Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι δεν μπορεί νομικά να κατασχέσει παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και αντ’ αυτού εστιάζει στη χρήση αυτών των περιουσιακών στοιχείων προσωρινά.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, το οποίο επικαλείται το Bloomberg, η ΕΕ προκρίνει δύο επιλογές καθώς συνεχίζει να διερευνά πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ (219 δισεκατομμύρια δολάρια) σε παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και να τα διοχετεύσει στην Ουκρανία.

Πολλά από τα κεφάλαια βρίσκονται στον κολοσσό διακανονισμού Euroclear Ltd., όπου δημιούργησαν σχεδόν 750 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τους ηγέτες της ΕΕ όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα «παγωμένα» ρωσικά στοιχεία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η ομάδας εργασίας

Μια ομάδα εργασίας της ΕΕ για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει» στο πλαίσιο των κυρώσεων του μπλοκ, ήδη συλλέγει πληροφορίες και αξιολογεί επιλογές βάσει του ενωσιακού και διεθνούς δικαίου. Τα μέλη του δεν βλέπουν «καμία αξιόπιστη νομική οδό που να επιτρέπει τη δήμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων με μόνη βάση ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ», κατέληξε η ομάδα. Αντίθετα, ευνοεί τη διοχέτευση απροσδόκητων κερδών στην Ουκρανία από τις επενδύσεις αυτές.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, o υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ συνέστησε προσοχή: «Κατανοώ πλήρως τη συναισθηματικότητα της συζήτησης και ότι λέμε ότι πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας αυτά τα στοιχεία. Αλλά είμαστε κράτη δικαίου. Υπερασπιζόμαστε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες», πρόσθεσε. «Έτσι, ό,τι κάνουμε σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι απολύτως στεγανό. Μπορεί να αμφισβητηθεί ενώπιον ευρωπαϊκών ή αμερικανικών δικαστηρίων. Αν κάποια από αυτές τις ενέργειες αναιρεθεί από κάποιον δικαστή, θα ήταν διπλωματική και οικονομική καταστροφή».

Μπορεί η Δύση να χρησιμοποιήσει «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση;

Ανησυχίες

Αρκετές μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες ανησυχούν ότι η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να προκαλέσει τη Μόσχα σε αντίποινα ενάντια στα εναπομείναντα συμφέροντά τους στη χώρα, σύμφωνα πηγές που επικαλείται το Bloombergθέμα. Η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για τις ξένες τράπεζες και να στοχεύσει το τοπικό προσωπικό τους, δήλωσε στέλεχος μιας τράπεζας. Ένα δεύτερο στέλεχος είπε ότι η τράπεζά του δεν ασκεί άμεσες πιέσεις, αλλά αντιτίθεται κατ’ αρχήν στη δήμευση από την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι η χρήση των εσόδων από τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους επίσημους κατόχους αποθεματικών να γυρίσουν την πλάτη τους στο ευρώ, αναφέρει η έκθεση. Η κεντρική τράπεζα πιστεύει ότι ο διεθνής συντονισμός θα παίξει βασικό ρόλο στον μετριασμό των κινδύνων.

Η ίδια αναφορά εντοπίζει σημαντικά νομικά εμπόδια σε μία από τις δύο επιλογές που διερευνά το μπλοκ: προσωρινή χρήση ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας — με άλλα λόγια, επένδυση των περιουσιακών στοιχείων και διοχέτευση των εσόδων στην Ουκρανία.

Η ομάδα προτίμησε μια δεύτερη επιλογή: μια λεγόμενη απροσδόκητη συνεισφορά. Οι εταιρείες με ρωσικές συμμετοχές που αποφέρουν μεγάλα κέρδη επενδύοντάς τις θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να μεταφέρουν ένα σημαντικό ποσό στην ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον νομικό κίνδυνο για το μπλοκ, επειδή η ΕΕ δεν θα τους διαχειριζόταν.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έγραψαν ότι αυτό το μοντέλο δεν θα επηρεάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα διατηρούσε τα επιχειρηματικά μοντέλα των εμπλεκόμενων εταιρειών και θα ήταν δίκαιο όσον αφορά τη φορολογία. «Δεν θα επηρεάσει τη νομική κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων», πρόσθεσαν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τετάρτη σε μια ομιλία της στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λονδίνο ότι το μπλοκ θα υποβάλει πρόταση για τη χρήση αυτών των συμμετοχών πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές του στα μέσα Ιουλίου.

«Δυνητικό μέγεθος»

Περισσότερα από τα μισά περιουσιακά στοιχεία είναι σε μετρητά και καταθέσεις, ενώ ένα «σημαντικό ποσό» του υπολοίπου είναι σε τίτλους που θα μετατραπούν σε μετρητά καθώς λήγουν τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

Η Επιτροπή ενημέρωσε την ομάδα εργασίας «για το δυνητικό μέγεθος των εσόδων» εάν αυτά τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία επενδύονταν με σύνεση.

Αξιωματούχοι της ΕΕ εξέτασαν την ενεργό διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων για τη δημιουργία αποδόσεων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ωστόσο, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και υπάρχει κίνδυνος αρνητικών αποδόσεων που δεν θα μπορούσαν να εξαλειφθούν πλήρως, ανέφερε η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή