Η Crypto.com, το ανταλλακτήριο που υποστηρίζεται από τον ηθοποιό του Χόλιγουντ Ματ Ντέιμον, αναπτύσσει εσωτερικές ομάδες για να εμπορεύονται tokens με σκοπό το κέρδος, το πιο πρόσφατο σημάδι πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων στον κλάδο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

Ο όμιλος με έδρα τη Σιγκαπούρη, είναι ένας από τους 10 κορυφαία χρηματιστήρια κρυπτογράφησης στον κόσμο, διαθέτει ομάδες ιδιόκτητων συναλλαγών και market making, σύμφωνα με πέντε πηγές που επικαλείται η εφημερίδα. Στις περισσότερες αγορές, τα ανταλλακτήρια αντιστοιχούν αγοραστές με πωλητές στην πιο ανταγωνιστική διαφανή τιμή. Το market making και το prop trading διεξάγονται συνήθως από ξεχωριστές ιδιωτικές εταιρείες.

Κρυπτονομίσματα: Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τα ανταλλακτήρια [πίνακας]

Δυσδιάκριτα όρια λειτουργιών

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ήδη έχουν βάλει στο στόχαστρο τους στα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) έχει μηνήσει την Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο, με 13 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μιας εταιρείας συναλλαγών που ανήκε στον διευθύνοντα σύμβουλο Τσανπένγκ Ζάο, η οποία συμμετείχε σε «χειραγωγικές συναλλαγές που διόγκωσαν τεχνητά τον όγκο συναλλαγών της πλατφόρμας». «Αυτές οι πλατφόρμες συναλλαγών, που αυτοαποκαλούνται ανταλλαγές, δεν έχουν διακριτές διαφορές στις λειτουργίες τους¬, δήλωσε ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ στο CNBC στις 6 Ιουνίου  ο οποίος έφερε το ακόλουθο παράδειγμα για να γίνει κατανοητός: «Στην παραδοσιακό χρηματοοικονομικό τομέα, δεν βλέπουμε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να λειτουργεί σαν hedge fund, κάνοντας αγορές».

Η ύπαρξη εσωτερικών διαπραγματευτών στην Crypto.com δεν έχει γίνει  γνωστή από τότε που ξεκίνησε η εταιρεία το 2016. Σύμφωνα με την πηγή των FT τα στελέχη της Crypto.com έδωσαν σε άλλους, εξωτερικούς οίκους συναλλαγών απολύτως δραματικές ένορκες δηλώσεις ότι η Crypto.com δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο σε συναλλαγές, ενώ μια άλλη πηγή είπε  ότι ζητήθηκε από τους υπαλλήλους να «πουν ότι δεν υπάρχει εσωτερική λειτουργία τύπου market maker».

Η απάντηση στους FT

Η εφημερίδα απευθύνθηκε στην Crypto.com, η οποία αρνήθηκε ότι ζήτησε από τους υπαλλήλους της να πουν ψέμματα. «Έχουμε έναν εσωτερικό market maker που λειτουργεί στο ανταλλακτήριο Crypto.com» αναφέρει η εταιρεία «και αυτός ο εσωτερικός market maker αντιμετωπίζεται ακριβώς το ίδιο με τους market makers τρίτων που διευκολύνουν με τον ίδιο τρόπο τα στενά spreads και τις αποτελεσματικές αγορές στην πλατφόρμα μας. Αυτή δεν είναι μια αμφιλεγόμενη πρακτική» πρόσθεσε.

Η εταιρεία δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της προερχόταν από την εφαρμογή της για ιδιώτες εμπόρους, όπου η Crypto.com είναι ο αντισυμβαλλόμενος των πελατών για τις συναλλαγές και την οποία λειτουργούσε ως μοντέλο μεσίτη. «Ως εκ τούτου, η ομάδα συναλλαγών της Crypto.com διασφαλίζει ότι η Crypto.com είναι ουδέτερη ως προς τον κίνδυνο, αντισταθμίζοντας αυτές τις θέσεις σε διάφορους τόπους, συμπεριλαμβανομένου του χρηματιστηρίου Crypto.com», συμπληρώνει. Το ανταλλακτήριό της απευθύνεται σε θεσμικούς traders και «λειτουργεί ως χώρος διαπραγμάτευσης με ίσους όρους ανταγωνισμού», τονίζει.

Το γραφείο ιδιόκτητων συναλλαγών πραγματοποιεί συναλλαγές τόσο στο δικό της ανταλλακτήριο όσο και σε άλλους τόπους διαπραγμάτευσης, επισημαίνουν πηγές. Η ομάδα ιδιόκτητων συναλλαγών έχει ως μοναδικό στόχο να βγάλει χρήματα «και όχι να διευκολύνει μια ανταλλαγή», λενε χαρακτηριστικά. Το γραφείο market making desk της Crypto.com προσπαθεί να ενισχύσει τη ρευστότητα στον τόπο διεξαγωγής. «Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των συναλλαγών συγκρίνουν τους όγκους με τους ανταγωνιστές τους», δήλωσε η Crypto.com, προσθέτοντας ότι προτεραιότητά τους είναι «η συνεχής βελτίωση της ρευστότητας του βιβλίου εντολών και η μείωση των spreads, καθώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πιο αποτελεσματική αγορά για όλους τους συμμετέχοντες».

Το προφίλ της εταιρείας και το κλείσιμο για θεσμικούς επενδυτές

Η Crypto.com ιδρύθηκε από τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου Kris Marszalek και του οικονομικού διευθυντή Rafael Melo, και έχει διαπραγματευτεί 35 δισ. δολάρια σε spot crypto και 21 δισ. δολάρια σε παράγωγα crypto μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την CCData. Το προφίλ της έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια μέσω μιας σειράς εντυπωσιακών χορηγιών και αθλητικών συμφωνιών. Προσέλαβε τον βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό Ντέιμον για να προωθήσει το ανταλλακτήριο στο Super Bowl πέρυσι, ενώ το λογότυπό της έχει φιγουράρει σε γήπεδα ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ και σε αγωνιστικές πίστες της Φόρμουλα Ένα. Έχει πολυετή συνεργασία με το είδωλο του μπάσκετ Λεμπρόν Τζέιμς και 20ετή δικαιώματα ονοματοδοσίας σε μια μεγάλη αθλητική αρένα στο Λος Άντζελες.

Μετά τις πρόσφατες ενέργειες  της SEC, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το χρηματιστήριό της για τους θεσμικούς επενδυτές των ΗΠΑ θα κλείσει από τις 21 Ιουνίου λόγω περιορισμένης ζήτησης “στο σημερινό τοπίο της αγοράς”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto