Οι αποδόσεις των γερμανικών βραχυπρόθεσμων ομολόγων σημείωσαν σήμερα νέο υψηλό τριών μηνών και αναμένεται να κλείσουν την εβδομάδα με τη υψηλότερη άνοδο από τα μέσα Απριλίου, καθώς η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφεραν ότι ο κύκλος σύσφιξης δεν είχε τελειώσει με τις χρηματαγορές να αυξάνουν τα στοιχήματά τους ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα φτάσει τελικά στο 3,9%.

Η Federal Reserve άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη, αλλά υπαινίχθηκε ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να χρειαστεί να αυξηθεί έως και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η Citigroup, αναμένει ότι η fed θα οδηγήσει το τερματικό επιτόκιο στο 5,50-5,75% ύστερα από δύο αυξήσεις κατά 0,25% τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

Η ΕΚΤ προχώρησε επίσης σε μία ακόμη, ευρέως αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη, με την πρόεδρο Christine Lagarde να επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν και άλλο έδαφος να καλυφθεί. Η ΕΚΤ αναθεώρησε επίσης ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα ορισμένοι αναλυτές να αυξάνουν τις προβλέψεις τους ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα κορυφωθεί στο 4%.

Αναλυτές της UBS εκτιμούν πως μετά από μία πιθανή αύξηση κατά 0,25% και τον Ιούλιο η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε παύση και θα διατηρεί τα επιτόκια του ευρώ γύρω από αυτά τα επίπεδα ως το β΄ τρίμηνο του 2024. Στο πλαίσιο θεωρεί πως οι επενδυτές θα μπορούσαν να πάρουν θέσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης καθώς οι αποδόσεις αναμένεται να υποχωρήσουν κλειδώνοντας ικανοποιητικά κέρδη. Η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η εκτίμηση ότι Κεντρικές Τράπεζες ολοκληρώνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων και η αυξημένη ανησυχία για την προοπτική της οικονομίας έχουν ενισχύσει το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα, ενώ ιστορικά σε περιόδους κορύφωσης των επιτοκίων Κεντρικών Τραπεζών τα κρατικά ομόλογα μεσοπρόθεσμης διάρκειας υπεραποδίδουν συγκριτικά με τις αποδόσεις στην αγορά χρήματος, εκτίμησαν και οι αναλυτές της Alpha Bank.

Τα spreads των ομολόγων

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ομολόγου ιδιαίτερα ευαίσθητη στις αλλαγές στις προσδοκίες για τα επιτόκια, αυξήθηκε πάντως κατά 2 μονάδες βάσης στο 3,19% την Παρασκευή, αφού έφτασε σε νέο υψηλό τριών μηνών στο 3,206%. Πρόκειται να κλείσει την εβδομάδα με άνοδο 22,5 μονάδων βάσης, που θα είναι η μεγαλύτερη του από τα μέσα Απριλίου. Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας υποχωρεί πάντως στο 3,75% έναντι 2,47% των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων, 3,39% των Ισπανικών, 3,10 των Πορτογαλικών και 4,051% των Ιταλικών.

Το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται σε σχέση με το γερμανικό στην περιοχή των 128 μονάδων βάσης, έναντι μόλις 36 μονάδων βάσης των ισπανικών και 65 μονάδων βάσης των Πορτογαλικών, αλλά και με το κόστος δανεισμού της χώρας μας να είναι φθηνότερο κατά 30 μονάδες βάσης σε σχέση με την Ιταλία, κάτι που δεικνύει πως οι αγορές τιμολογούν ήδη την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό η JP Morgan δεν θεωρεί πλέον ελκυστική επιλογή τη σύσταση «αυξημένης θέσης» (overweight) στα ελληνικά ομόλογα στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, υιοθετώντας τη στρατηγική των τοποθετήσεων σε περιόδους διεύρυνσης των spreads και ειδικά σε τίτλους διάρκειας 8 έως 10 ετών.

JP Morgan: Καιρός να αφήσουμε την «παγίδα των μετρητών» και να μπούμε στα ομόλογα

Αναφορικά με την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών, η Bank of America που παραμένει «αρκούδα» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αναμένει τώρα πτώση του δείκτη αναφοράς STOXX 600 για τους μετοχικούς τίτλους της γηραιάς ηπείρου κατά 18% στις 380 μονάδες ως τις αρχές του επόμενου έτους.

Να σημειωθεί πάντως πως η JP Morgan εμφανίζεται θετική για τις ελληνικές μετοχές από την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ενώ έχει εντάξει την Alpha Bank στις τοπ επιλογές της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι η JP Morgan προβλέπει πως ενδεχόμενη αυτοδυναμία της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες, που υποδηλώνει τη συνέχιση της υπάρχουσας δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής ατζέντας ενισχύοντας και τις προοπτικές της οικονομίας, πιθανώς θα οδηγήσει σε τριπλή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου. Ειδικότερα, «βλέπει» υψηλές πιθανότητες η Ελλάδα να ανακτήσει το στάτους του «investment grade» από τον καναδικό οίκο DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και από τους αμερικανικούς S&P στις 20 Οκτωβρίου και Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές