Αυξηση 12% έχει δει το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως από τις αρχές Ιουνίου. Την Τετάρτη, η τιμή του ξεπέρασε τα 30.000 δολάρια για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coin Metrics.

Παράγοντες της αγοράς απέδωσαν το άλμα στην είδηση ​​ότι ο αμερικανικός κολοσσός διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlackRock είχε υποβάλει αίτηση για την έκδοση ενός ΕTF που παρακολουθεί την τιμή αγοράς του bitcoin, όπως αναφέρει το CNBC.

Crypto.com: Εγείρονται ερωτηματικά για σύγκρουση συμφερόντων

Βάθος αγοράς

Αν και αυτός είναι μεν ένας λόγος , η μεγάλη άνοδος οφείλεται κυρίως σε έναν άλλο σημαντικό παράγοντα.

Το «βάθος της αγοράς» κρυπτογράφησης βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα φέτος. Το βάθος αγοράς αναφέρεται στην ικανότητα μιας αγοράς να απορροφά σχετικά μεγάλη ζήτηση και προσφορά. Όταν το βάθος της αγοράς είναι χαμηλό και οι μεγάλοι παίκτες δίνουν παραγγελίες για να αγοράσουν ή να πουλήσουν ψηφιακά νομίσματα, οι τιμές μπορεί να κινηθούν πολύ προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ακόμα κι αν η ζήτηση δεν είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Kaiko, το βάθος της αγοράς του bitcoin έχει μειωθεί κατά 20% από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Χαμηλοί όγκοι συναλλαγών

Ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της τρέχουσας αγοράς κρυπτογράφησης είναι οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών στο κρυπτονόμισμα βρίσκεται επί του παρόντος σε περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο κρυπτογραφικών δεδομένων CoinGecko.
Αυτό είναι αισθητά μειωμένο από τον συνολικό όγκο συναλλαγών σε bitcoin άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του ράλι κρυπτογράφησης του 2021, όταν το bitcoin αυξήθηκε κοντά στο υψηλό όλων των εποχών, σχεδόν 69.000 δολάρια.

Οι μεγάλοι επενδυτές κρυπτονομισμάτων ελπίζουν ότι μια πρόωρη άνοδος των τιμών θα είναι αρκετή για να δελεάσει τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν ξανά στο ράλι, το οποίο εν τέλει ενισχύει τις τιμές για το bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα. Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη.

«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σε αυτό το ράλι είναι ότι οι όγκοι των εμπορικών συναλλαγών συνολικά βρίσκονται σε χαμηλά πολλών ετών, και βλέπουμε μόνο μια ελαφρά αύξηση, η οποία ακόμη και τότε είναι πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα που είδαμε από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο», δήλωσε η Clara Medalie, διευθύντρια έρευνας στην Kaiko.

«Πιστεύω ότι οι όγκοι συναλλαγών και η αστάθεια των τιμών είναι δύο από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της αγοράς κρυπτονομισμάτων», πρόσθεσε.

Έχει πιάσει πάτο η αγορά;

Ο Vijay Ayyar, αντιπρόεδρος διεθνών αγορών στο ινδικό ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης CoinDCX, είπε στο CNBC ότι η τελευταία αύξηση της τιμής του bitcoin καθοδηγείται περισσότερο από «μακροπρόθεσμους θεσμικούς αγοραστές».

Τα μεγάλα κεφάλαια και τα hedge funds που εστιάζονται στην κρυπτογράφηση είναι μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά που οδηγούν τη δράση, πρόσθεσε ο Ayyar.

Αρκετοί αναλυτές του κλάδου κρυπτογράφησης έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι η αγορά πλησιάζει στον «πάτο» και ότι σύντομα μπορεί να αρχίσει να ανεβαίνει ξανά.

Η πρόσφατη πορεία τιμών απηχεί τη δραστηριότητα του 2018, όταν τόσο η τιμή όσο και ο όγκος του bitcoin ήταν υποτονικοί για αρκετούς μήνες πριν αρχίσουν να αυξάνονται ξανά το επόμενο έτος.

Ωστόσο, ο Sly της CCData τόνισε ότι είναι «ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε αν τα χειρότερα έχουν τελειώσει για το bitcoin».

«Υπό την προϋπόθεση ότι το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον και οι αγορές μετοχών συνεχίσουν να είναι ευνοϊκές, είναι πιθανό το bitcoin να διατηρήσει την τρέχουσα ανοδική πορεία του», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News