Στάση αναμονής όσον αφορά την απόφαση του για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το Σεπτέμβριο κρατάει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γκάμπριελ Μακλούφ επισημαίνοντας ότι  ενώ ορισμένοι συνάδελφοί του θεωρούν ήδη ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μετά τον Ιούλιο, ο ίδιος είναι έτοιμος να περιμένει και να εξετάσει τα στοιχεία.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι, τον Ιούλιο, θα υπάρξει άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Ορισμένοι συνάδελφοι πιστεύουν ότι είναι πιθανό να χρειαστούμε περαιτέρω αυξήσεις το φθινόπωρο. Είμαι απλώς έτοιμος να εξετάσω τα στοιχεία», δήλωσε ο Makhlouf σε συνέντευξή του στην Irish Independent.

Μακλούφ- ΕΚΤ: Βρισκόμαστε στην «κορυφή της σκάλας» των αυξήσεων των επιτοκίων

«Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορυφή της κλίμακας. Κάποιοι άλλοι μπορεί να αισθάνονται ότι είμαστε πιο κάτω, αλλά θα το δούμε».

H συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου

Η πρόεδρος της ΕΚΤ προετοίμασε για μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου, εκτός κι αν αλλάξει κάτι δραματικά, όπως είπε χαρακτηριστικά τόνισε ότι «Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και δουλειά να κάνουμε. Η απόφαση ήταν ομόφωνη για τη σημερινή αύξηση». Ωστόσο, όπως φαίνεται η ομοφωνία δεν πρόκεται να κρατήσει για πολύ. Η επόμενη συνάντηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Βloomberg, θα γίνει σε υψηλούς τόνους και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα γεράκια και στα περιστέρια για το κατά πόσο είναι απαραίτητη η περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Το στρατόπεδο των γερακιών έχει ήδη πάρει θέση με τον πρόεδρο της Bundenbank, η οποία έχει από τα υψηλότερα μερίδια στην ΕΚΤ,  Γιοαχίμ Νάγκελ  να δηλώνει ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο. «Όπως το βλέπω, έχουμε ακόμη περισσότερο έδαφος να καλύψουμε», τόνισε σε ομιλία του και πρόσθεσε ότι «ίσως χρειαστεί να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.»

Η απάντηση από το στρατόπεδο των περιστεριών ήλθε δια στόματος του διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, η οποία επίσης κατέχει από τα υψηλότερα μερίδια στην ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος σε ομιλία του στο Παρίσι είπε  ότι «κανείς δεν πρέπει να βιαστεί να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα για την ατζέντα μας, ούτε για το τελικό μας επιτόκιο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή