Οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων του Δημοσίου στοιχηματίζουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα οδηγήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση, παρόλο που οι μετοχές ανεβαίνουν και οι αναλυτές προτείνουν ότι οι πιθανότητες για ένα τέτοιο αποτέλεσμα συρρικνώνονται.

Το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου ξεπέρασε τα μακροπρόθεσμα ισοδύναμά τους κατά το μεγαλύτερο περιθώριο των τελευταίων τριών μηνών την Τετάρτη και το χάσμα πλησιάζει γρήγορα ρεκόρ 42 ετών που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης τον Μάρτιο.

Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων – που συνήθως μετριέται ως η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των διετών και δεκαετών ομολόγων – έχει προηγηθεί κάθε ύφεσης τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.

Την Τετάρτη οι αποδόσεις ήταν 4,74% για το διετές ομόλογο και 3,78% για το 10ετές.

Αυτό συνήθως υποδηλώνει επερχόμενη ύφεση καθώς με πολύ ανεστραμμένες καμπύλες αποδόσεων, υπάρχει τάση για επιβράδυνση στη δημιουργία πιστώσεων. Αυτός είναι ένας λόγος που πολλοί επενδυτές ομολόγων περιμένουν μια ρηχή ύφεση μέχρι το τέλος αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου έτους.

Η καμπύλη αποδόσεων ανατράπηκε τον Απρίλιο 2022, αλλά αυτή η αντιστροφή οξύνθηκε καθώς η Fed αύξησε γρήγορα τα επιτόκια. Αυτό υποδηλώνει ότι οι αγορές είναι ολοένα και περισσότερο πεπεισμένες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει τη σύσφιξη, η οποία με τη σειρά της θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη.

Τα χαμηλά της Τετάρτης ήρθαν καθώς ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατέθετε στο Κογκρέσο, όπου είπε ότι η κεντρική τράπεζα είχε ακόμη περισσότερα να κάνει για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, παρά την παύση των αυξήσεων των επιτοκίων στη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα.

Τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν πιο ακριβό το δανεισμό χρημάτων, ενώ μια ανεστραμμένη καμπύλη μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερο δανεισμό από τις τράπεζες, γεγονός που βλάπτει την οικονομία.

Μιλώντας στους  Financial Times, ο Χούριεν Τίμερ, διευθυντής παγκόσμιων μακροοικονομικών στην Fidelity Investments, δήλωσε ότι θα ήταν «ανόητο να στοιχηματίσουμε ενάντια σε μια ύφεση», προσθέτοντας ότι «όταν η καμπύλη αποδόσεων αντιστρέφεται σε αυτόν τον βαθμό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, βασικά πάντα συνέβαινε μια ύφεση».

Ωστόσο, η δραματική αύξηση των επιτοκίων δεν συνοδεύεται ακόμη από σημαντική επιβράδυνση των οικονομικών δεδομένων. Θέσεις εργασίας συνεχίζουν να προστίθενται αν και όχι τόσο γρήγορα από ό,τι το 2022 και το 2021, ενώ η ανεργία είναι χαμηλή και οι προσδοκίες για την οικονομική απόδοση αυξάνονται.

Οι εκτιμήσεις της ίδιας της Fed για το πού θα βρίσκεται η οικονομία μέχρι το τέλος του έτους έχουν βελτιωθεί από την άνοιξη, υποδηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποφύγουν μια ύφεση.

Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ, μετά από έναν πανικό κατά τη διάρκεια της πιο επιθετικής φάσης της νομισματικής σύσφιξης της Fed, επιστρέφει στην άνοδο.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η Fed περιμένει να έχει διάρκεια η παρουσιαζόμενη ανθεκτικότητα, αλλά η αγορά τίτλων Δημοσίου δεν φαίνεται να συνάδει. H αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης συνήθως υποδηλώνει ότι μια ύφεση είναι πιθανό να συμβεί τους επόμενους έξι μήνες έως δύο χρόνια. Ωστόσο, κάποιοι δεν προβλέπουν ύφεση εντός αυτής της περιόδου. Χαρακτηριστικά η Goldman Sachs νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι μείωσε την πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες στο 25%.

Αυτή η αισιοδοξία αντανακλούν επίσης αγορές για πιο επισφαλή περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές και εταιρικά δάνεια. Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο περίπου 14% φέτος, αν και πολλοί έχουν αποδώσει αυτό το ράλι στην άνοδο των μετοχών που συνδέεται με την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Εν τω μεταξύ, τα πιστωτικά περιθώρια – τα premium που απαιτούν οι επενδυτές για να διατηρούν πιο ριψοκίνδυνο εταιρικό χρέος σε σχέση με τα ομόλογα – έχουν μειωθεί τόσο στα ομόλογα με κακή αξιολόγηση όσο και στα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας τους τελευταίους μήνες.

Άλλοι, όπως η Κριστίνα Χούπερ, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς στην Invesco US πιστεύουν ότι ίσως η εμμονή στην ύφεση να είναι άστοχη, καθώς η απόκλιση στις αγορές δεν αφορά μόνο μετοχές, άλλα και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, υποδηλώνοντας ότι αυτή η φορά δεν είναι όπως συνήθως.

Εν μέρει αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι εταιρείες κατά την μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων ήταν σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους και να αναβάλλουν τις ημερομηνίες λήξης, κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει ένα κύμα χρεοκοπιών βραχυπρόθεσμα. Αυτή η τάση ισχύει κατά προσέγγιση και για τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίοι έχουν ως επί το πλείστο στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου.

Η απόκλιση μπορεί επίσης να αποδοθεί στον περιορισμένο αντίκτυπο, μέχρι στιγμής, της αντιστροφής της καμπύλης αποδόσεων στις μεγάλες τράπεζες. Οι τράπεζες συνήθως δανείζονται με βραχυπρόθεσμα επιτόκια και δανείζουν με πιο μακροπρόθεσμους συντελεστές.

Σε ένα κανονικό περιβάλλον, οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις είναι χαμηλότερες από τις μακροπρόθεσμες και η διαφορά μεταξύ των δύο είναι κέρδος για τις τράπεζες. Όταν η καμπύλη απόδοσης είναι ανεστραμμένη, αυτή η σχέση αντιστρέφεται.

Ωστόσο, το βραχυπρόθεσμο κόστος άργησε να αυξηθεί για τις μεγάλες τράπεζες. Τα επιτόκια καταθέσεων σε πολλά μεγάλα ιδρύματα παραμένουν σχεδόν μηδενικά, παρόλο που το επιτόκιο μίας ημέρας της Fed είναι πάνω από 5%.

«Για τις μεγαλύτερες τράπεζες, τα επιτόκια καταθέσεων δεν συμβαδίζουν με τα αυξανόμενα επιτόκια της αγοράς χρήματος ή τα αυξανόμενα επιτόκια των Fed Funds ή τα επιτόκια των ομολόγων του Δημοσίου», τόνισε ο Τίμερ. «Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ο μηχανισμός μετάδοσης μιας αντιστροφής της καμπύλης αποδόσεων σε μια ύφεση δεν έχει λειτουργήσει ακόμη».

Αλλά ο Τίμερ πρόσθεσε ότι αυτό δεν δίνει την πλήρη εικόνα, καθώς πιστεύει ότι αυτό θα την καθυστερήσει, αλλά δεν θα αποτρέψει την ύφεση, που όλοι έχουν προβλέψει, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή