Ανοδικά κινήθηκε η παραγωγή και η κατανάλωση άνθρακα στην ΕΕ το 2022, φθάνοντας τους 349 εκατομμύρια τόνους (+5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος) και τους 454 εκατομμύρια τόνους (+2%), αντίστοιχα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εurostat.

Αυτή η ανάκαμψη ξεκίνησε το 2021 και προήλθε κυρίως από τον λιγνίτη, ένα στερεό ορυκτό καύσιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια που ανήκει στη μεγαλύτερη κατηγορία του καφέ άνθρακα.

Λιγνιτικές περιοχές: Στα …αζήτητα 126,4 εκατ. ευρώ

Η ΕΕ παρήγαγε 294 εκατομμύρια τόνους καφέ άνθρακα το 2022 (αύξηση 6% από το 2021). Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, η παραγωγή παρέμεινε κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019. Σήμερα, ο καφέ άνθρακας παράγεται από 9 μέλη της ΕΕ, με τη Γερμανία να πρωτοστατεί ως κύριος παραγωγός. Πέρυσι, η Γερμανία (131 εκατομμύρια τόνοι) αντιπροσώπευε περίπου το 44% της συνολικής παραγωγής καφέ άνθρακα στην ΕΕ. Τα άλλα κράτη μέλη που παράγουν καφέ άνθρακα και λιγνίτη είναι η Πολωνία (19%), η Βουλγαρία (12%), η Τσεχία (11%), η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.

Τα στοιχεία κατανάλωσης για τον λιγνίτη και τον καφέ άνθρακα είναι πολύ παρόμοια με την παραγωγή, καθώς αυτοί οι τύποι άνθρακα συνήθως δεν αποτελούν αντικείμενο εμπορίου αλλά χρησιμοποιούνται στην εγχώρια αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ ο λιγνίτης είναι σπάνια το κύριο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της ΕΕ, βρίσκεται σε αρκετές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και βέβαια στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε και στα Δυτικά Βαλκάνια με αντίστοιχη άνοδο στην ηλεκτροπαραγωγή από υδροηλεκτρικά φράγματα και φυσικό αέριο.

Οι τάσεις στην παραγωγή λιθάνθρακα

Για τον λιθάνθρακα, μια κατηγορία άνθρακα με υψηλότερο ενεργειακό περιεχόμενο, η παραγωγή στην ΕΕ έφτασε σχεδόν τους 55 εκατομμύρια τόνους το 2022. Επί του παρόντος, υπάρχουν μόνο δύο παραγωγοί λιθάνθρακα στην ΕΕ: η Πολωνία και η Τσεχία.

Η κατανάλωση λιθάνθρακα το 2022 έφτασε τους 160 εκατομμύρια τόνους, 11% λιγότερο από το 2019. Σε αντίθεση με τον καφέ άνθρακα, ο λιθάνθρακας χρησιμοποιείται και σε άλλες βιομηχανίες εκτός από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ως εκ τούτου διακινείται και καταναλώνεται από όλες τις χώρες της ΕΕ εκτός από τη Μάλτα.

Η Πολωνία (38%) και η Γερμανία (25%) αντιπροσώπευαν σχεδόν τα δύο τρίτα της συνολικής κατανάλωσης λιθάνθρακα στην ΕΕ το 2022, ακολουθούμενες από την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Τσεχία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια