Η παραγωγή φυσικού αερίου στο πεδίο του Γκρόνιγκεν στην Ολλανδία θα σταματήσει την 1η Οκτωβρίου, ανέφερε σήμερα η κυβέρνηση, τηρώντας την υπόσχεσή της να σταματήσει γρήγορα την ήδη μειωμένη παραγωγή προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους για σεισμό στην περιοχή.

Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη ενώπιον της διακοπής των ροών μέσω Ουκρανίας

Το πεδίο, το οποίο εκμεταλλεύεται μια κοινοπραξία της Shell και της Exxon Mobil, εξακολουθεί να διαθέτει μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, όμως η παραγωγή έχει σχεδόν σταματήσει πλήρως τα τελευταία χρόνια, καθώς σεισμικές δονήσεις που συνδέονταν με τις δραστηριότητες γεώτρησης προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και ανησυχία για τους ανθρώπους που μένουν εκεί κοντά.

Οι παραγωγικές εγκαταστάσεις θα κλείσουν οριστικά το 2024, ανέφερε η κυβέρνηση, όμως θα υπάρχει η επιλογή να εξαχθούν περιορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου σε ακραίες συνθήκες τον ερχόμενο χρόνο.

«Αν κάνει πολύ κρύο και έχουμε προβλήματα σε αποθηκευτικό χώρο θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πάλι μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις. Όμως η απόφαση είναι πως η παραγωγή θα είναι μηδενική από την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο υφυπουργός Εξορύξεων Χαν Βίτζπριφ στους δημοσιογράφους.

Ο Βίτζπριφ πρόσθεσε πως δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι οι εγκαταστάσεις θα αποσυναρμολογηθούν μετά τον Οκτώβριο του 2024, καθώς οι εισαγωγές φυσικού αερίου και η ενεργειακή μετάβαση θα διασφαλίσουν πως θα υπάρχει αρκετό αέριο για τους Ολλανδούς καταναλωτές έως τότε.

Φυσικό αέριο και σεισμοί

Η παραγωγή σε αυτό που ήταν κάποτε το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχε μειωθεί στο ελάχιστο που απαιτείτο προκειμένου να παραμείνει λειτουργικό (περίπου 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως) πέρυσι τον Οκτώβριο, με σκοπό το πεδίο να κλείσει έναν χρόνο αργότερα ή το 2024 το αργότερο.

Η προθεσμία αυτή ήταν αποτέλεσμα ενός ασυνήθιστα ισχυρού σεισμού το 2018, που έκανε την κυβέρνηση να αποφασίσει γρήγορα να σταματήσει κάθε παραγωγή. Μια υπόσχεση που κράτησε παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση για παραδόσεις περισσότερου φυσικού αερίου ώστε να αντισταθμιστεί η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όμως τα χρόνια πριν από την απόφαση τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εμπλεκόμενες εταιρίες είχαν υποεκτιμήσει σοβαρά τους κινδύνους της παραγωγής για τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, σύμφωνα με κοινοβουλευτική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα φέτος.

Η παραγωγή είχε αυξηθεί φθάνοντας σχεδόν τα 54 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου το 2013, αν και στο Γκρόνιγκεν είχε σημειωθεί η πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στα χρονικά έναν χρόνο πριν.

Σταδιακές μειώσεις της παραγωγής τέθηκαν σε ισχύ μόνο τα χρόνια που ακολούθησαν, καθώς οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και των ακτιβιστών διευρύνονταν.

Η παραγωγή στο πεδίο, που ανακαλύφθηκε το 1959, έφθασε στο υψηλό των 88 bcm το 1976 και ήταν κοντά στα 30 bcm μόλις πριν από έξι χρόνια.

Το φυσικό αέριο από το πεδίο του Γκρόνιγκεν εκτιμάται πως έχει αποφέρει 363 δισ. ευρώ στα ταμεία του ολλανδικού κράτους αφότου ξεκίνησε η παραγωγή τη δεκαετία του 1960, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία του κοινωνικού κράτους στην Ολλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή