Εργαζόμενοι σε δεκάδες καταστήματα των αμερικανικών Starbucks πραγματοποίησαν απεργία την Κυριακή προκειμένου να εκφράσουν την οργή τους για τις κατηγορίες του συνδικάτου των barista ότι σε πολλές περιπτώσεις διευθυντές αφαίρεσαν σημαίες με το ουράνιο τόξο και διακοσμήσεις που υποστηρίζουν τον μήνα LGBTQ+ Pride.

Αρκετοί εργαζόμενοι των Starbucks έκαναν πικετοφορία έξω από το κατάστημα Astor Place της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν το απόγευμα της Κυριακής κοντά στη διαδρομή της παρέλασης υπερηφάνειας της πόλης, φωνάζοντας: “Η Νέα Υόρκη είναι μια πόλη των συνδικάτων! Απεργία! Κλείστε το!”

Starbucks: Από την Κίνα ο καινούργιος καφές της αλυσίδας

Μέλη του σωματείου μοίρασαν φυλλάδια και μίλησαν με περαστικούς για τη δράση, ενώ αρκετοί πελάτες επέλεξαν να μην εισέλθουν για να υποστηρίξουν την απεργία.

Με τις πορείες Pride να βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Σικάγο και τη «γενέτειρα» των Starbucks στο Σιάτλ, ορισμένοι barista και άλλοι εργαζόμενοι στην αλυσίδα καφέ δήλωσαν εξοργισμένοι με την όλη εξέλιξη.

Ένας εκπρόσωπος της αλυσίδας καφέ δήλωσε την Κυριακή ότι «υποστηρίζουμε αταλάντευτα την κοινότητα LGBTQIA2+. Θα ήταν ανακριβές να αναφέρουμε ότι τα καταστήματα Starbucks απαγορεύουν οποιαδήποτε διακόσμηση, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική της εταιρείας για αυτό το θέμα».

«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τις ψευδείς πληροφορίες που διαδίδονται σχετικά με τα περιβάλλοντα των καταστημάτων μας χωρίς αποκλεισμούς, την εταιρική μας κουλτούρα και τα οφέλη που προσφέρουμε στους συνεργάτες μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Aσφαλιστική κάλυψη

Αν και η αντιπαράθεση ήρθε στο προσκήνιο τώρα, είχε ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο, όταν το σωματείο Workers United είχε καταγγείλει ότι η εταιρεία απείλησε μέλη του συνδικάτου -πολλοί από τους οποίους λένε ότι είναι queer ή τρανς- με μειωμένο ωράριο ότι θα τους άφηνε ακάλυπτους όσον αφορά στην ασφάλιση υγείας, κάτι το οποίο θα τους στερούσε τη δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα χειρουργικής επέμβασης επιβεβαίωσης φύλου ή άλλες διαδικασίες που σχετίζονται με τη μετάβαση φύλου.

Η Starbucks αρνήθηκε ότι άλλαξε τους όρους της ασφαλιστικής κάλυψη, αποκαλώντας τις κατηγορίες “ψευδείς ισχυρισμούς” σε επιστολή της στις 14 Ιουνίου προς την πρόεδρο του συνδικάτου Workers United International, Lynne Fox.

Η ασφάλιση υγείας της εταιρείας καλύπτει χειρουργικές επεμβάσεις επιβεβαίωσης φύλου από το 2012. Το 2018 άρχισε επίσης να καλύπτει θεραπεία που άλλα ασφαλιστικά συμβόλαια τα θεωρούν «κοσμετική χειρουργική», συμπεριλαμβανομένης της αυξητικής στήθους, της μεταμόσχευσης μαλλιών και της θηλυκοποίησης προσώπου.

Η αλυσίδα καφέ αρνήθηκε επίσης ότι είχε απαγορεύσει τις διακοσμήσεις Pride, αποκαλώντας τον ισχυρισμό “κατάφωρη δημιουργία φόβου” από το σωματείο, σύμφωνα με την επιστολή.

Η Starbucks επί δεκαετίες προσπάθησε να χτισει τη φήμη της ως μια προοδευτική εταιρεία που υποστηρίζει LGBTQ+ εργαζόμενους και πελάτες. Το 1988, άρχισε να προσφέρει σπάνια προνόμια, όπως ασφάλιση υγείας για οικιακούς συντρόφους του ίδιου φύλου. Αργότερα, μπήκε στη νομική διαμάχη με το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για την υποστήριξη της ισότητας του γάμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν