Πτωτικά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, εν μέσω των προβληματισμών που υπάρχουν για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και την πορεία των επιτοκίων.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων εκδήλωσαν μικρή αντίδραση στην αποτυχημένη εξέγερση στη Ρωσία, από τον αρχηγό των μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Τα ελληνικά ομόλογα κινούνται για μία ακόμα ημέρα παράλληλα με την ευρύτερη αγορά τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι είχαν προεξοφλήσει τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η απόδοση του δεκαετούς έτους της Ελλάδας υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,55% με το spread να διαμορφώνεται στις 121 μονάδες.

Ύφεση δείχνουν τα ομόλογα της Ευρώπης – Τα μηνύματα που στέλνουν οι ελληνικοί τίτλοι

Οι αγορές ποντάρουν πλέον στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους, με τους διεθνείς οίκους να επιχειρούν ήδη τις πρώτες θετικές αποτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος.

Σήμερα η Moody’s και η Standard and Poor’s σε αναλύσεις τους επισημαίνουν ότι ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης και η προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας ανοίγουν τον δρόμο για αναβάθμιση του ελληνικού αξόχρεου.

Οικονομία: Ερχονται αναβαθμίσεις από Moody’s και Standard & Poor’s

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη αξιολόγηση από τη Moody’s είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου και από την S&P για τις 20 Οκτωβρίου. Τέλος, η Ελλάδα θα αξιολογηθεί από τον Fitch στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ νωρίτερα στις 4 Αυγούστου θα προηγηθεί η Scope Ratings.

Το γερμανικό ομόλογο

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε κατά 6 μονάδες βάσης (bps) στο 2,298% τη Δευτέρα, αφού ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo υποχώρησε χαμηλότερα από το αναμενόμενο τον Ιούνιο.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 13 μ.β. την Παρασκευή, αφού τα στοιχεία της έρευνας προκάλεσαν ανησυχίες για την υγεία της οικονομίας της ευρωζώνης.

Οι αποδόσεις είχαν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες αύξησαν τα επιτόκια και τόνισαν ιδιαίτερα την απειλή τους πληθωρισμού. Αλλά πολλοί επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι τα υψηλά επιτόκια θα ωθήσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Μια σαφή ένδειξη των οικονομικών ανησυχιών είναι η βαθιά αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων της Γερμανίας, που υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων.

Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού τίτλου υποχώρησε κατά 4 bps στο 3,131% τη Δευτέρα. Το χάσμα μεταξύ της απόδοσης 10 ετών και της 2ετίας ήταν στο -84 bps, η βαθύτερη αντιστροφή από τον Σεπτέμβριο του 1992.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συγκεντρωθούν στους λόφους της Σίντρα, κοντά στη Λισαβόνα στην Πορτογαλία για το ετήσιο φόρουμ του ιδρύματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές