Η Deutsche Bank ανακοίνωσε στους πελάτες της ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί πλήρη πρόσβαση σε ρωσικές μετοχές που τους ανήκουν, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την ανάκτηση των επενδύσεων που έχουν παγιδευτεί σε εταιρείες της χώρας.

Ρωσία: Απαντάει στις τελευταίες κυρώσεις της Ε.Ε. με ταξιδιωτικές απαγορεύσεις

Αυτό αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters, επικαλούμενο σημείωμα της τράπεζας με ημερομηνία 9 Ιουνίου. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, πρόκειται για την πρώτη μεγάλη τράπεζα που ενημερώνει επίσημα τους κατόχους καταθετικών αποδείξεων ότι μπορεί να μην πάρουν στα χέρια τους ξανά όλες τις μετοχές που δικαιούνται. Αυτό δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που συμβουλεύουν επενδυτές οι οποίοι συνεχίζουν να κατέχουν ρωσικά DRs.

Εγκλωβισμός

Τα DRs είναι πιστοποιητικά που εκδίδονται από μια τράπεζα και αντιπροσωπεύουν μετοχές μιας ξένης εταιρείας που διαπραγματεύονται σε τοπικό χρηματιστήριο. Η ανταλλαγή των DRs με μετοχές της ρωσικής εταιρείας είναι ένα πρώτο βήμα προς την προσπάθεια ανάκτησης των χρημάτων τους.

Οι μετοχές που επηρεάζονται περιλαμβάνουν εκείνες της εθνικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot , της κατασκευαστικής εταιρείας LSR Group, της εταιρείας εξόρυξης και χάλυβα Mechel και της Novolipetsk Steel.

Οι δυτικές κυρώσεις και τα ρωσικά αντίμετρα έχουν εγκλωβίσει περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν πολίτες και εταιρείες της αλλοδαπής στη Ρωσία. Η Μόσχα απαιτεί επίσης συνεισφορά 10% στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Το Κρεμλίνο έχει επίσης θέσει περιουσιακά στοιχεία υπό προσωρινό έλεγχο, κατάσχοντας τον Απρίλιο τις ρωσικές θυγατρικές δύο ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών, υπογραμμίζοντας μια στρατηγική μείωσης της ξένης επιρροής σε στρατηγικής σημασίας εταιρείες.

Οι άλλες τράπεζες

Ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών, από μικρά hedge funds έως μεγάλους παγκόσμιους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, εξακολουθούν να κατέχουν καταθετήρια έγγραφα, ανέφεραν πηγές επενδυτών.

Οι περισσότεροι επενδυτές έχουν μηδενίσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να τρέφουν ελπίδες ανάκτησης της αξίας τους στο μέλλον.

Η Deutsche Bank επιτρέπει τώρα στους επενδυτές να ανταλλάσσουν DRs με μετοχές στο πλαίσιο των σχεδίων της να αποχωρήσει από όλες τις επιχειρήσεις της στη Ρωσία, ανέφερε μια πηγή του βρετανικού πρακτορείου.

Εκτός από τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό, υπηρεσίες θεματοφυλακής σε επενδυτές που κατέχουν ρωσικά προγράμματα καταθετικών αποδείξεων ενεργούν επίσης οι JPMorgan & Chase, η Citigroup και η BNY Mellon.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή