Κατακόρυφη ήταν η πτώση σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, αποτυπώνοντας τη «δίψα» των επενδυτών για τα κέρδη που έδωσε η αγορά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά και την τάση να βελτιωθεί η ρευστότητα για το μέλλον. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,76% στις 1.233,74 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 146 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή διόρθωση ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη και ανάλογη των ισχυρών κερδών που είχε δώσει η αγορά το προηγούμενο διάστημα, όσο και αν εξέπληξε δυσάρεστα πολλούς παροικούντες της Λ. Αθηνών. Ήταν κάτι που έχει θιχτεί άλλωστε και τις προηγούμενες ημέρες, καθώς ήδη ο γενικός δείκτης είδε υπεραποδόσεις (υψηλά 9ετίας στον Γενικό) και μάλιστα επί μέρους πολλές μετοχές έκαναν αδιανόητες πορείες.

Παρόλα αυτά, προς ώρας το outlook της εγχώριας αγοράς δεν έχει αλλάξει. Η επενδυτική προτίμηση έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις, καθώς και μόνο στην ιδέα ότι θα μπούμε μετά από 13 έτη στα μεγάλα σαλόνια της επενδυτικής βαθμίδας, το Χρηματιστήριο είδε υπεραποδόσεις. Μια διόρθωση δεν θα αλλάξει αυτήν την προοπτική, καθώς όπως επισημαίνει και η Alpha Bank, θα υπάρξει profit taking, αλλά η αγορά θα διατηρήσει την ανοδική της τάση σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Θετικά σχόλια από τους διεθνείς οίκους

Επίσης, ο οίκος Moody’s εξήρε τη σπουδαιότητα της επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας την πιστωτικά θετική, καθώς ανοίγει τον δρόμο για ακόμη μια τετραετία συνέχειας στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας. Η Standard & Poor’s έδωσε και αυτή με την σειρά της ιδιαίτερο βάρος στην επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι εξαλείφονται οι κίνδυνοι για ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια.

Εκτός των ξένων, τόσο η Axia όσο και η Eurobank Equities επιβεβαίωσαν τη θετική εξέλιξη του εκλογικού αποτελέσματος. Όπως ανέφεραν, δεδομένων όμως των θετικών καταλυτών που έρχονται, όπως το ταμείο ανάκαμψης, οι αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις, ο ισχυρότερος χρηματοοικονομικός τομέας και η πλεονεκτική θέση συγκεκριμένων τομέων όπως ο τουρισμός και η ενέργεια, η ελληνική οικονομία αναμένεται να διατηρήσει ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, δίνοντας ώθηση και στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Motor Oil, ΕΛΧΑ και Ελλάκτωρ δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις κλείνοντας στο -8,29%, στο -5,76% και στο -5,59% αντίστοιχα. Ισχυρές ήταν και οι πιέσεις σε Aegean, Alpha Bank, Σαράντη, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo. Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι Eurobank, Quest, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Εθνική, Τιτάν και Autohellas, ενώ μικρή ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, Cenergy και ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών