Ενώπιον ενός διλήμματος πολιτικής βρίσκεται η ΕΚΤ, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός την θέτει σε τροχιά για νέες αυξήσεις επιτοκίων, όμως οι επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές στην πραγματική οικονομία, με πάγωμα της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και βαθύτερη ύφεση στην μεταποίηση.
Ευρωζώνη: Σε χαμηλό πενταμήνου η επιχειρηματική δραστηριότητα
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB) για τις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, ο οποίος καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών στο 50,3 τον Ιούνιο από 52,8 τον Μάιο.
Διατηρήθηκε έτσι οριακά πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, και κάτω από όλες τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters που προέβλεπε μικρή πτώση στο 52,5.
Στασιμότητα
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία του μπλοκ βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε στασιμότητα μετά από ύφεση τα δύο προηγούμενα τρίμηνα και ότι η ανάκαμψη δεν διαφαίνεται πουθενά στον ορίζοντα, ακόμη και αν οι ισχυρές κρατήσεις για διακοπές υποδηλώνουν ότι ο τουριστικός τομέας θα μπορούσε να κρατήσει το μπλοκ όρθιο στο εγγύς μέλλον.
«Αυτό συνηγορεί κατά της ανάκαμψης της οικονομίας τους επόμενους μήνες, η οποία αναμένεται από πολλούς», δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank Christoph Weil. «Βλέπουμε να επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί και πάλι το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
«Οι μέχρι στιγμής αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 400 μονάδες βάσης επιβραδύνουν όλο και περισσότερο την οικονομία», πρόσθεσε.
Το δίλημμα
Για την ΕΚΤ, τα στοιχεία εμβαθύνουν το δίλημμα.
Με τον πληθωρισμό να παραμένει λίγο πάνω από το 6% και την αγορά εργασίας να διατηρείται σφιχτή, νέες πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν στις τιμές μέσα στο επόμενο διάστημα.
Με την οικονομική δραστηριότητα όμως να υποχωρεί, η ΕΚΤ έχει σαφώς αποτύχει στον στόχο της να συσφίξει την πολιτική της όσο χρειάζεται για να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές χωρίς να οδηγήσει το μπλοκ σε ύφεση.
Μία ύφεση θα αύξανε τα ποσοστά ανεργίας, προκαλώντας ανθρώπινο πόνο που, όσο παράδοξο και αν ίσως φαντάζει, θα καθιστούσε τη δουλειά της Τράπεζας ευκολότερη.
Όμως οι επιχειρήσεις φαίνονται διατεθειμένες να διατηρήσουν το εργατικό τους δυναμικό, ενθυμούμενες πιθανώς πόσο δύσκολο ήταν να προσλάβουν ξανά εργαζόμενους μετά την πανδημία.
Πράγματι, το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και η ονομαστική αύξηση των μισθών είναι η υψηλότερη των τελευταίων δεκαετιών, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα οι μισθολογικές αυξήσεις μόλις που καλύπτουν το κενό το οποίο δημιουργεί το ράλι του πληθωρισμού, που διαβρώνει την πραγματική τους αξία.
«Γεράκια» στον ουρανό της Φρανκφούρτης
Προς το παρόν, τα «γεράκια» της ΕΚΤ που φοβούνται τον πληθωρισμό περισσότερο από μια ύφεση, φαίνεται να πλειοψηφούν.
«Άλλο ένα τρίμηνο αρνητικής αύξησης του ΑΕΠ δεν είναι αδιανόητο, αν και η τρέχουσα ύφεση παραμένει σαφώς αρκετά ήπια ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αλλάξει πορεία όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Bert Colijn.
Η ΕΚΤ έχει υποδείξει ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, ενώ αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επίσης θέσει στο τραπέζι και νέα αύξηση το Φθινόπωρο.
Αλλά τα μηνύματα από την οικονομία της Ευρωζώνης είναι ανησυχητικά: Η μεταποιητική δραστηριότητα βρίσκεται σε πτώση από τον Ιούλιο και η ύφεση βάθυνε αυτόν τον μήνα, με τον εργοστασιακό δείκτη PMI να υποχωρεί στο 43,6 από 44,8, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, εποχή των lockdowns για τον κορωνοϊό.
Η Γερμανία, με τον υπερμεγέθη μεταποιητικό της τομέα, αποτέλεσε τροχοπέδη για το μπλοκ, καθώς ο δικός της μεταποιητικός PMI υποχώρησε στο 41,0 από 43,2, σημειώνοντας χαμηλό 37 μηνών.
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους