίλου UniCredit.

Επιπτώσεις στην αγορά

Το ευρώ αυξήθηκε σε υψηλό 15 ετών έναντι του ιαπωνικού γεν την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters, λόγω των αποκλινουσών αποφάσεων νομισματικής πολιτικής. Το ευρώ έσπασε επίσης το όριο των 1,09 δολαρίων, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τον επιθετικό τόνο της ΕΚΤ την προηγούμενη Πέμπτη.

Στις αγορές ομολόγων, η απόδοση του γερμανικού 2ετούς ομολόγου σημείωσε νέα άνοδο 3 μηνών την Παρασκευή, δεδομένων των προσδοκιών ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την προσέγγισή της βραχυπρόθεσμα.

«Είναι λογικό να αρχίζουμε να βλέπουμε αυτή την απόκλιση. Στο παρελθόν, ήταν σαφές ότι υπήρχε μεγαλύτερη σύγκλιση όλων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, ενώ τώρα, δεδομένων των διαφορετικών σταδίων που βρίσκονται οι οικονομίες, θα υπάρξουν διαφορετικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν», δήλωσε ο Konstantin Veit, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην PIMCO.

Το μέλλον

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κλήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου να συγκρίνει την απόφασηνα αυξήσει τα επιτόκια μετά την απόφαση της Federal Reserve να σταματήσει.

«Δεν σκεφτόμαστε να κάνουμε παύση», είπε. «Τελειώσαμε; Τελειώσαμε το ταξίδι; Όχι, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον προορισμό», τόνισε, δείχνοντας ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Για ορισμένους οικονομολόγους, είναι θέμα χρόνου να βρεθεί η ΕΚΤ σε παρόμοια θέση με αυτή της Fed.

«Η Fed ηγείται της ΕΚΤ, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ προηγείται της οικονομίας της ευρωζώνης κατά μερικά τρίμηνα. Αυτό σημαίνει ότι, το αργότερο μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ θα βρεθεί επίσης αντιμέτωπη με τη συζήτηση για το αν θα πρέπει να σταματήσει ή όχι τις αυξήσεις», υποστήριξε ο Brzeski.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή