Ανάκαμψη καταγράφει το ρούβλι μετά την πτώση του στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 15 μηνών έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, «μαζεύοντας» τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και ενισχυόμενο καθώς οι επενδυτές βλέπουν τους φόβους που προκάλεσε η ανταρσία του Πριγκόζιν να καταλαγιάζουν.

Πριγκόζιν: Ανησυχίες για πιθανή δολοφονία του από τον Ρώσο πρόεδρο

Το ρούβλι, υπό τη στήριξη των φορολογικών πληρωμών στο τέλος του μήνα κατά τις οποίες συνήθως οι εξαγωγείς μετατρέπουν τα έσοδα σε ρούβλι για να καλύψουν τις τοπικές υποχρεώσεις, ήταν 0,5% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου στα 84,29 έως τις 14:03 ώρα Ελλάδας, ανακάμπτοντας καθώς κατά τις πρώτες συναλλαγές είχε υποχωρήσει έως και στα 87,2300, στο πιο αδύναμο σημείο του από τον Μάρτιο του 2022.

Έναντι του ευρώ διαπραγματευόταν στα 91,92 και έναντι του γουάν στα 11,63, ενισχυόμενο κατά 0,5% και ο,6% αντίστοιχα.

Η ανταρσία του Πριγκόζιν

Η αρχική πτώση της Δευτέρας προκλήθηκε λόγω της εκτόξευσης της ζήτησης για συνάλλαγμα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντρέι Μπελούσοφ δήλωσε ότι η ζήτηση ξένου συναλλάγματος αυξήθηκε απότομα σε περίπου 15 περιφέρειες.

«Κατά μέσο όρο, [η αύξηση της ζήτησης] ήταν περίπου 30%, αλλά η πιο ενεργή αύξηση της ζήτησης για μετρητά καταγράφηκε στις νότιες περιοχές – στο Βορονέζ, το Ροστόφ και το Λιπέτσκ, καθώς και στις μεγάλες πόλεις», δήλωσε ο Μπελούσοφ. «Η ζήτηση εκεί αυξήθηκε κατά περίπου 70-80%». Πρόκειται για τις περιοχές όπου εκδηλώθηκε η ανταρσία της Βάγκερ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, αν και η κορύφωση των εντάσεων αποτελεί πια παρελθόν, ένα «δυσάρεστο υπόλειμμα» θα παραμείνει για αρκετό καιρό.

Όμως οι ρωσικές αρχές διαθέτουν αρκετούς πόρους για να στηρίξουν το νόμισμα, αναφέρει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, θεωρώντας τα δημοσιονομικά ως τον πιο σημαντικό παράγοντα που καθορίζει τις κινήσεις του νομίσματος.

«Εάν η απάντηση στα γεγονότα του Σαββατοκύριακου είναι πρόσθετες δαπάνες, πιστεύουμε ότι αυτό θα ακολουθηθεί από ένα ασθενέστερο ρούβλι».

Οι επενδυτές

Τα βλέμμα των επενδυτών, σε παγκόσμιο επίπεδο, βρισκόταν τα τελευταία 24ωρα στη Ρωσία, παρακολουθώντας τις συνέπειες της ανταρσίας του Πριγκόζιν – με ορισμένους να αναμένουν μια κίνηση προς ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και το δολάριο.

Το αργό πετρέλαιο μπρεντ, παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, σημείωνε άνοδο 0,3% στα 74,07 δολάρια το βαρέλι.

Οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν πτώση.

Η Sinara Investment Bank δήλωσε ότι τα «απροσδόκητα και δραματικά γεγονότα» του απογεύματος της Παρασκευής προκάλεσαν ένα ξεπούλημα, αλλά η ταχεία επίλυση της κατάστασης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σήμαινε ότι ένα μεγαλύτερο κύμα πωλήσεων ήταν απίθανο.

Ο δείκτης RTS σε δολάρια υποχώρησε κατά 0,7% στις 1.032,3 μονάδες. Ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι βρέθηκε χαμηλότερα κατά 1,2% στις 2.762,5 μονάδες.

Οι μετοχές των περισσότερων εταιρειών υπεραπέδωσαν έναντι του κύριου δείκτη, αφού υποχώρησαν απότομα στις μετασυνεδριακές συναλλαγές αργά την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές