Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς το πλούσιο σε πετρέλαιο εμιράτο του Άμπου Ντάμπι έχει ερευνήσει μια σειρά από φιλόδοξες εξαγορές στον διεθνή τραπεζικό τομέα σε μια προσπάθεια να γίνει μια παγκόσμια οικονομική δύναμη. Ωστόσο, δεν τα έχει καταφέρει.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι ADQ πραγματοποίησε προκαταρκτικές συνομιλίες για την εξαγορά της boutique επενδυτικής τράπεζας Lazard Ltd. στις αρχές του έτους. Οι συζητήσεις γρήγορα κατέρρευσαν με φόντο τις διαφορές σχετικά με τη μελλοντική ανεξαρτησία της 175χρονης εταιρείας της Wall Street.

ΗΑΕ: Αναλαμβάνουν να καλύψουν το κενό καθώς οι δυτικές τράπεζες αποχωρούν από την Τουρκία

Περίπου την ίδια περίοδο, η First Abu Dhabi Bank PJSC ειπώθηκε ότι εξέταζε μια προσφορά ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Βρετανική Standard Chartered Plc. Είχε προσπαθήσει να αγοράσει τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Αιγύπτου το 2022. Καμία από αυτές τις συμφωνίες δεν υλοποιήθηκε.

Η Royal Group, υπό την προεδρία του Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Τανούν μπιν Ζαΐντ Αλ Ναχιάν, διερεύνησε πιθανή εξαγορά του βρετανικού βραχίονα της Silicon Valley Bank μετά την κατάρρευσή της.

Το Άμπου Ντάμπι έχει καταφέρει να συνάψει ορισμένες εξειδικευμένες συμφωνίες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αλλά δεν σταματά να ψάχνει μια μεγάλη συμφωνία. Το εμιράτο διαχειρίζεται περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και φιλοξενεί επίσης assets όπως η Abu Dhabi Investment Authority και η Mubadala Investment Co. Η επέκταση καθοδηγείται από τις φιλοδοξίες της οικογένειας που κυβερνά το εμιράτο να κερδίσει μεγαλύτερο στάτους στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.

«Ο εμπορικός τραπεζικός τομέας στο Άμπου Ντάμπι παραμένει σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο παρά το τεράστιο μέγεθος των ισολογισμών των μεγάλων τραπεζών», δηλώνει ο Karim Souaid, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Growthgate Capital με έδρα τον Κόλπο.

Περιορισμένη επέκταση

Τα ΗΑΕ έχουν σχετικά μικρό πληθυσμό με λίγο περισσότερους από 9 εκατομμύρια ανθρώπους. Εκεί ήδη λειτουργούν μεγάλος αριθμός περιφερειακών και ξένων τραπεζών. Με περιορισμένες ευκαιρίες επέκτασης που απομένουν στην εγχώρια αγορά, ορισμένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κοιτάζουν στο εξωτερικό.

Η FAB -όπως είναι γνωστή η τράπεζα του Άμπου Ντάμπι- συνεργάζεται εδώ και καιρό με την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ για το καθεστώς του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της Μέσης Ανατολής. Και οι δύο τράπεζες έχουν περιγράψει τις προθέσεις τους να αναπτυχθούν διεθνώς, αλλά αυτή η επέκταση περιορίστηκε μέχρι στιγμής σε περιφερειακές χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Οι απόπειρες εξαγοράς από το Άμπου Ντάμπι προσφέρουν ένα παράθυρο στις υπερμεγέθεις φιλοδοξίες των πλουσιότερων ιδρυμάτων της Μέσης Ανατολής να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά, καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για την επίτευξή τους.

Η FAB αγόρασε την αιγυπτιακή μονάδα της Bank Audi το 2021. Ένα χρόνο αργότερα απέσυρε προσφορά 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αιγυπτιακή επενδυτική τράπεζα EFG-Hermes, αφού αντιμετώπισε μεγάλες καθυστερήσεις, ανέφερε το Bloomberg.

Δεν ήταν όλες οι συζητήσεις ανεπιτυχείς. Τον Μάιο, η Mubadala αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο της Fortress Investment Group συνεργαζόμενη με την ομάδα του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ, σε μια συμφωνία που αποτίμησε το Fortress σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αυξανόμενες φιλοδοξίες του Άμπου Ντάμπι έρχονται σε μια εποχή που μια σειρά τραπεζών έχουν καταρρεύσει παγκοσμίως. Γεμάτο με μετρητά μετά την πρόσφατη άνοδο του πετρελαίου, η περιοχή παραμένει το σπίτι σε μια χούφτα ιδρύματα που έχουν την ικανότητα να αποσπάσουν μεγάλες συμφωνίες.

«Για να συνεχίσει η FAB να αναπτύσσεται με τον ρυθμό των τελευταίων ετών, πρέπει να αναζητήσει επέκταση εκτός των ΗΑΕ», σημειώνει ο Shabbir Malik, τραπεζικός αναλυτής στην EFG Hermes. «Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις μετοχές και τις οικονομικές επιδόσεις θα διαμορφωθούν από την ποιότητα των συγχωνεύσεων και εξαγορών που θα κάνει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]