Πτωτικά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, εν μέσω των προβληματισμών που υπάρχουν για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και την πορεία των επιτοκίων.
Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων εκδήλωσαν μικρή αντίδραση στην αποτυχημένη εξέγερση στη Ρωσία, από τον αρχηγό των μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Τα ελληνικά ομόλογα κινούνται για μία ακόμα ημέρα παράλληλα με την ευρύτερη αγορά τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι είχαν προεξοφλήσει τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η απόδοση του δεκαετούς έτους της Ελλάδας υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,55% με το spread να διαμορφώνεται στις 121 μονάδες.
Ύφεση δείχνουν τα ομόλογα της Ευρώπης – Τα μηνύματα που στέλνουν οι ελληνικοί τίτλοι
Οι αγορές ποντάρουν πλέον στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους, με τους διεθνείς οίκους να επιχειρούν ήδη τις πρώτες θετικές αποτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος.
Σήμερα η Moody’s και η Standard and Poor’s σε αναλύσεις τους επισημαίνουν ότι ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης και η προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας ανοίγουν τον δρόμο για αναβάθμιση του ελληνικού αξόχρεου.
Οικονομία: Ερχονται αναβαθμίσεις από Moody’s και Standard & Poor’s
Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη αξιολόγηση από τη Moody’s είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου και από την S&P για τις 20 Οκτωβρίου. Τέλος, η Ελλάδα θα αξιολογηθεί από τον Fitch στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ νωρίτερα στις 4 Αυγούστου θα προηγηθεί η Scope Ratings.
Το γερμανικό ομόλογο
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε κατά 6 μονάδες βάσης (bps) στο 2,298% τη Δευτέρα, αφού ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo υποχώρησε χαμηλότερα από το αναμενόμενο τον Ιούνιο.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 13 μ.β. την Παρασκευή, αφού τα στοιχεία της έρευνας προκάλεσαν ανησυχίες για την υγεία της οικονομίας της ευρωζώνης.
Οι αποδόσεις είχαν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες αύξησαν τα επιτόκια και τόνισαν ιδιαίτερα την απειλή τους πληθωρισμού. Αλλά πολλοί επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι τα υψηλά επιτόκια θα ωθήσουν τις οικονομίες σε ύφεση.
Μια σαφή ένδειξη των οικονομικών ανησυχιών είναι η βαθιά αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων της Γερμανίας, που υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων.
Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού τίτλου υποχώρησε κατά 4 bps στο 3,131% τη Δευτέρα. Το χάσμα μεταξύ της απόδοσης 10 ετών και της 2ετίας ήταν στο -84 bps, η βαθύτερη αντιστροφή από τον Σεπτέμβριο του 1992.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συγκεντρωθούν στους λόφους της Σίντρα, κοντά στη Λισαβόνα στην Πορτογαλία για το ετήσιο φόρουμ του ιδρύματος.
Latest News
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Πιέζουν τις ευρωαγορές οι Inditex και Tui
Εταιρικά αποτελέσματα στο μικροσκόπιο και το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα στην Ασία, συνεχίζει την ανάκαμψη ο Kospi
Στην Κίνα και στο ετήσιο οικονομικό συνέδριο η εστίαση
Επιφυλακτικότητα στη Wall Street με «μονομαχία» Oracle - Alphabet
Στάση αναμονής για τα στοιχεία του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν αύριο
«Καίνε» ξανά οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Ράλι από τον καφέ έως το βούτυρο [γράφημα]
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε βασικά τρόφιμα - Πού οφείλεται η ανοδική πορεία
Την ανιούσα παίρνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων
Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Νοέμβριο
Ενισχύονται οι τιμές του μαύρου χρυσού
Κίνα και hedge funds οι καταλύτες της ανόδου
Σε υψηλό δύο εβδομάδων σκαρφάλωσε ο χρυσός
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,1% στα 2.687,69 δολάρια η ουγγιά
Ισχυρές απώλειες σε Λονδίνο και Παρίσι - Αντοχές έδειξε ο DAX
Οι ευρωαγορές αναμένουν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό ενώ εστιάζουν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων