![Ενοίκια που ζαλίζουν: Στα ύψη οι τιμές τους [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/enoikia.jpg)
Γολγοθάς είναι πλέον για έναν ενοικιαστή να βρει ένα σπίτι σε λογική τιμή και καλή κατάσταση με τις τιμές να έχουν «εκτοξευθεί».
Κατά την διάρκεια τις τελευταίες 5ετιας οι τιμές των ενοικίων έχει ξεπεράσει το 30%, και η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί και το 2023 και θα κυμανθεί μεταξύ 3% και 7%.
Ακίνητα: Τι κατοικίες επιλέγουν οι Έλληνες
Στελέχη της κτηματαγοράς μιλώντας στον ΟΤ αναφέρουν ότι η ραγδαία αύξηση των ενοικίων οφείλεται από την μία πλευρά στη συσσωρευμένη ζήτηση και από την άλλη στην έλλειψη νέων οικοδομών τα τελευταία χρόνια.
Άλλωστε και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «έκλεισαν τις κάνουλες» από το 2009 για τη χρηματοδότηση αγοράς κατοικίας με αποτέλεσμα να σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα.
Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έρευνας του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών- Αττικής που αφορούν σε ένα μέσο τυπικό σπίτι επιφάνειας 80- 100 τ.μ., από πρώτο όροφο και πάνω, η μέση τιμή σε ολόκληρη την Αττική, διαμορφώνεται στα 9,68 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα.
Στον δήμο Αθηναίων, τα ακριβότερα ενοίκια καταγράφονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό με 14,59 ευρώ ανά τ.μ και στο ιστορικό κέντρο, με μέση τιμή στα 14,44 ευρώ ανά τ.μ.
Οι χαμηλότερες τιμές εντοπίζονται σε Άγιο Ελευθέριο – Προμπονά – Ριζούπολη με 6 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθούν τα Άνω Πατήσια με 6,09 ευρώ το τ.μ και Κολωνός- Κολοκυνθούς με 6,38 ευρώ ανά τ.μ.
Στα Βόρεια Προάστια «πρωταθλήτρια» παραμένει η περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, με μέση τιμή ενοικίου ανά τ.μ. στα 15,33 ευρώ ενώ στο Νέο Ψυχικό φτάνει τα 15 ευρώ ανά τ.μ.
Ακολουθούν η Εκάλη με 14,76 ευρώ ανά τ.μ. και η Άνοιξη με 14,44 ευρώ ανά τ.μ.
Στις περιοχές των νοτίων προαστίων παρατηρούνται συνολικά οι υψηλότερες τιμές κάτι που αποδίδεται στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται και σχεδιάζονται, όπως το Ελληνικό, με τα ενοίκια να ξεπερνούν εκείνα σε περιοχές των Βορείων Προαστίων.
Στα Νότια προάστια πέραν της Βουλιαγμένης (18,41 ευρώ) που αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στις τιμές ενοικίων, σε Βάρη-Βάρκιζα η μέση τιμή ανά τ.μ αγγίζει τα 16,1 ευρώ, στη Βούλα τα 15,37 ευρώ και στο Ελληνικό τα 14,18 ευρώ.
Οι χαμηλότερες τιμές από την άλλη πλευρά καταγράφονται στον Υμηττό με 6,65 ευρώ το τ.μ.
Στα Ανατολικά προάστια, τα ακριβότερα ενοίκια καταγράφονται σε Κορωπί και Μαραθώνα με 11,11 ευρώ ανά τ.μ. και τα φθηνότερα στα Σπάτα με 6,48 ευρώ το τ.μ.
Στα δυτικά προάστια την υψηλότερη τιμή εμφανίζει η Νέα Ιωνία με 9,03 ευρώ το τ.μ και ακολουθεί το Χαϊδάρι με 8,48 ευρώ το τ.μ.
Οι χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στο Καμάτερο – που αποτελεί και την περιοχή με το φθηνότερο μέσο ενοίκιο στην Αττική- με 5 ευρώ ανά τμ.
Οι υψηλότερες μέσες τιμές ανά τ.μ στον Πειραιά εμφανίζονται στον Ταύρο με 12,22 ευρώ ανά τ.μ και χαμηλότερες στο Πέραμα με 5,33 ευρώ το τ.μ.
Στο υπόλοιπο Αττικής, τα ακριβότερα ενοίκια καταγράφονται στο Λαύριο με 13,89 ευρώ το τ.μ και τα φθηνότερα στο Αλεποχώρι με 5,33 ευρώ ανά τ.μ.
Η ζήτηση που εκδηλώνεται για την ενοικίαση διαμερισμάτων παραμένει σε υψηλό επίπεδο, τη στιγμή που το απόθεμα των προς ενοικίαση ακινήτων, δεν αναπληρώνεται με τον ίδιο ρυθμό. Η ανισορροπία αυτή γεννά την αύξηση των τιμών και την διατήρησή τους σε αυτό το επίπεδο.
Το αποτέλεσμα; Πέντε στους 10 ενοικιαστές να αδυνατούν να βρουν το σπίτι της αρεσκείας τους ή αναγκάζονται να στεγαστούν σε ακίνητα πολύ χαμηλής ποιότητας, επειδή είναι υπερβολικά υψηλά τα ενοίκια.
Άνθρωποι της κτηματαγοράς αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες συνεχώς αυξάνουν τις τιμές των ενοικίων και ζητούν περισσότερα χρήματα.
Το ερώτημα όμως που απασχολεί τους ενδιαφερόμενους μισθωτές είναι, πώς ένας μέσος οικογενειάρχης θα μπορέσει να βρει οικονομικό διαμέρισμα την στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια καθώς και με ένα γενικότερα υψηλό κόστος ζωής.
«Λαχείο» και η φοιτητική στέγη
Οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν και μέχρι τέλος Ιουλίου οι εξεταζόμενοι θα μάθουν αν έχουν περάσει ή σε κάποια σχολή.
Όσοι περάσουν σε σχολή εκτός τόπου καταγωγής, θα πρέπει να ξεκινήσουν το… σαφάρι για εύρεση κατοικίας. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα σπίτια έως 50 τ.μ. με ενοίκιο μέχρι 300 ευρώ είναι δυσεύρετα.


Latest News

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς